Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / Yeni Zelanda’da katliam: En az 49 ölü

Yeni Zelanda’da katliam: En az 49 ölü

16 Mart 2019, 10:52

Yeni Zelanda’da iki camiye yönelik olarak aşırı sağcı bir kişi tarafından saldırı düzenlendi, en az 49 kişi hayatını kaybetti, 20’si yaralandı.

Katliam 15 Mart Cuma günü Christchurch kentinde düzenlendi. İki caminin hedef alındığı saldırıda  en az 49 kişi hayatını kaybetti, 20 kişi yaralandı. Bilançonun ağırlaşmasından endişe ediliyor. Saldırı ardından 4 kişi gözaltına alındı.

Başbakan Jacinda Arden, ülkenin “benzeri görülmemiş ve olağanüstü şiddete bir saldırıya” tanıklık ettiğini belirtti.

Başbakan, “Açık ki bu sadece terörist bir saldırı olarak değerlendirilebilir” diye ekledi.

BAŞBAKAN: BU ÜLKE ONLARINDIR, SALDIRI BİZEDİR

Ülkenin “en karanlık günlerden birini” yaşadığını ifade eden Arden, belki de göçmen ve mülteci olan kurbanların “Yeni Zelanda’yı kendi ülkeleri yapmak için seçtiğini” belirterek, “Burası onların ülkesi. Onlar biziz. Bu şiddeti işleyen kişi, onlara değil, bize karşı yapmıştır” dedi.

SALDIRGAN AVUSTRALYALI AŞIRI SAĞCI

Gözaltına alınanlardan üçünün erkek, birinin kadın olduğu bildirildi. Avustralya Başbakanı Scott Morrison da bir açıklama yaparak, katliama karışanlardan birinin Avustralya vatandaşı olduğunu ve “sağcı, şiddetli bir aşırılıkçı terörist” olarak tanındığını söyledi.

Yeni Zelanda polisi ayrıca şüpheli araçlarda patlayıcı maddeler bulunduğunu ve etkisiz hale getirildiğini belirtti. Ülkede alarm düzeyi yükseltildi.

SALDIRIYI CANLI OLARAK YAYINLADI

Ortaya çıkan bilgilere göre saldırgan, her iki saldırıdan birini canlı olarak sosyal ağlarda yayınladı. Görüntüler 20 dakikadan oluşuyor. Görüntülerde, saldırganın camidekileri otomatik silahla taradığı görülüyor.

Aşırı sağcı ideolojiye sahip olduğu belirtilen saldırganın, bir internet platformunda, komplocu ve İslam karşıtı bir manifesto da yayınladığı belirtiliyor.

Bu haber 426 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Boksör İsmail Özen, Almanya’da spor, medya ve iş dünyasında tanınan bir isi..