Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / Sivas’ta onbinler yakılarak katledilen 33 canı andı

Sivas’ta onbinler yakılarak katledilen 33 canı andı

03 Temmuz 2019, 09:13

Sivas’ta 2 Temmuz 1993’te Pir Sultan Abdal’ı anma etkinliklerine katılan 33 canın kaldıkları Madımak Otel’de 2 otel görevlisi ile birlikte yakılarak katledilmesinin üzerinden 26 yıl geçti. Sivas’a giden başta Aleviler olmak üzere on binlerce insan katledilen canları andı.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) öncülüğünde yapılan Pir Sultan Abdal’ı anma etkinliği için on binlerce kişi sabah saatlerinde Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı’na ait cemevi ve PSAKD Sivas Şubesi önünde olmak üzere iki ayrı noktada toplandı.

Anmaya katılanlar arasından Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Alevi Kültür Dernekleri (AKD), Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD), Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Eş Başkanı Selda Güneş ve yöneticileri, Divriği Köy Derneği ve Sivas Demokrasi Platformu, Hakların Demokratik Partisi (HDP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkevleri, Devrimci Kızılbaşlar Hareketi, Partizan  gibi siyasi partiler, sivil toplum örgütleri de yer aldı.

 

 

Her iki noktada toplanan kitle ardından buluşma noktası olan Fidanlık Caddesi’ne doğru yürüyüşe geçti. Madımak’ta yaşamını yitirenlerin yakınları kortejin en önünde yer alırken, katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğraflarını taşıdı. Kitlenin burada birleşmesinin ardından atılan sloganlarla Madımak Oteli’ne yürünmeye başlandı. Yürüyüşte Yol Erenleri’nin taşıdığı, “Yol erenleriyiz, Aleviyiz, eşit yurttaşlık için demokratik cumhuriyet istiyoruz”, “Zorunlu din derdine hayır”, “Size söz 35 can Sivas’ta dirilecek”, Madımak utanç müzesi olacak unutma unutturma” dövizleri dikkat çekti.

Yine Hasret Gültekin’in bağlamasını temsilen bağlamalar taşındı. Yürüyüş boyunca “Sivas’ı unutmadık”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Pir Sultanlar ölmez direniş büyüyor”, “Sivas’ın hesabı sorulacak” sloganlar atıldı. Madımak Oteli’ne doğru giderken kitle kavşakta iki ayrı yerde arama noktasından geçti. Arama noktasında da yakınlarının resimlerini taşıyan aileler, “Katil devlet hesap verecek ve “Sivas’ın ışığı sönmeyecek” sloganları ile Valilik Meydanına kadar sloganlarla yürüdüler.

“TÜRKİYE GİDEREK KARANLIK BİR HALE GELİYOR”

“Bilim ve Kültür Merkezine” dönüştürülen Madımak Oteli’nin önüne yalnızca ailelerin karanfil bırakmasına izin verildi. Aileler, sloganlarla otelin önüne karanfil bıraktı. Bu sırada on binler ıslık ve zılgıtlarla ailelere destek oldu. Otel önünde konuşan PSKD Genel Başkanı Gani Kaplan ailelerin çocuklarının nerede katledildiğini görmediğini belirterek, şunları söyledi:

“25 yıldır görmediler bugünde görmediler. Biz her zaman Madımak’ın Utanç müzesi olmasını talep ettik. İki katilin isminin oradan çıkarılması için çok uğraştık. Maalesef bu talebimiz gerçekleşmedi. Biz Madımak Utanç Müzesi oluncaya kadar on binler buraya geleceğiz. Şehit ailelerimizle birlikte Ankara’da Utanç Müzesi yapmaya karar verdik ki Sivas’ta izin vermeyenler utansın. 26 yıldır artık devletin Sivas’la yüzleşmesi gerekiyor. 26 yıldır attığımız gibi bu karanfilleri yine atacağız. Bu vahşi bir katliamdır. Dünyanın hiç yerinde böyle bir katliam yoktur. 26 yıldır geldiğimiz sonuç, Türkiye giderek karanlık bir hale geliyor.”

 

 

Ardından konuşan HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, “Siyasi iktidardan talebimizdir; mutlaka Madımak Oteli’nin Alevi kurumlarına devredilmesidir. Bari bunu yaparak gidin. 31 Mart’ta 23 Haziran gördük ki halk birleşti biz birleşirsek yapacağımız bir şey yok. Her şey çok güzel olacak” dedi.

“İNSANLIK AYIBININ SORUMLULARI CEZALANDIRILMALI”

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Hüseyin Güzelgül de, katliamdan bu güne kadar demokrasi mücadelesini sürdüren aileleri selamlayarak konuşmasına başladı. Pir Sultan Abdal’ın, “Dönen dönsün ben dönmem yolumdan” sözünü hatırlatan Hüseyin, “2 Temmuz 93 günü organize olarak gelen gözü dönmüşler 33 canımızı diri diri yakarak katletti. Dünyanın gözü önünde bu insanlık suçu işlendi. 2 Temmuz 93’de insanlık yakıldı, semahımız, türkülerimiz, sanatçılarımız, bu ülkenin aydınlık yüzleri özetle yarınlarımız hedef alındı. Umutlarımız da katledilmek istendi. Bu insanlık ayıbı üzerinden tam 26 yıl geçti. Yine yüreğimiz buruk. Yine yüreğimiz hasret. Acımız ilk gün ki gibi taze. Unutturmayacağımız. İnsanlık ayıbının sorumluları cezalandırılmalı” ifadelerini kullandı.

İlk günden beri Sivas Katliamı unutturmak istendiğine dikkat çeken Güzelgül, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yargıda cezalandırılmamalarına göz yumulmuştu. Dava zaman aşımına uğratıldı. Sivas Katliamını aydınlatmaması için her türlü çaba içerisindeler. İnsanlığa karşı suçların üzerini ısrarla kapatıyorlar. Alevilerin üzerinde bin yıldır devam eden asimilasyon politikaları bugün de devam etmektedir. Alevi çocuklarına zorla din dersi dayatılıyor. Eğitimde aklın, bilimin yerine kör inançlarla gerici bir anlayış getiriliyor. Alevi köylerine zorla cami yaptırıyorlar. Gençlerimiz Alevi kimliklerinden dolayı işe alınmıyor. 2 Temmuz 1993’de sadece Alevilere karşı değil, ezilen, ötekileştiren, dışlanan yok sayılan bütün toplumsa kesimlere karşı yapılan bir katliamdır.”

Ezilen dışlanan ve yok sayılan halkların olduğu ve herkesin zulme uğradığı bu süreçte herkesi ortak mücadele etmeye çağıran Güzelgül, “Acılarımızı paylaşarak azaltalım. Önderimiz Pir Sultan’ın ‘Dönen dönsün ben dönmem yolumdan’ şiarı ile mücadeleyi büyütelim ki hesap soralım. Bizler Madımak Katliamını bir kez daha lanet ediyoruz” diye konuştu.

PİRHA/SİVAS

Bu haber 356 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Demokratik Alevi Dernekleri (DAD), 4. Olağan Genel Merkez Kongresi’ni Dersi..