Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / "Dost ve düşman bilsin ki kayyumları süpüreceğiz !"

"Dost ve düşman bilsin ki kayyumları süpüreceğiz !"

24 Mart 2019, 20:07

Dersim'de Binlerce kişinin katıldığı Seyit Rıza Meydanı'ndaki mitingde HDP, DTK, HDK, DBP, ESP, EMEP, Partizan, DDKD başta olmak üzere çok sayıda siyasi parti ile sivil toplum örgütü temsilcisi hazır bulundu.

HDP Dersim’de seçim çalışmaları kapsamında Seyit Rıza Meydanı’nda HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli’nin katılımı ile miting düzenledi. Yoğun kar yağışı altında konuşan Temelli, “Dost ve düşman bilsin ki mutlaka kazanacağız. Kayyumları süpüreceğiz” dedi.

Bunlar arasında HDP Milletvekilleri Alican Önlü, Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Kemal Bülbül, Dersim Devrimci Güç Birliği Belediye Adayları Nurşat Yeşil ve Hıdır Demir, HDP Akpazarı Adayları Songül Doğan ve Orhan Çelebi, ESP Genel Başkanvekili Şahin Tümüklü, SGDF MYK Üyesi Beren Atıcı, ÖGK Merkezi Koordinasyon Üyesi İlknur Çetin de yer aldı.

HDP bayraklarıyla donatılan alanda yoğun kar yağışına rağmen halaylar eşliğinde sık sık, “Baskılar bizi yıldıramaz” , "Leyla Güven onurumuzdur", “ Direne direne kazanacağız” sloganları atıldı.

Devrim şehitleri için yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan mitingde sahneye çıkan Devrimci Güç Birliği'nin il ve ilçe belediye eşbaşkan adayları halkı selamladı.

Devrimci Güç Birliği Dersim Belediye Eşbaşkan adayı Nurşat Yeşil yaptığı konuşmada cezaevlerinde rehin tutulan ve yerlerine kayyum atanan Dersim Belediye Eşbaşkanları Nurhayat Altun ve Mehmet Ali Bul'u alandan selamlayarak, “Ahdımız olsun ki; bu kentin doğasına, kültürüne, kimliğine örülen duvarları hep birlikte yıkacağız. Daha çok özgürlük, hak, hayat şiarıyla mutlaka kazanacağız ! Edibe’ye, Mehmet Ali Bul’a, Nurhayat’a sözümüzdür! Dersim’de halk kazanacak, Dersim’de kadınlar kazanacak, Dersim’de biz kazanacağız. Dersim yê mao” dedi.

Devrimci Güç Birliği Dersim Belediyesi Eşbaşkan Adayı Hıdır Demir, "Dersim'e sefer olur ama zafer asla olmaz. Belediyemizi halk meclislerimizle yöneteceğiz" diyerek, 31 Mart'ta Dersim halkının gücünü herkesin göreceğini vurguladı.

Partizan Temsilcisi Yusuf Topçu, ESP Genel Başkan Vekili Şahin Tümüklü, EMEP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Türkmen, DBP Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan teker teker sahneye çıkıp, kısa birer konuşma yaptı. HDK Eşsözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit yaptığı konuşmada, "Burası Seyit Rıza'nın yurdu. Burası sefer olur, zafer olmayanların yurdu. Burası Dersim. Birileri kayyum atadı, birileri irademizi yok saydı, dağ keçilerimizi vuruyorlar, her gün dilimizi, kültürümüzü yok sayıyorlar. Bunlar bunu yaparken Dersim teslim mi olacak? Dersim tarihinden aldığı mirasla ser verip, sır vermeyenlerin izinde yoluna devam edecek" dedi.

'DERSİM'İN DURUŞUNDAN EMİNİZ'

Koçyiğit, ne olursa olsun Dersim’in iradesini ortaya koyacağından ve kayyumcu AKP-MHP faşizmine gereken cevabı vereceğinden emin olduğunu vurguladı.

“ Öyle bir tokat atalım ki bir kez daha Dersim'de oyun yapmayı akıllarından geçirmesinler" diyen Koçyiğit, İmralı tecridine karşı devam eden açlık grevlerine de değinerek, şöyle konuştu: "Devletin, hükümetin duyarsızlığı her gün bir arkadaşımızı aramızdan alıyor. İmralı tecridi devam ettiği için gencecik insanlarımız yaşamlarını feda ediyor. Bugünde Zehra Sağlam arkadaşımız Otlu Cezaevi’nde yaşamına son vermiştir. Bu ölümlerin sorumluluğu sizdedir, bu ölümleri bir an önce durdurun. Bunun tek yolu da İmralı tecridini kaldırmaktan geçiyor. Nasıl ki 38'de diz çökmedik, bugünde diz çökmeyeceğiz. Dersim'in her zaman başı dik oldu, bundan sonra da dik olacak."

'ADALET BAKANI 137 GÜNDÜR SUÇ İŞLİYOR'

Alkış ve coşkuyla karşılanan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli halkı, “Merhaba Dersim, merhaba Seyit Rıza’nın, Bese’nin, Alişer’in, Zarife’nin, Mahir’in, İbrahim’in, Sakine’nin yoldaşları” diyerek selamladı.

Hukuksuz bir biçimde hapsedilen ve yerlerine kayyum atanan Dersim Belediyesi Eşbaşkanları Nurhayat Altun ve Mehmet Ali Bul ile eski başkan Edibe Şahin'i cezaevinde ziyaret ettiğini aktaran Temelli, belediye eski eş başkanlarının cezaevinde de direnmeye devam ettiğini kaydetti.

Tecride karşı devam eden açlık grevine yönelik iktidarın sessizliğine tepki gösteren Temelli, İmralı tecridin derhal sonlandırılması çağrısı yaptı. Temelli, şöyle konuştu: "Tam 137 gündür Leyla Güven'in direnişine direniş, sesine ses katıyoruz. Bu ülkede hukuk kalmadı, demokratik siyaset tasfiye edildi. Adaletsizlik her yeri kapladı. Mutlak tecrit ile Kürt meselesinin çözümsüzlüğünden beslenenler, bu tecritle iktidarlarını var etmek istediler. Ama tecrit politikasıyla bu ülkeyi çöktürdüler. Onun için diyoruz ki bu tecride son verin. Sayın Öcalan bir an önce ailesi ve avukatlarıyla düzenli bir şekilde görüşsün. Bu ölümlerin vebali sizin boynunuzadır. Bu ülkenin Adalet Bakanı tam 137 gündür suç işliyor. Hiçbir arkadaşımızın yaşamını yitirmesini istemiyoruz. Bu ölümleri durdurmak sizin elinizde, bizim elimizde. Açlık grevi eylemlerinden gelen sese ses vermek zamanıdır. Adalet Bakanı’na çağrıda bulunduk, ölümler olmasın. Ama 3 arkadaşımız yaşamını yitirdi. Bir an önce adım atın. Bunu seçime malzeme yapmayın.”

'BU İKTİDAR ACZE DÜŞMÜŞTÜR'

İktidarın acze düştüğünün altını çizen Temelli, "Halkın sorunlarını, taleplerini dinlemek yerine sürekli toplumu ayrıştırmaktadır. Öyle bir yere gelmiş ki 20 milyon insana bu ülkeden 'defolun gidin' diyor. Biz hiçbir yere gitmiyoruz, 31 Mart'ta siz gidiyorsunuz. Hızını alamıyor, HDP'lilere terörist diyor, hızını alamıyor HDP'lilere dinsiz amasız diyor. O da yetmiyor arkasındaki sinevizyonda bizi gösteriyor, o da yetmiyor Yeni Zelanda'daki katliamın görüntülerini gösteriyor" diye konuştu.

'İŞÇİNİN, EMEKÇİNİN, KADINLARIN SORUNU VAR'

Türkiye halklarının ırkçılığa ve ayrımcılığa karşı yan yana gelmesi gerektiğini hatırlatan Temelli, şunları ifade etti: "Dersim'de olduğu gibi bütün insanlar yan yana. Irkçılığa, ayrımcılığa karşı durmalıyız. Tüm kötülüklere karşı iyinin kazanması için mücadelemizi yükselteceğiz. Tıpkı Dersim Güç Birliği'nin yaptığı gibi, yan yana gelip mücadele edeceğiz. Her gün bize saldıranlar, halka hayal satıyorlar. Her gün 'beka sorunu var' diyorlar. Sizin çok sorununuz var ama beka sorunu yok. İşçinin, emekçinin, kadınların, çocukların sorunu var ama beka sorunu yok. Tüccardan ticaret bakanı, okul sahibinden eğitim bakanı, damattan hazine bakanı yapmış. Böyle kabine mi olur?"

Dolar'daki yükselişe de değinen Temelli, "Dolar 5,80'e çıkmış. BDDK'ye talimat vermiş bankalara soruşturma açıyorlar. Bu ülkenin bütçesini savaşa ayırdığınız için dolar çıkıyor. Bütçeyle halkın sorununu gidereceğiz. Hakkımıza sahip çıkacağız, hakkımızı gasp ettirmeyeceğiz" dedi.

'DERSİM HDP'YE, HDP DERSİM'E YAKIŞIR'

"Üreten biziz, yöneten de biz olacağız" diyerek konuşmasına devam eden Temelli, "Ekmeğimize, aşımıza sahip çıkmak için yerel demokrasiyi var edeceğiz. Türkiye halkları 'böyle gelmiş, böyle gitsin' istemiyor" diye ekledi.

"Dersim HDP'ye yakışır, HDP Dersim'e yakışır" diyen Temelli, "Birlikte önce Dersim'in, yani kendi sorunlarımızı çözeceğiz" vurgusunda bulundu.

'ALEVİ TOPLUMUNU AYRIŞTIRIYOR'

İktidarın seçimlerden önce Alevilere vaatler verdiğini hatırlatan Temelli, şöyle devam etti: "Seçim bitince Alevi toplumunu ayrıştırıyor. Şimdi buna cevap verme zamanıdır. Hem iktisadi, hem siyasi olarak yerel demokrasiyi var edeceğiz. Anadilinde eğitimi var edeceğiz. Farklılıklarımızdan güç alacağız. Bu zulme ancak bu şekilde son verebiliriz."

'SENDE YÜZ OLSA O KOLTUKTA OTURMAZSIN'

Erdoğan ve ittifak ortaklarını eleştiren Temelli, sözlerini şöyle sürdürdü: "Önce kentimizi, sonra Türkiye'yi değiştireceğiz. Bu bir hayal değil, bu bizim mücadelemizle varacağımız noktadır. Hiçbir zaman umudumuzu terk etmeyeceğiz. Tüm bu baskı ve kayyumcu zihniyete cevabımızı 31 Mart'ta vereceğiz. Süpürgeler hazır olsun. Bunları öyle bir süpüreceğiz ki ne çamuru, ne çukuru, ne hırsızlığı kalacak. Kendisine selam vermeyeni gözaltına aldırmış. Sende yüz olsa o koltukta oturmazsın. Sana selamda yok, Reisine de oy da yok."

'KÜRTLERDEN SİZE OY YOK!’

HDP'nin "Yê Mao" pankartlarının toplatılmasını anımsatan Temelli, "Sanki Maoculuk kötü bir şey. Hayatında iki satır okumamış, o cahil çıkmış pankartlarımızı engelliyor, kimliklerimizi, dilimizi yok sayıyorlar. Sonra diyorlar ki 'Kürt kardeşlerimizden oy istiyoruz'. 'Kürt kökenli' ve ‘Kürtçe konuşan’lardan oy istiyorlar. Ben de diyorum ki Kürtlerden size oy yok" diye vurguladı.

'KÖKLERİMİZ HDP AĞACINDA'

Erdoğan'ın kendisi hakkında "Temelsiz" ifadesini kullanmasına da miting alanından cevap veren Temelli, şöyle konuştu: “Espri yetenekleri harika. Soyadım Temelli ya, temelsiz diyor. Bizim kökleri merak ediyorsa HDP ağacına baksın, köklerimiz orada, tarihe kök salmışız." Tüm kimlik ve inançlarla bir arada yaşayacaklarını dile getiren Temelli, "Biz tüm kimliklerimiz ve inançlarımızla bir arada yaşayacağız. Kimse ayrımcılığa uğramayacak. Buda Türkiye halklarına sözümüz olsun.”

‘ STRATEJİMİZ KİMYALARINI BOZDU !'

HDP olarak yerel seçimlerde ortaya koydukları stratejinin herkesin kimyasını bozduğunu ifade eden Temelli, 31 Mart gününe kadar 7 gün 24 saat çalışacaklarını ve kazanacaklarını vurguladı.

Bu seçimlerin kayyum rejimine, tekçiliğe ve faşizme karşı bir mücadele olduğunun altını çizen Temelli, “ Yan yana gelme zamanıdır. Nerede bir Dersimli varsa gelmeli ,oyunu kullanmalı ; nerede Dersimli varsa oyunu kullanmalı. 1 oy Türkiye'yi değiştirir 1 oy dünyayı değiştirir. Biliyoruz biz kazanacağız, dost ve düşman bilsin ki mutlaka kazanacağız. Kayyumları süpüreceğiz , Dersim Yê Mao."

Miting Grup İsyan Ateşi ve Grup Vardiya’nın seslendirdiği müzikler eşliğinde çekilen halaylarla sona erdi.

ANF

Bu haber 468 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Etnik, dini, sosyo-politik kimliği ve doğasıyla tarihsel özgünlüğü olan Der..