Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / DAD, Dersim’de Alevi kültür merkezi inşası kararını duyurdu

DAD, Dersim’de Alevi kültür merkezi inşası kararını duyurdu

01 Mart 2019, 11:22

“Biz de DAD olarak Dersim’de bir Alevi Kültür Merkezi inşasına karar vermiş bulunmaktayız. Bütün Alevi yol evlatlarının katkı ve gayretleriyle bu inşayı gerçekleştireceğimize olan inancımız tamdır”

Demokratik Alevi Dernekleri Genel Merkezi (DAD), Dersim merkezde Alevi kültür merkezinin bir ihtiyaç hali aldığını vurguladı. “DAD Genel Merkezi yaptığı açıklamada, “Biz de DAD olarak Dersim’de bir Alevi Kültür Merkezi inşasına karar vermiş bulunmaktayız. Bütün Alevi yol evlatlarının katkı ve gayretleriyle bu inşayı gerçekleştireceğimize olan inancımız tamdır” denildi. 

DAD, Dersim merkezde Alevi kültür merkezi inşa etme kararını aldıklarını duyurdu. Genel merkez binasında yapılan açıklamaya Baba Mansur, Seyit Sabun, Kureyşan, Şıx Çoban, Celal Abbas, Axuçan ocak pirleri ve DAD üye ve yöneticileri katılım gösterdi. Çerağların uyandırıldığı açıklamada basın metnini Şıx Çoban Ocağı pirlerinden Zeynel Kete okudu.

“KAZANIMLARIN VE KAYIPLARIN YAŞANACAĞI DEMDEN GEÇİYORUZ”

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Harde Dewreş’te, Xızır’ı uğurlayıp cemreye yol aldığımız vakitlerdeyiz. Bizler yola ikrarlı canlar bu kutsal topraklarda jiyarlarımızın, ocaklarımızın, nişangahlarımızın, evliyalarımızın huzurunda cem u civat ile dar görüp didar olmaya geldik. Hakikat gıdamız olan Munzur suyuna niyaz olup nasiplenmeye geldik. Harde Dewreş’te bugün cem olacağız. Dersim ocakları yaşadığımızı demiş ve toplumumuzun eşiklerine dair kelam edeceğimiz civatımızda. Hakktan cümle cana vicdan nasip etmesini diliyoruz.

 

 

Yaşadığımız demi devranda zor günlerden geçiyoruz. Ama bizler biliyoruz ki Haq aşkı xızır gayreti ile çarka girerek pervane olursak zulmat deryasının zulmünden kurtulacağız. Xızır aklı ve hakikatı görünür kılmak için serden geçen canlarımızın kemaleti bize rayber olacaktır.
Xızır dar günün dostudur. Dostunun olmadığı bir dünya karanlıktır. Biliriz ki bütün karanlıklar kötüdür, zulmattır. Böyle bir dünyada yaşam olmaz. İnsanlık yaşamsal bir dar boğazdan geçiyor. Çoklu kazanımların ve kayıpların yaşanacağı bir demi devrandan geçiyoruz. Xızır tüm cümle cana yardımcı olsun.

“ALEVİLİK, ŞİİLİK ÇEMBERİNE DOĞRU SÜRÜKLENİYOR”

Bugün Hakk Yol Alevilik içerisinde ocaklarımızın hakikati bir saptırılma sürecine sokulmuştur. Talipsiz pir önümüze şecere tuzağını koyarak dinsel elit bir sınıf yaratmak isteniyor. Bu durum Ali nurundan dem bulmuş hakikatimizi, Şiilik çemberine doğru sürüklenmeye çalışılıyor. Bu yolda her can Taliptir. Ocak evlatlarından ricamız bu konuda daha duyarlı Talibe yol bulan hakikati sürmelerdir. Pir, mürşidinden ve talibinden sorulur. Meydan taliple kurulur. Yol ikrarlık üzerinedir. Liyakatın mührü taliptir. İnancımız ikrarlık ve rızalık yoludur. Son dönemlerde ocak evlatlarının kurdukları inanç meclisleri ve kurulları anlamlıdır. Fakat dernek kongresine indirgenmiş gibi başkan seçme yöntemleri doğru değildir. Rızalık ilişkisinin işletildiği yaklaşım esas alınmalıdır. Ocak evlatları kendi aralarında rızalık vereceği bir pirimiz ve Ana temsil makamında posta değil hak döşeğine nişan eder. Kastlaşma değil ikrarlaşma esas alınmalıdır.

Bu mana ile, yolda birlik için kurumlarımız gayret içerisindedir. Bu gayretleri cümle Alevi halklara çerağ olsun. Yolda birlik önemli bir toparlanma meydanı olacaktır. Fark ediyoruz ki toplumumuzun da böyle bir talebi var. Bir eşik sürecindeyiz. Bu zulmat zamanları ancak birlik içerisinde aşabiliriz. Dünyaya yolun düsturları ışık olacaktır. Fakat; yolda birlik için Yol’un temel kriterleri esas alınmalıdır, Israrlı olunmalıdır. Asıl olan önce meydan kurma gayretidir. Eksiğimizi Hak meydanında konuşalım. Lakin; toplumumuz önemli bir düşünsel birikimi de açığa çıkarmıştır. Birlik meydanında her şey konuşulmalı ve dünyaya yaklaşımımız anlatılmalıdır. Aynı gayret tüm yaşadığımız coğrafyalarda açığa çıkmalıdır. Bu vesile ile Harde Dewreş gelip niyaz olan Yarsan(Kakai) canlarımıza da Hak razı olsun diyoruz. Bizim kök değerlerimiz yaşattılar. Niyazları cümlemize çerağ olsun.

 

 

“DERSİM’DE BİR İNANÇ VE KÜLTÜR MERKEZİ İNŞASI ÖNÜMÜZDE GÖREVDİR”

Hak yol Alevi sürekleri fiziksel ve kültürel soykırım eşiğindeler. İnancımız bir bütün olarak çarmıha gerilmiş durumdadır. Bizler bütün inançlardaki hakikati ortak paydamız olarak kabul eder ve kendimiz olmak isteriz. Ne başkasına benzemek, nede başka bir inancı kendimize benzetmek isteriz. Bu inançlar bize alternatif de değillerdir. Biliriz ki hakikatin bir yüzü vardır hakikat birdir. 124 bin nebinin hakikati yektir. Hak yol Alevi inancında Kuran, Zebur, Tevrat, İncil bir haktır. Bütün hakikat arayışları hak yola hizmettir. Asıl olan yoldur. Cümle cana karşı bir sorumluluğumuz vardır. Her kuş kendi dilinde okur, her ağaç kendi kökünden yeşerir. Bundan dolayı Harde  Dewreş’te Reye Hak Hak Yol Alevi hafıza merkezinin oluşturması tarihsel bir görev olarak önümüzde durmaktadır. Bizler inancımızın dört duvar arasına sığmayacağını biliriz. İnancımız bir mekana sığmayacak kadar kubbeyi rahman ve kevni mekanı kendisine inanç merkezi yapmıştır. Elbette ki cemhanelerimiz ibadetlerimizi yürütmenin yanında inancımızı öğreneceğimiz mekanlardır. Ancak üzülerek belirtelim ki bu mekanlarda hakikatimiz görülmemektedir.

Hak ve hakikatin inancı olan Alevilik yüzyıllardır katliam ve asimilasyon ile bitirilmek isteniyor. Yaşadığımız bu demde de insanlığın ilk ayağa kalktığı günden bu yana hakkı ve hakikati yaşamak ve yaşatmak tarihi ve insani bir sorumluluk gerektiriyor. Bu nedenle murat ettiğimiz Dersim’de bir inanç, tarih ve kültür merkezini inşa etmek önümüzde bir görev olarak durmaktadır. Biz de Demokratik Alevi Dernekleri olarak bu sorumluluğun bilincinde olarak Dersim’de bir Alevi Kültür Merkezi inşasına karar vermiş bulunmaktayız. Bütün Alevi yol evlatlarının katkı ve gayretleriyle bu inşayı gerçekleştireceğimize olan inancımız tamdır. Aşağıda banka hesap numarasına halkımızın lokmalarıyla katkı sunmalarını bekliyoruz. Şimdiden yapacağınız katkılar için teşekkürü borç biliyoruz.”

PİRHA / DERSİM

Bu haber 310 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Etnik, dini, sosyo-politik kimliği ve doğasıyla tarihsel özgünlüğü olan Der..