Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / 3 Ağustos saat 11.00’de Şengal’i unutma!

3 Ağustos saat 11.00’de Şengal’i unutma!

30 Temmuz 2019, 10:09

DAİŞ çetelerinin Şengal’e yönelik soykırım saldırılarının beşinci yıldönümü olan 3 Ağustos “Feminiside karşı eylem günü” ilan edildi. Eylemler Almanya çapında saat 11.0’de saygı duruşlarıyla başlayacak.

3 Ağustos 2014 günü Güney Kürdistan’ın Şengal kentine saldıran DAİŞ çeteleri binlerce çocuk, kadın, sivil insanı katletti. Binlerce Êzidî kadın da çetelerin eline esir düşerek, insanlığın yakın tarihindeki en büyük vahşetlerden birine maruz kaldı.

Soykırım saldırılarının beşinci yıldönümü nedeniyle 3 Ağustos’u “Feminisid’e karşı eylem günü” edildi ve Almanya çapında 3 Ağustos günü bir çok kentte eylem ve etkinlikler yapılacak.

Eylemler Şengal’de DAİŞ çeteleri tarafından katledilen ve kaçırılan kadınlar için, 3 Ağustos günü saat 11.00’de dünya çapında 1 dakikalık saygı duruşuyla başlayacak.

Eylemlerde özellikle Êzidî kadınların yaşadığı trajediye dikkat çekilecek ve kadın cinayetlerinin son bulmasını talep edilecek.

Feminisidin bizzat DAİŞ çetelerinin eliyle gerçekleştiğine dikkat çeken federasyon, 3 Ağustos 2014’te kaçırılan Êzidî kadınların başta köle pazarlarında satılmak ve sistematik şekilde tecavüze uğramak olmak üzere her türlü insanlık dışı uygulamaya maruz kaldığını kaydetti.

FEMİNİSİD NEDİR

Feminisid ya da femisid (femicide), jinesid (gynecide) veya jinosid (gynocide), tanımsal olarak bir veya birden fazla kadın veya kız çocuğunun kadın koşullarından kaynaklı olarak öldürülmesine deniyor. Feminisid kavramı ilk olarak İtalya ve Meksika’daki feminist hareketler tarafından kullanıldı. Kavram, 1970’li yıllarda feminist hareketinin öncülerinden Diana Russel’in geliştirdiği ve “cinsiyet nötrlüğünü” ifade eden “Femicide” kelimesinden türetildi. Cinayet anlamına gelen “homicide” kelimesiyle birleştirilerek üretilen kavrama göre kadın ölümleri ataerkil iktidar yapılarının bir sonucu olarak ortaya çıkıyor.

3 ve 4 Ağustos'ta çeşitli eylemler düzenlenecek.

ANF

Bu haber 418 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Boksör İsmail Özen, Almanya’da spor, medya ve iş dünyasında tanınan bir isi..