Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / Balişna Kırmanciyê Kitabı Çıktı

Balişna Kırmanciyê Kitabı Çıktı

11 Temmuz 2019, 12:12

Dersim’in sözlü gelenek ile aktarılan kültürel birikimini yazıya taşıyan Hüseyin Ayrılmaz’ın yeni kitabı Balişna Kırmanciyê, DAM yayınlarından çıktı.

Hüseyin Ayrılmaz, Dersim’in belleğini taşıyan kişilerle yaptığı görüşmeler, sohbetler, tartışmalar sonucunda, önemli bir kaynağın kapısını aralamış pldu. Balişna Kırmanciyê (Dersim Yazıları) sözlü gelenek ile aktarılan tarihsel bilinç, kültürel birikimin yazı ile buluşmasının iyi bir örneği olma özelliğini taşıyor. Taşımakla kalmayıp yeniden bir bellek oluşturuyor.

Dersim’in sözlü kültürü içinde uzun yıllar çalışmış bir kültür aktarıcısı olan yazar, Dersim’in bitmekte olan hafızasını taşıyan kişilerle yaptığı görüşmeler, sohbetler, tartışmalar sonucunda vardığı sonuçları yazının tarihsel kalıcılığına taşıyarak yeniden güncellemiş oldu.

Balişna Kırmanciyê (Dersim Yazıları) isimli kitap, Dersim’in bir köyünden yaşama dahil olan küçük bir çocuğun devletle ilk tanışmasıyla başlıyor. Devamla bazen tarihe giderek, bazen bugüne gelerek Dersim ve devlet ilişkisi içerisinde yaşananların tanıklığıyla aktarılıyor. Kitapta yer alan yaşanmışlıklar, yer yer okuyucu karşısında bir hikaye anlatıcısı varmış hissine taşıyor. Bu üslup yazarın sözlü kültür aktarımına katkısı ile açıklanabilir.

Kitapta yer alan makalelerin bir kısmı daha önce değişik mecralarda yayınlanmış yazılardan oluşmaktadır. Dersim tarihinde önemli yerleri olmuş kişilerin biyografik anlatımları oldukça dikkat çekici. Bu bölümler kesinlikle yeniden okunması gereken önemli bir arşiv.

Daha önce hiçbir yerde yayınlanmamış bir fotoğraf da kapakta yer verildi. Kitabın son bölümünde yer alan Ovacık raporu da yine ilk kez bu çalışmada yayınlanmaktadır.

Balişna Kırmanciyê (Dersim Yazıları) isimli bu kitap, ilgilisi için önemli bir kaynak olarak Dersim belleğinde yerini almış oldu.

Balişna Kırmanciyê, Hüseyin Ayrılmaz, DAM Yayınları

dersimgazetesi.org

Bu haber 379 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Etnik, dini, sosyo-politik kimliği ve doğasıyla tarihsel özgünlüğü olan Der..