Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / Dersim Eşbaşkan Adayları, projelerini açıkladı

Dersim Eşbaşkan Adayları, projelerini açıkladı

15 Mart 2019, 13:33

Dersim Devrimci Güçbirliği Eşbaşkan Adayları, projelerini açıklayarak, halkın onayını esas alan katılımcı bir yönetimi esas alacaklarını söyledi.

Dersim Devrimci Güçbirliği Eşbaşkan Adayları, kente dair yapacakları projeleri Demokratik Aleviler Derneği’nde (DAD) açıkladı. Etkinliğe, belediye eşbaşkan adayları, sivil toplum örgütleri temsilcileri ve yurttaşlar katıldı. 
 
Programın açılışında konuşan Güçbirliği bileşeni temsilcilerinden Ekber Kaya, Dersim’de Devrimci Güçbirliği bileşenleri (HDP, EMEP, DBP, ESP, Partizan) olarak kayyım tarafından zapt edilmiş belediyelerini yeniden almak, kesintiye uğrayan devrimci/ halkçı belediyecilik anlayışını sürdürmek, engellenen projeleri tamamlamak ve yeni projeleri hayata geçirmek için halkın karşısında olduklarını dile getirdi. 
 
‘HALKLA YÖNETECEĞİZ’
 
Kaya, dünkü birikimlerini ileriye taşımak, yanlış ve eksikliklerini öğrenerek demokratik halkçı bir belediyecilik anlayışını egemen kılmak, belediyeleri halk meclisleri üzerinden halkla birlikte yönetmenin temel öncelikleri olacağını söyledi. Kaya, halkçı belediyecilik anlayışını “proje” mantığıyla değil, demokratik kitle örgütleri ve halkın onayını esas alan katılımcı bir yönetme tarzıyla hayata geçireceklerini belirtti. 
 
‘DERSİM ADINI YENİDEN YAZIDIRACAĞIZ’
 
Kaya, kayyumun sildiği Dersim ismini belediyeye yeniden yazdıracaklarını vurgulayarak, “Dersim ismi halkımızın onurudur, bu onura tüm gücümüzle sahip çıkacağız. Asimilasyoncu, gaspçı, militarist, tekçi devlet politikaları ve kayyım uygulamaları nedeniyle engellenen, eksik kalan, kenti daha yaşanır hale getirme mücadelemiz demokratik, halkçı, ekolojik, katılımcı, kadın özgürlükçü yerel yönetim modeli ile yeniden hayat bulacaktır” dedi. 
 
‘DERSİM’İN İRADESİ GASP EDİLİYOR’
 
Dersim’in inancı, kültürü, dili Kürdistan ve Türkiye’de özgün özel bir yere sahip olduğunu ifade eden Kaya, “Dersim direnişin, sosyalizm ve özgürlük mücadelesinin kadim kentidir. Tarihten bugüne kadın özgürlükçü, eşitlikçi ve komünal yaşam felsefesini bünyesinde koruyarak, Alevi inancının beşiği olmuş ve egemen güçlere karşı savunarak günümüze kadar getirmiştir. Dersim’in bu özgün kimliği tekçi devletin sürekli saldırısına maruz kalmıştır. 38’de soykırım saldırısıyla, 12 Eylül askeri faşist cuntasıyla, 90’larda köy boşaltmalarıyla ve bugün kayyım saldırısıyla, Dersim halkı toprağından, kültüründen, inancından koparılmak istenmektedir. Dersim halkının toplumsal hafızası silinmek ve yerel iradesi gasp edilmektedir” diye belirtti. 
 
YEREL SEÇİMİN ÖNEMİ
 
Kaya, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinin sadece belediye başkan ve yöneticilerinin belirlenmesi olmadığını, aynı zamanda “tek adam rejimi”ne karşı demokrasiyi savunmak bakımından da özel bir anlam taşıdığını hatırlattı.  
 
‘LEYLA GÜVEN’İN VERDİĞİ UMUT VE CESARETLE’
 
Ardından Dersim Devrimci Güçbirliği eşbaşkan adayları Nurşat Yeşil ve Hıdır Demir, projelerini açıkladı. Nurşat Yeşil, tecride karşı açlık grevi direnişinin 128’inci gününde olan Leyla Güven şahsında zindan ve Avrupa’nın birçok kentinde direnenleri selamladı. Yeşil, “Demokrasi mücadelemiz için hayati bir önemde olan 31 Mart yerel seçimlerine Leyla Güven’in direnişinin verdiği umut ve cesaretle gidiyoruz. Birlikte Kazanacağız, Birlikte Yöneteceğiz” dedi. 
 
HALK İRADESİ 
 
Eşbaşkan adayları, Dersim halkı ve iradesinin 2004’te yerel yönetimleri kazandığını hatırlatarak, “12 yıldır kentimizin çehresi bizlerle değişti. Suların akmadığı ve kadınların su için belediye önünde tencere tava çaldığı bir belediye devraldık. İşçilerin maaşlarının ödenmediği, borçlarının haciz yoluyla toplandığı, kanalizasyonun halkımız için kutsal olan Munzur’a aktığı bir belediye. 12 yıl boyunca, tüm baskı ve engellemelere rağmen, halkımızın desteği ve kararlılığıyla büyük çalışmalar yaparak kenti yeni bir çehreye kavuşturduk” diye konuştu. 
 
‘HERKESE EŞİT HİZMET’
 
Güçbirliği eşbaşkan adaylarının, hedefledikleri çalışmalar ve projeleri ise şöyle: 
 
“Herkese eşit hizmet verecek ve asla ayrımcılık yapmayacağız. Kent Meclisleri, Kent Forumları, Mahalle Meclisleri, Köy Meclisleri, Kadın Meclisleri, Gençlik Meclislerini yaygınlaştıracağız ve tüm karar alma süreçlerinde halkın katılımını sağlayacağız. Belediye bütçesi halkındır ve halkla birlikte yapacağız. Belediyelerimizin tüm plan, çalışma ve projelerini kadın özgürlükçü anlayışla şekillendireceğiz. Belediyelerimizde kadınlar her kademede eşit temsil edilecektir ve cinsiyetçi hiçbir uygulamaya izin vermeyeceğiz. Belediyemizde toplumsal cinsiyete duyarlı bütçe yapmayı esas alacağız. Çocuk ve gençlerin haklarının tavizsiz savunucusu olacağız. Emekli ve yaşlı bireylerin yanında olacağız. Engelsiz yaşam çözümleri geliştireceğiz. 
 
TARIM VE HAYVANCILIK
 
Kentimizde hayvancılık ve tarımı geliştirmek amacıyla kooperatifler kurarak halk pazar alanları oluşturulmasını destekleyeceğiz. Köylülerin ürettikleri ve kentin özgünlüğünü yansıtan el sanatlarının satıldığı köy ürünleri ve el sanatları Pazar alanı inşa edeceğiz. Doğamıza, kültürümüze saygılı bir eko- turizm anlayışını esas alacağız.
 
SAĞLIK MERKEZLERİ
 
Kentimizin en önemli sorunlarından birisi de sağlık merkezinin kent merkezine uzak oluşudur. Yaşlılarımız, engellilerimizin doğrudan hastaneye gitmeden sağlık ihtiyaçlarını karşılayacak, anında hizmet alabilecekleri bir sağlık ocağı/sağlık polikliniği kurmayı hedefliyoruz. 
 
İSTİHDAMI GELİŞTİRECEĞİZ
 
Dersim’e gelen konuklarımızın, üniversite öğrencilerinin ve kadınların konaklayabileceği, evinde gibi hissedeceği Belediye konuk evi açacağız. Dersim halkının içerisinde spor yapabileceği, havuz, sauna ve hamam gibi hizmetlerden faydalanabileceği bir sağlıklı yaşam merkezi açacağız. Toplumsal yaşam içerisinde engellilerin yer alması için istihdam projeleri geliştireceğiz. Herkesin sağlıklı beslenme ve yeterli gıdaya erişim hakkının tavizsiz savunucusu olmaya devam edeceğiz. 
 
ÖZGÜR KADIN KOPERATİFLERİ 
 
Mahalle Eşitlik Eylem Planları ile sosyo-ekonomik mahalle durum tespitleri yapılarak, o mahallelere bütçe/hizmette pozitif ayrımcılık uygulanması ve ‘Yerel Eşitlik Planları’ yapılacak. Kadın danışma merkezlerini yeniden açacağız. Kadınların ekonomiye katılımlarını artırmak için kolektif üretimin özendirildiği ‘Özgür Kadın Kooperatifleri’ kuracağız. 
 
ANADİLDE KREŞLER
 
Ücretsiz, anadilde eğitim veren kreşler açacağız. Belediyemizde kadınlar için ‘Alo Şiddet’ hattı aynı zamanda işitme engelli kadınlara da hizmet verebilecek bir şekilde kurulacak. Yerel yönetimlerde yapılacak toplu sözleşmelerde kadına yönelik şiddet uygulayan çalışanlara yaptırım içeren hükümlerin yer alması uygulamasını devam edeceğiz.
 
DERSİM 38-HAFIZA MÜZESİ 
 
Kayyum atanmadan önce projesi biten ve ihale aşamasına gelen Dersim mimarisine uygun olarak tasarladığımız Kültür Merkezimizi inşa edeceğiz. Dersim halkının acısını, yaşanan katliamın tüm boyutlarının gelecek nesillere aktarılması, aynı acıların yaşanmaması ve bir ders çıkarılması adına Dersim 38-Hafıza Müzesi yapacağız.  
 
DERSİM FESTİVALİ 
 
Geleneksel hale getirdiğimiz Munzur Kültür ve Doğa Festivali’ni tekçi devlet anlayışından ve kayyımdan geri alacağız. Halk meclisleriyle birlikte kentimizin değerleri ve kültürü ile ilgisi olmayan sokak, park, cadde isimlerini değiştirerek bu kentin değerlerinin isimlerini vereceğiz. Çocuk ve gençlik meclislerinde alınacak kararlar belediyemiz için bağlayıcı olacaktır. 
 
HES VE BARAJLAR
 
Dersim gibi politik bir şehirde gençlerimize yönelik sistematik bir yozlaştırma ve madde bağımlılığı politikası söz konusu. Mahallelerimize, sokağımıza hatta evimize kadar sokulmaya çalışılan bu illetten kuracağımız Gönüllü ağları ile uyuşturucudan kurtulmanın adımlarını atacağız.  Munzur’da barajlara geçit vermemek için her türlü mücadeleyi halkımızla birlikte yürüteceğiz. Baraj ve HES’lerin Dersim’i talanına izin vermeyeceğiz. 
 
DERSİM YE MAO
 
31 Mart’ta yapılacak seçimlerden Dersim halkı dersim devrimci güç birliğiyle başarıyla çıkacak, uygulamaya koyacağı politikalarla yerel demokrasiyi daha da güçlendirecektir. Daha çok özgürlük, daha çok hak, daha çok hayat şiarıyla mutlaka kazanacağız! Dersim ye mao!”
 
Program atılan sloganlar ve çekilen zılgıtlarla sona erdi.
MA
Bu haber 455 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Etnik, dini, sosyo-politik kimliği ve doğasıyla tarihsel özgünlüğü olan Der..