Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / Aleviler Çorum Katliamı’nı lanetledi: Dava açılsın, hesap verilsin

Aleviler Çorum Katliamı’nı lanetledi: Dava açılsın, hesap verilsin

04 Temmuz 2019, 09:23

"Sorumlular hesap verinceye ve katliam bütün boyutlarıyla açığa çıkarılıncaya kadar her sene Çorum’da olmaya devam edeceğiz”

Çorum Katliamı’nın 39. yılı dolayısıyla kentte bulunan Aleviler ortak açıklama yaparak, katliamı lanetlediler. Açıklamada, “Yol uğruna bundan 39 yıl önce canlarını veren insanlarımızı saygıyla ve özlemle anıyoruz. Sorumlular hesap verinceye ve katliam bütün boyutlarıyla açığa çıkarılıncaya kadar her sene Çorum’da olmaya devam edeceğiz” denildi. 

Çorum Katliamı’nın 39. yılında yaşamını yitiren canlar, Çorum Cemevi’nden Saat Kulesi’ne yapılan yürüyüşle ve açıklamayla anıldı.

Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Dernekler Federasyonu, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Alevi Kültür Dernekleri, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Demokratik Alevi Dernekleri ve  Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu’nun ortak açıklamasında, 39 yıl önce 27 Mayıs 1980 tarihinde Çorum sokaklarında toplanan faşistlerin “kanımız aksa da zafer İslamın’ şeklindeki sloganlar ve tekbirler eşliğinde Alevi mahallelerine saldırı başlattıkları hatırlatıldı.

 

 

Saldırıların 1,5 ay boyunca 10 Temmuz 1980’e kadar devam ettiği belirtilen açıklamada, resmi rakamlara göre 57 insanın katledildiği, yüzlercesinin yaralandığı, Alevilerin iş yerleri ve evleri talan edildiği kaydedildi.

Açıklamada, binlerce insanın evlerini terk ederek göç etmek zorunda kaldığı belirtilirken, organize ve planlı bir şekilde 1,5 ay boyunca devam eden katliamın devlet tarafından yok sayıldığı ifade edildi.

“SORUMLULAR HESAP VERMEDİKÇE BU DAVANIN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ”

Açıklamada şunlar vurgulandı:

“Unutulması istendi. Ama biz unutmadık. Çorum’u da, Dersim’i de, Maraş’ı’ da, Sivas’ı da unutmadık. Hiçbir katliamı unutmadık. Çorum Katliamı bütün boyutlarıyla açığa çıkarılmadıkça, katliam davası açılmadıkça, sorumlular hesap vermedikçe asla bu davanın peşini bırakmayacağız. Bizler Kerbela’dan bugüne defalarca katliama uğradık. Tarih boyunca yok sayıldık, ötekileştirildik. Ama boyun eğmedik. Haklı davamızdan asla vazgeçmedik. İmam Hüseyin, Hallac-ı Mansur, Baba İshak, Baba İlyas, Seyyid Nesimi, Şeyh Bedrettin, Şah Kalender, Pir Sultan Abdal gibi önderlerimiz canları pahasına büyük bedeller ödeyerek bu ulu yolu bugünlere kadar taşıdılar. Onların izinde tarih boyunca canlarımız yol uğruna hayatlarını feda etmekten çekinmediler. Bugün bu dava bizlere emanettir. Onların mücadelelerini ve fedakarlıklarını asla unutmayacağız. Yol uğruna bundan 39 yıl önce canlarını veren insanlarımızı saygıyla ve özlemle anıyoruz. Biz bitti demeden bu dava bitmeyecek. Sorumlular hesap verinceye ve katliam bütün boyutlarıyla açığa çıkarılıncaya kadar bugün olduğu gibi her sene Çorum’da olmaya devam edeceğiz. Unutmayacağız, Unutturmayacağız.”

PİRHA/ÇORUM

Bu haber 422 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Demokratik Alevi Dernekleri (DAD), 4. Olağan Genel Merkez Kongresi’ni Dersi..