Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / ‘Dersim adına saldırı toplumsal varlığımıza, kültürümüze saldırıdır’

‘Dersim adına saldırı toplumsal varlığımıza, kültürümüze saldırıdır’

27 Mayıs 2019, 13:38

‘Dersim’ olarak değiştirilmesi ardından gelen tepkilere İzmir’de bulunan kurumlar yaptığı ortak açıklamada, “Tunceli adı bir bütün olarak toplumsal varlığımızı tarihten silmeyi hedefleyen projenin adıdır, nazarımız da zulmün adıdır ve meşru değildir”

Dersim belediye meclisi kararı ile ‘Tunceli’ isminin tabelalardan kaldırılıp ‘Dersim’ olarak değiştirilmesi ardından gelen tepkilere İzmir’de bulunan kurumlar yaptığı ortak açıklamada, “Tunceli adı bir bütün olarak toplumsal varlığımızı tarihten silmeyi hedefleyen projenin adıdır, nazarımız da zulmün adıdır ve meşru değildir” denildi. 

Dersim belediye meclisi kararı ile ‘Tunceli’ isminin tabelalardan kaldırılıp ‘Dersim’ olarak değiştirilmesi ardından gelen tepkilere cevap olarak İzmir Dersim Kültür ve Dayanışma Derneği, Demokratik Alevi Dernekleri İzmir Şubesi ve Sosyalist Meclisler Federasyonu basın açıklaması gerçekleştirdi.

Karşıyaka’da bulunan Eğitim-Sen 2 Nolu Şube’de gerçekleşen açıklama İzmir Dersim Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Aslan Sultan, Demokratik Alevi Derneği İzmir Şube Başkanı Hüseyin Ozan, Sosyalist Meclisler Federasyonu temsilcileri, HDP ve üyeler katıldı. Kurumlar adına basın açıklamasını okuyan Hüseyin Ozan,

 

 

“DERSİM ADINA SALDIRI TOPLUMSAL VARLIĞIMIZADIR”

“Bilindiği gibi Dersim Belediyesi Meclisi 7 Mayıs 2019 tarihli toplantısında Belediye binasında ki Tunceli Belediyesi yazan tabelanın Dersim Belediyesi olarak değiştirilmesi kararını almış, bu kararın kamuoyu ile paylaşılmasının ardından ise İttihatçı faşizmin tüm versiyonları karşı saldırıya geçmiştir” diyen Ozan belediye meclisinin aldığı kararı sonuna kadar desteklerinin altını çizdi.

Dersim coğrafyasının tarihiyle, kültürüyle, bileşenleriyle tarihsel-toplumsal bir gerçekliğin adı olduğunu ve bu hakikatın tartışma konusu dahi edilemeyeceğini ifade eden Ozan şöyle konuştu:

“Dersim, kültürel bir coğrafyanın yüzyılları kapsayan adı, Raa Haq inancının odağı ve kutsalımızdır. Dersim adına yöneltilen saldırı, gerçekte toplumsal varlığımıza, tüm insani değerlerimize yöneltilen bir saldırıdır. Bilindiği gibi Kapitalist hegomonya bu topraklara İttihat ve Terakki Cemiyeti üzerinden taşınmış, Birinci Paylaşım Savaşı yıllarından başlayarak tek tip iktidar alanı yaratmaya odaklı politikalarla bu toprakların kadim halklarına bir vahşet yaşatmış, bu vahşetler zincirinin son halkası olarak da Dersim’e yönelmiş ve Dersimi bir kan deryasına çevirmiştir. Dersimi tasfiye politikasının önemli bir adımı olarak da 25 Aralık 1934 de Tunceli Kanunu çıkarılarak coğrafyamızın adı Tunceli olarak değiştirilmiştir. Halkımızı, tarihsel-toplumsal gerçekliğimizi yok etmeyi hedef alan bu karar ve uygulama hiçbir zaman halkımız da karşılık bulmamış, kabul görmemiştir.”

“TUNCELİ ZULMÜN ADIDIR”

Tunceli adının bir bütün olarak Dersimlilerin toplumsal varlığını tarihten silmeyi hedefleyen projenin adı olduğunu ifade eden Ozan, Tunceli adının Dersimlilerin nazarında zulmün adı olduğunu ve meşruiyetinin olmadığına vurgu yaptı. Ozan şöyle devam etti:

“Yine bilindiği gibi Dersim’de HDP belediyeciliği döneminde çok dilli hizmet kararı alınmış, uygulamaya konulmuş ve Tunceli Belediyesi tabelası Dersim Belediyesi olarak değiştirilmiş, Dersim Belediyesi Eşbaşkanlarının tutuklanarak kayyum atanması sonrasında ise bu tabela indirilerek Tunceli Belediyesi olarak değiştirilmiştir. Bu uygulama halkımızı yaralamış ve kabul görmemiştir. 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde Dersim halkı kayyumu onaylamadığını göstermiş, sayın Maçoğlu yeni Belediye Başkanı olarak göreve başlamıştır. Dersim Belediye Meclisi halkımızın talep ve beklentileri karşında 7 Mayıs 2019 tarihli toplantısında bir dizi karar almış ve bu kararlardan biri de Belediye tabelasının Dersim Belediyesi olarak değiştirilmesi olmuştur.
Bu karar halkımızca onay görmüş, sevinç yaratmış fakat ittihatçı faşizmin sağ, sol ve yeşil versiyonları saldırıya geçmiş, Sayın Maçoğlu şahsında bir linç kampanyası geliştirilmiştir. Yine Tunceli Valiliğinin başvurusu üzerine, yürütme Erzincan İdare Mahkemesi tarafından durdurulmuştur. Öncelikle geliştirilen tüm saldırıları ve tahammülsüzlüğü kınıyoruz.”

 

 

“MAÇOĞLU VE MECLİS ÜYELERİNE LiNÇ KAMPANYASI BAŞLATILMIŞTIR”

Dersim Belediye meclisinin aldığı karar sonrası Maçoğlu’na ve meclis üyelerine karşı gelişen saldırıya değinen Ozan, “Belediye Meclisimizin bu kararından sonra geliştirilen linç kampanyası daha önce Sayın Maçoğluna gösterilen ilgi ve sevginin samimiyetsizliğini ve bu çevrelerin riyakâr tutumlarının iyice açığa çıkmasına da yol açmıştır” ifadelerini kullandı.

Ozan, “Daha önce Sayın Maçoğluna methiyeler dizen pek çok çevre bu linç kampanyasını ya bizzat geliştirmiş ya da bu lince dshil olmuşlardır. Hatırlatmak isteriz ki Maçoğlu Dersim Belediye Başkanıdır, Belediye Meclisi Dersim Belediye Meclisidir ve Dersim tarihsel-toplumsal bir gerçekliğin adıdır. Gerek Başkan gerekse Meclis üyeleri bu halkın bireyleridir, yok edilmeye çalışılan toplumsal bir gerçekliğin parçasıdırlar. Bu anlamda kendi toplumsal gerçekliklerine sahip çıkmak, halkımızın demokratik-insani taleplerine cevap olmak zorundadırlar. Bu yaklaşım sıradan insani ve demokratik tutumun gereğidir. Belediye Meclisimizin bu kararından sonra geliştirilen linç kampanyası daha önce Sayın Maçoğluna gösterilen ilgi ve sevginin samimiyetsizliğini ve bu çevrelerin riyakar tutumlarının iyice açığa çıkmasına da yol açmıştır” diye konuştu.

“DERSİM, DERSİM’DİR VE ÖYLE KALACAK”

“Dersim, Dersim’dir ve Dersim olarak kalacaktır” diyen Ozan, Dersimlileri karakterize eden riyakar sevgi ve methiyelere Dersim halkının ihtiyacını olmadığını dile getirdi. Belediye meclisinin aldığı kararını desteklerini ve sonuna kadar savunduklarını söyleyen Ozan sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Toplumsal varlığımıza, bizi karakterize eden insani değerlerimize saygı göstermeyen riyakar sevgi ve methiyelere ne sayın Başkanın, ne Belediye Meclisimizin, ne de halkımızın ihtiyacı yoktur. Halkımızın değerlerini sahiplendiği ilk adımda sayın Başkana yöneltilen bu saldırılar ibret vericidir.

Dersim, Dersim’dir ve Dersim olarak kalacaktır. Çeşitli siyasal partiler, tekçi-ırkçı dernekler, çevreler ve bireyler tarafından geliştirilen ve Sayın Maçoğlu şahsında toplumsal varlığımızı hedefleyen bu linç kampanyasını kınıyoruz.
Belediye Meclisimizin aldığı bu meşru ve haklı kararı destekliyor, Başkan Maçoğlu ve Belediye Meclisimizin sonuna kadar yanlarında olduğumuzu bir kez daha ilan ediyoruz. Başkan ve Meclisimizin aldıkları kararı halkımızın tam desteği ile sonuna kadar savunacaklarına olan inancımız tamdır.”

PİRHA/İZMİR

Bu haber 317 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Etnik, dini, sosyo-politik kimliği ve doğasıyla tarihsel özgünlüğü olan Der..