Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / ‘’Dersim İnşa Kongresi’ ilan edildi

‘’Dersim İnşa Kongresi’ ilan edildi

03 Haziran 2019, 10:14

15 yıl önce Almanya’da kurulan Dersim’i Yeniden İnşa Cemiyeti (DYİC) 2 Haziran Pazar günü gerçekleştirmiş olduğu 5. Olağan Kongresinde isim değişikliği yaptı. Adını ’Dersim İnşa Kongresi’ olarak değiştiren kongre, genişletilmiş yönetim ile birlikte 21 kişiden oluşan ‘kurucu meclis’ kuruluşuna gitti.

Almanyanın Frankfurt kenti yakınlarındaki Oberursel kasabasında Hochtaunus Alevi Kültür Merkezi salonlarında gerçekleşen kongreye başta Almanya olmak üzere, Belçika, Fransa, İsviçre ve Avusturya’dan 100’e yakın delege katıldı.

Sabahın erken saatlerinde başlayan ’Dersim İnşa Kongresi’ ne delegelerin yanı sıra HDP Eşbaşkan yardımcısı ve Dersim Milletvekili Alican Önlü ile Almanya Sol Parti Milletvekili Gökay Akbulat katılarak birer konuşma yaptılar.

Cemiyetin Onursal başkanı yazar Haydar Işık'ta kongreye telefonla katılarak delegeleri selamladı ve başarılar temennisinde buundu..

Kongrenin Divan kuruluna ise dilbilimci ve yazar Lerzan Jandil, Dersim Soykırımı Karşıtı Derneği Eşbaşkanı Turan Tekin ve Songül Çelik seçildi. ’in divan kurulu seçildiği 5.Olağan kongreye katılıp önemli mesajlar veren ve önümüzdeki dönemde gerçekleşecek çalışmalarda konumları itibarı ile her türlü desteği verecekleri ifade eden kurum temsilciler, sanatçı, hukukçu, siyasetçi, iş insanları ve şahsiyetler ise şöyle;  

Kongre katılan kurumlar;

Dersim Araştırmalar Merkezi (DAM) adına yazar Hüseyin Ayrılmaz, Dersim Soykırım Karşıtı Derneği, Avrupa Koçgiri Dernekleri Federasyonu, Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA) Eşbaşkanı Bedrana Yıldırım, Hochtaunus AKM ve Avrupa Karakoçan İnsiyatifi.

Kongrenin diğer katılımcıları ise Dersimli sanatçılar, hukukular, siyasetçiler, akademisyenler, gazeteci ve iş insanları idi. Bremen Üniversitesi öğretim görevlilerinden Doktor Çetin Gürer’in yanı sıra Hukukçular, Nihat Kaygalak ve Nihat Çelik, Yazar ve siyasetçi Demir Çelik, Sanatçı Ferhat Tunç, Ozan Cömert, Mikail Arslan, Cemil Koçgiri, Ozan Serdar, Ali Baran, Ozan Emekçi, yazar Erdoğan Yalgın, Erdal Er gibi isimlerdi.

13 kişiden oluşan ‘Dersim İnşa Kongresi’ ne Hülya Yer ve Ali Çatakçın Eşbaşkanlığa seçildi.

Newedersim / Frankfurt

Bu haber 1158 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Etnik, dini, sosyo-politik kimliği ve doğasıyla tarihsel özgünlüğü olan Der..