Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / Dersim'de Kadınlar haklarını ve mücadeleyi konuştu

Dersim'de Kadınlar haklarını ve mücadeleyi konuştu

28 Temmuz 2019, 09:05

DERSİM – Dersim’de gerçekleştirilen “Kadınlar Haklarını ve Mücadeleyi Konuşuyor’ panelinde iktidarın kadınlara yönelik politikaları ve buna karşı yapılması gerekenler konuşulup, ortak mücadelenin büyütülmesinin önemi üzerinde duruldu.

Dersim’de devam eden 19. Munzur Doğa ve Kültür Festivali programı kapsamında “Kadınlar Haklarını ve Mücadeleyi Konuşuyor’ başlıklı bir panel düzenlendi. Sanat Sokağı’nda yapılan panelin moderatörlüğünü Duygu Kurban yaparken, konuşmacı olarak Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Dilşat Canbaz Kaya, Avukat İlke Işık ve HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran yer aldı.

Çok sayıda kadının dinleyici olarak katıldığı panelde ilk sözü Milletvekili Dilşat Canbaz aldı.

‘ERİL SİSTEM KADINI EV, ÇOCUK VE EŞ ÜÇGENİNE HAPSETMEK İSTİYOR’

Festivalin kent kırsalında geçtiğimiz hafta yaşanan patlamada hayatını kaybeden Ayaz ve Nupelda kardeşler şahsında Berkin Elvan’a, Ceylan Önkol ve katledilen tüm çocuklara atfedildiğini dile getiren Canbaz, AKP iktidarı döneminde kadınların maruz kaldığı saldırılar üzerinde durdu. Canbaz, “AKP’nin 17 yıllık politikaları ilk önce kadınları hedef alıyor. Olağanüstü Hal (OHAL) ile birlikte kadın eşbaşkanlarımız tutuklandı, kadın milletvekillerimize saldırıldı, kadın kurumlarımız kapatıldı. Bunun yanında çıkardıkları yasalar ve izledikleri politikalarla bizleri geri düşürmeye çalışarak, kazanılmış haklarımıza saldırdılar. Eril sistem kadını ev, çocuk ve eş üçgenine hapsetmek istiyor. Buradan hareket etmemizi istiyorlar. Bizden bu kadar korkuyorlar. Sözümüzden bu kadar korkuyorlar. O korkunun faydasının olmadığını da görüyorlar. En hızlı yan yana gelebilenler kadınlardır.  Yaşanan antidemokratik sürece ilk ve en güçlü refleksi kadınlar veriyor. Barışın, özgürlüğün, demokrasinin yayılmasını da en fazla kadınlar istiyor” diye konuştu.

İstanbul Sözleşmesi’nin bile hiçe sayıldığını belirten Canbaz, şöyle devam etti: “Bulunduğumuz her yerden İstanbul Sözleşmesi’nin bizim için olmazsa olmaz olduğunu söylememiz gerekiyor. Alınmış kararlar tartışmaya dahi açılmamalıdır. Kazanmış haklarımızın hiçbirini geri vermeyeceğiz. Kadın öncüdür, kadın önderdir diyoruz. Hepimizin biraz cüret etmesi gerekmektedir. Bu saldırılar karşısında yan yana gelmemiz gerekiyor. Ortak, birleşik, güçlü mücadelelerle yan yana gelebilirsek, erkek eril egemen sisteme bir adım daha geri adım attırabiliriz.”

‘KADINA YÖNELİK EN BÜYÜK ŞİDDET İRADESİZLEŞTİRME’

Ayşe Acar Başaran da, eril sistemin kadınlara yönelik en büyük şiddetinin iradesizleştirme olduğunu ifade etti.

Diğer tüm şiddet biçimlerinin altında yatan asıl sebebin kadını iradesiz kılmak olduğunu söyleyen Başaran, “Kadının içerisinde olmadığı bir siyasetin demokratikleşmesini bekleyemeyiz. İktidarların en fazla saldırı odağı haline gelenler kadınlardır. Milletvekillerimizin tutuklanması bizim için bir mesajdı. İradesiz olun, iradenizi bir erkeğe teslim edin dediler. O yüzden ilk önce Figen Yüksekdağ’ın milletvekilliğini düşürdüler. Binlerce kadın siyaset yürüttüğü için cezaevinde. Sakine Cansız siyaset yürüttüğü için Paris’te iki kadın arkadaşıyla katledildi. Sakine Cansız itiraz eden, bize uygun gördükleri rollere isyan etmiş bir kadındı. Seve’ler militarist siteme karşı durdukları için ‘terörist’ olarak damgalandı” dedi.

HDP’li Başaran, festival kapsamında gösterimi yapılmak istenen Cumartesi Anneleri belgeselinin yasaklanmasına da dikkat çekti. Başaran, belgeselin yasaklanmasına “Cumartesi Anneleri yıllardır mücadele yürütüyor. 3 yıl önce saraylarına ağırlayanlar bugün onları terörize ediyorlar” sözleriyle tepki gösterdi. 

'KADININ YER ALMADIĞI SİYASETİN BAŞARI ŞANSI YOKTUR'

HDP olarak, kadınların kendilerini eşit olarak ifade edebileceği alanların oluşmasını istediklerini dile getiren Başaran, “Kadının içerisinde olmadığı tamamen iktidara endeksli eril militarist bir siyasetin başarılı olma şansı yoktur. İktidarın örgütlü kadın mücadelesinin karşısında geri adım atmaktan başka şansı yok. Oluşan bu atmosferin doğal, gönüllü köleleri haline gelmiş erkeklerin de buna karşı ses yükseltmesi gerekiyor. Erkeklerin bilmesi gerekiyor ki kadınların özgür olmadığı bir toplumda özgürlük hayaldir. Bugün ortak mücadeleyi yükseltmemiz gereken bir süreçteyiz. Kadının inadıyla mücadele yürütürsek kazanacağımıza inanıyorum” ifadelerini kullandı.

'İKTİDARIN KADINA YÖNELİK ŞİDDETİNDEN EV VE İŞ'TEKİ ERKEKELER CESARET ALIYOR'

Av. İlke Işık ise, iktidarın kadına yönelik şiddetinden evdeki ve işteki erkeklerin de cesaret aldığını dile getirdi.

31 Mart’ta ve 23 Haziran’da AKP’nin aldığı sonucun kadınların öfkesinin bir sonucu olduğunu söyleyen Işık, “Bu ülkede yaşayan her kadına soralım. 17 yıldır kadının yaşadığı en önemli problemin şiddet olduğunu göreceğiz. Her gün kadınlar şiddete uğruyor ve katlediliyor. Çoğundan haberimiz bile olmuyor. Yasalarca eşitliği sağlamaya çalıştılar çünkü bunu yapmak zorundaydılar. Ancak bir yandan yasa yaptılar bir yandan da kadınlara yönelik kısıtlayıcı, önleyici söylemlerde bulundular” dedi.

Panel, yapılan konuşmaların ardından soru-cevap bölümüyle son buldu.

MA

Bu haber 291 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Etnik, dini, sosyo-politik kimliği ve doğasıyla tarihsel özgünlüğü olan Der..