Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / DAD: Tunceli, halkımızı kırıma uğratanların verdiği isimdir

DAD: Tunceli, halkımızı kırıma uğratanların verdiği isimdir

24 Mayıs 2019, 22:59

Demokratik Alevi Dernekleri DAD, belediye meclisi kararı ile ‘Tunceli’ isminin tabelalardan kaldırılıp ‘Dersim’ olarak değiştirilmesi ardından gelen tepkilere cevap verdi. Yapılan yazılı açıklamada “Tunceli ismi halkın rızası değil, halkımızı kırıma uğratanların verdiği isimdir” denildi.

Demokratik Alevi Dernekleri DAD, belediye meclisi kararı ile ‘Tunceli’ isminin ‘Dersim’ olarak değiştirilmesinin ardından gelen itirazlara cevap verdi. Derneğin genel merkezince kaleme alınan yazıda “Topraklarımıza verdiğimiz nam Dersimdir” denilerek şu ifadeler kullanıldı:

“IRKÇILIKLA YAŞAMAK ZORUNDA BIRAKILIYORUZ”

“Tunceli ismi halkın rızası değil. Halkımızı kırıma uğratanların verdiği isimdir. Dersim ismi HDP Dersim Belediyesinin halkın iradesi yok sayılarak gasp edildikten sonra. Kayyumun ilk işi Dersim ismini belediyeden indirerek Tunceli ismini kullanması ve Dersim ibareli birçok tabelayı Tunceli olarak değiştirmesi oldu. Reya Heq / Hakk Yol Alevi Halklarına reva görülen bu yaklaşım. 1000 yılların katliam zihni ile aynı zihindir. Reya Heq / Hakk Yol Alevi toprakları rızalık mekanlarıdır. Bu mekanlar namlarını üzerinde yaşayanların rızası ile almışlardır. Bizler katillerimizin isimlerinin verildiği Havaalanlarından, köprülerden geçiyor, okullarında tedrisat görüyor, duraklarında otobüs bekliyoruz. Tarihi ile yüzleşme korkusu ile tüm ülkenin bedenini ruhunu kirleten ırkçılıkla yaşamak zorunda bırakılıyoruz. Hakk Yol vicdan yolculuğudur. 124 bin Nebi’ini Hakk sözlerini, Velayet makamının  sorumluluğunu omuzlarımızda taşıyoruz. Rızalık gerçeğinin yaşayacağı Vatanların sınırsız savunucularıyız. Demokratik olgunluğun ırkçılıkla kirletilmediği 72 Halk nuruna niyaz olmuş cümle varlığı Hakk Cemali bilmiş gerçeğin savunucularıyız. Bildiğimizde, gördüğümüzde az değildir. Vicdansızı, kana susamış urlaşmış zihinleri de tanırız. Küllisi Yol’da olmaktadır. Bizde bu Kulli halin Hakk olanı yaşaması için gayret edenleriz. Irkçılık rızalı olmayan, ikrarsızlıktır. Hakk cümle canı ikrarsızlardan korusun. Xızır yardımcımızdır.”

 

 

“IRKÇI KURUMLAR MUHATABIMIZ DEĞİL”

Yapılan açıklamada “Dersim ismini kullanırken kimseye sorma gereği duymayacağız” denilerek şöyle devam edildi:

“Bu manada…

  1. Dersim ismi Dersimlilerin kadim namıdır. Belediyesi ise halkının dönemsel iradesi. Dersim ismini bugüne kadar kullanırken kimseye sorma gereği duymadık. Duymayacağız da, üst makamlardan medet umarak Dersim isminin kalıcılığı üzerine kelam kurmak. Dersimlilik gerçeğinden azade olmak olur. Belediye Başkanlığı Dersim halkının kadim geçmişine sahip çıkma gücünü ısrarlı temsil etmek zorundadır. Hakk bilen toplumuna verdiği ikrarda durandır.
  2. Türkiye Demokratik olgunluğunun önünde temel engellerden olan ırkçı kurumlar Dersim isminin kabul edilmesinin Atatürk’ün manevi kişiliğine hakaret olarak görmekte. Biz Hakk Yol Alevi Halklar yaşamda insanı nefisinden arındıran kemalet halini önemseriz. Bu yaklaşımı muhataplarımızdan da bekleriz. Muhatabımız Türkiye halklarıdır. Irkçı kurumlar değil onların ne kadar zarar verdiğini iyi biliyoruz. Bugün Atatürk’ün manevi kişiliğini Dersim katliamı üzerinden taşımaya çalışmak bu maneviyattan ne anlamamız gerektiğinin açık göstergesidir.  İdeolojik Atatürkçülük tarihsel maneviyatın altına dinamit koyan bir yaklaşımdır. Lakin; Türkiye halklarını Anadolu ruhu ile bir birlik içerisinde güçlü kılmaya çalışan Sosyal Kemalizmin köklerine dinamit koyarak en büyük hakareti kendileri yapmaktadır. Irkçı kurumlar şunu iyi bilmelidir. Dersime dair kuracağınız her kelamı iyi düşünün. Çünkü Dersim Ocaklarımızın mekanıdır. Tüm Alevi toplumu bu ırkçı yaklaşımları kabul etmeyecek ve Dersimi’ni koruyacaktır. Çoğu Dersimli evladı farkında olmayarak bu kurumlarda bulunmaktadır. İlk elden bu kurumlardan tepkilerini göstererek ayrılmalıdır.
  3. Türkiye Cumhuriyeti Tarihi ile güçlü yüzleşmek zorundadır. Bu hakikatli yüzleşme tüm dünya ile güçlü etkileşimi geliştirecek ve Türkiye Demokrasi süreci önemli bir noktaya taşıyacaktır. Hakk’ın meydanları türlü canda, türlü renktedir.  
  4. Tüm Alevi kurumları, Dersimi kurumları, Demokratik kurumları bu ırkçı yaklaşımlara karşı ortak tepki geliştirmeye davet ediyoruz. Dersim Hakk Yol Alevilerin göz bebeğidir. Alışkanlık haline getirilen bu pervasız yaklaşımlara güçlü cevap verilmedikçe Türkiye ırkçılıkla yüzyüze kalmaya devam edecek, Türkiye Demokrasi süreci asla bir adım ileri gidemeyecektir.”

PİRHA / ANKARA   

Bu haber 315 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Etnik, dini, sosyo-politik kimliği ve doğasıyla tarihsel özgünlüğü olan Der..