Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / Avrupa'dan Dersim Derimci Güç Birliği'ne destek

Avrupa'dan Dersim Derimci Güç Birliği'ne destek

12 Mart 2019, 12:38

Almanya’nın Köln kentinde HDP Dersim Dersim Devrimci Güç Birliği ile dayanışma etkinliği düzenlendi. İsviçre’nin Basel kentinde yapılan etkinlikte ise Dersim Devrimci Güç Birliği adaylarına destek mesajı verildi. Hamburg’da bir araya gelen Karakoçanlılar'da seçim seferberliği başlattı.

31 Mart’ta yapılacak olan yerel seçimler için Avrupa’da yaşayan Kürtler ve demokratik çevreler seçim çalışmalarını sürdürüyor. Almanya’nın Köln ve Hamburg ile İsviçre’nin Basel kentinde HDP’ye destek etkinlikleri düzenlendi ve Avrupa’da yaşayan Kürtler ve demokratik çevrelere çalışmaları yükseltme çağrıları yapıldı. Almanya’nın Köln kentinde HDP Dersim gecesi düzenlendi. Yerel seçimler nedeniyle oluşan Dersim Devrimci Güç Birliği’nin HDP’ye güç vermek için Eurosaal salonda düzenlediği geceye Avrupa’nın dört bir yanından Dersimliler ve dostları katıldı.

Dersim lider ve şehitleri ile açlık grevi direnişçilerine dikkat çekilen pankartlarla süslenen donatılan salondaki etkinlik Pir Mustafa Mısır’ın okuduğu Gulbang ile açıldı. Geceye katılan Dersim eski Belediye Başkanı Songül Erol Abdil, Dersim halkının tüm baskılara cevabını 31 Mart’ta sandıkta vereceğini söyledi. Abdil şöyle konuştu: “Sakine Cansız’ın toprakları, Seyid Rıza’nın topraklarında Dersim halkı dimdik ayakta duracaktır.”

Devletin kozu, Kürtler arası ayrılık

HDP Dersim Milletvekili ve Örgütlenmeden Sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı Alican Önlü de konuşmasında seçimlere, tecrit ve açlık grevlerine değindi. “Tecrite karşı başlatılan açlık grevleri, tüm ülkeyi tecritten kurtarmayı hedefliyor” diyen Önlü,  “Dersim’i, halk ile birlikte yöneteceğiz. Dersim’i inancını, kültürünü, doğasını ve Dersim’e özgün yaşam tarzını koruyarak yöneteceğiz” dedi.

Birçok sanatçı sahne aldı

Gecede ayrıca FEDA Eşbaşkanı Bedran Yıldırım, ATİF Başkanı Süleyman Gürcan, DIDIF adına Yücel Özdemir, ESP adına Ziya Ulusoy, Partizan adına Mahmut Özkan, Dersim Yeniden İnşa Cemiyeti adına Ali Çatalcı ve AGİF temsilcisi birer konuşma yaptı. Sanatçılar Pınar Aydınlar, Sena Dersimi, Sengül Pak, Deniz Deman, Zarife Zerin, Sait Baksi, Volkan Yağan, Şiyar Munzur, Doğan Çelik, Hasan Sağlam, Diyar, Kivrem Erdal, Ali Baran, Araz, Delil Xidir, Müslüm Polat, Dilan ve Grup Les Etolies de Botan gecede sahne aldı.

Basel’den Dersim adaylarına destek

İsviçre’nin Basel kentinde yapılan etkinlikte Dersim Devrimci Güç Birliği adaylarına destek mesajı verildi.

Landauerstrasse Futbol Kompleksi salonunda yapılan ve ilgi gören panele Songül Çelik (FEDA), Hülya Yer (DBP Dersim eski Eşbaşkanı), Turan Aslan (İGİF), Ali Bulut (Partizan İsviçre), Demir Çelik (HDP Muş eski Milletvekili), Faruk Aydın (Devrimci Cephe) konuşmacı olarak katıldı.

“Sistem Dersim’de yine oyun peşinde. Ama bilinmelidir ki bunu boşa çıkarma irademiz var” diyen Songül Çelik, herkesi Devrimci Güç Birliği etrafında kenetlenmeye çağırdı.

Dersim’de seçimlerin faşizme karşı ortak devrimci mücadale üzerinden yürütülmesi gerektiğini ifade eden Turan Aslan, “Dersim’e Devrimci Güç Birliği yakışır. Bir takım eksiklikler, eleştiriler başka seçeneklere yönelinilmesine gerekçe yapılamaz” dedi.

“Bu seçimlere kayyumlara hayır seçimleridir” diyen Hülya Yer: “Halkın iradesini yansıtanlar kayyumla içeri atılmışsa, onlara sahip çıkmak, oraya yine halkın iradesini taşımak temel görevimiz olmalıdır. Hiçbir gerekçeye sığınmadan HDP etrafında birleşelim.”

Devrimci direnişi büyütelim

Dersim’in faşizme karşı mücadelenin merkezi olduğunu vurgulayan Faruk Aydın, “Dersim’de devrimci güçler arasındaki ayrılıklar, faşizm söz konusu olduğunda birliğe dönüşmeli. Faşizmin oyunlarını bozmak bunu gerektirir” dedi.

Ali Bulut ise “Diktatörlüğün imha dayattığı bir dönemde Devrimci Güç Birliği etrafında kenetlenmeliyiz. Benim partim, benim adayım tartışmalarının zamanı değildir. Kaypakkaya’nın paradigmasında Kürt-Türk halkının faşizme karşı birlikte mücadelesi vardır” diye konuştu.

Demir Çelik ise şöyle konuştu: “ Sistem karşısında parçalı duruş, sisteme verilen en büyük destektir. Dersimi Tuncelileştirmek isteyenlere inat Devrimci cephe direnişini büyütmeliyiz.”Etkinlikte yurtdışı yasakları oldukları gerekçesiyle etkinliğe katılamayan HDP Dersim Belediye Eşbaşkan adayları Nurşat Yeşil ve Hıdır Demir’in mesajları okundu.

(Ö.Politika)

Bu haber 319 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Etnik, dini, sosyo-politik kimliği ve doğasıyla tarihsel özgünlüğü olan Der..