Dersim’in Ovacık ilçesinde koruma altındaki endemik bir tür olan ve halk arasında "ağlayan gelin" olarak adlandırılan ters laleleri toplayan 3 kişiye para cezası verildi. Tunceli Valiliği’nden yapılan açıklamada söz konusu 3 kişiye 180 bin 489 lira idari para cezası verildiği duyuruldu.
Valilikten yapılan açıklama şöyle:
“Ovacık ilçemizde koruma altında ve endemik olan, halk tarafından Ağlayan Gelin olarak bilinen Ters Laleleri koparan 3 (üç) şahıs; Tunceli Valimiz Tuncay Sonel’in aynı gün verdiği talimat üzerine ters laleyi toplayanlar Doğa Koruma ve Milli Parklar Tunceli Şube Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı ekiplerimizin ortak çalışması ile tespit edilmiştir.
2872 Sayılı Çevre Kanununun 9. maddesini ihlal eden kabahatlilere biyolojik çeşitliliği tahrip ettikleri için aynı Kanunun 20/k maddesine göre her bir şahsa ayrı ayrı 60.163 TL olmak üzere toplamda 180.489 TL idari para cezası uygulanmıştır.”
TERS LALELERİN KOPARILMASI TEPKİ ÇEKMİŞTİ
Dersim'de sadece mayıs ayı ortalarında çiçek açan ve 15 günlük ömrü olan bu çiçekleri görmek için her yıl Ovacık ilçesinin Ağaçpınar Köyü’ne binlerce yerli ve yabancı turist geldiği belirtiliyor. Söz konusu lalelerin koparılmasının görüntülerinin basına ve sosyal medyaya yansıması sonrası da olay tepki çekmişti. Anadolu'ya özgü bir bitki türü olan ters lale, hüznün sembolü olarak biliniyor.
‘Ters laleler çalınıyor‘ haberi ise şöyle idi;
Dersim'de koruma altındaki ters laleleri koparırken görüntülendiler
'3 kişi tarafından ters laleleri kökünden soğanı ile birlikte söküp, götürdüklerin görüntüledik.'
Dersim'in Ovacık ilçesine bağlı Ağaçpınar köyünde, koruma altında bulunan ters laleleri koparan 3 kişi, bölgeyi gezen doğaseverler tarafından görüntülendi.
Doğa fotoğrafçısı Malik Kaya, beraberindeki arkadaşlarıyla Ovacık'ın Ağaçpınar köyünde gezerken, 3 kişinin ters laleleri kopardığını fark etti.
Türkiye'de koruma altında bulunan ters laleleri sökerek, götürmek isteyen 3 kişi, doğaseverler tarafından görüntülendi. Ters laleleri koparanlara, 'biyolojik çeşitliliği tahrip etme' suçundan 60 bin lira para cezası olduğunu anlatan Malik Kaya, uyarılara rağmen 3 kişinin laleleri alıp, götürdüğünü söyledi.
Kaya, "Tunceli'nin belli noktalarında bu ters laleler yetişiyor. Bu özel çiçek halk arasında 'ağlayan gelin' olarak biliniyor. Türkiye'ye özgü endemik bir bitki türü ve koruma altında olduğu için kesinlikle doğal ortamında bir tanesini sökmek bile yasak. Sadece mayıs ayı ortalarında çiçek açan ve 15 günlük ömrü olan bu çiçekleri görmek için her yıl Ovacık ilçesi Ağaçpınar köyüne binlerce yerli- yabancı turist geliyor. Biz bir grup doğa fotoğrafçısı bu özel çiçekleri görüntülemek için bölgeye gittiğimiz sırada, 3 kişi tarafından ters laleleri kökünden soğanı ile birlikte söküp, götürdüklerin görüntüledik. Kim oldukların bilmiyoruz. Çektiğimiz bu görüntüleri yetkililerle paylaşacağız" dedi.