Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / Dersimliler 31 Mart’a Kayyum'a son verecek

Dersimliler 31 Mart’a Kayyum'a son verecek

21 Şubat 2019, 13:42

Seçtikleri belediye eşbaşkanları tutuklanıp, yerlerine kayyum atanan Dersim halkı, yerel seçim gündemine çoktan girmiş durumda. Çalışmalarını eleştirdikleri kayyumu “işgalci” olarak tanımlayan yurttaşlar, 31 Mart’ta bu duruma son vereceklerini söyledi.

Dersim halkının tercihiyle 30 Mart 2014’te Demokratik Bölgeler Partisi’nden (DBP) Dersim Belediyesi Eşbaşkanı olarak seçilen Nurhayat Altun ve Mehmet Ali Bul’un 17 Kasım 2016’da tutuklanması sonrası İçişleri Bakanlığı tarafından yerlerine kayyum atandı.

Kayyum olarak atanan ilk isim ise Vali Yardımcısı Olgun Öner oldu. 2 yılı aşkın süredir birkaç kayyum değiştirilen kentte 31 Mart öncesi canlı bir seçim gündemi hakim.

HDP’nin kentte diğer kimi etkin siyasi partilerle oluşturduğu “Dersim Devrimci Güçbirliği”nin adayları Nurşat Yeşil ve Hıdır Demir olurken, CHP’nin adayı Yusuf Kenan Aydın, AKP’nin adayı da Gökhan Arasan oldu. Ovacık Belediyesi Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu ise partisi TKP’den bu kez kent merkezinden aday oldu.

Politik kimliği ile bilenen Dersim halkı evde, sokakta, kıraathaneler başta olmak üzere hemen her yerde seçimleri tartışır halde. Ülke genelinde olduğu gibi kent özelinde de yerel seçimlerin kritik bir öneme sahip olduğu görüşündeki Dersimlilerin genel yaklaşımı iradelerine atanan kayyuma karşı tavır alınması yönünde olsa da, kentin en hareketli noktası olan Seyit Rıza Meydanı ve farklı yerlerinde yakaladığımız halka kayyumu ve çalışmalarını sorduk.

Bir kısmının duydukları kaygılardan dolayı görüntü vermek istemediği kent sakinlerinden sorularımıza ilginç yanıtlar aldık.

‘Önce kayyumun hesabını versinler’

İbrahim Arslan (80): Kayyum iyi değil, taraf tutuyor AKP’cilik yapıyor. Kim gidip AKP’ye üye olursa ona iş veriyor. Bu kayyumu Dersim’e niye atadılar. Önce onun hesabını versinler. Kayyumun yaptıkları çalışmalarda umurumuz da değil. Ayrıca övündükleri çalışmaları da mecbur yapmak zorundalar, hayrına yapmıyorlar. Belediye demek hizmet demektir. Onu da yapmak zorundalar.

Zeki Baga (Esnaf): Kayyum, demokrasiye aykırıdır. Belediye başkanlarının halkın oyları ile seçilmesi görüşündeyim. Halk seçimi ile gelip, halk seçimi ile gitmeleri gerekir. Kayyumun atanmasını doğru bulmuyorum. Kayyumun hizmetlerini de görmezden gelmek istemiyorum. Ancak dediğim gibi demokrasi kültürü açısından sağlıklı bulmuyorum. Demokrasinin olduğu bir yerde tepeden atama yapılmaz.

Hatice Akkartal (Ev kadını): Kim olursa olsun çalışmalarını yapmak zorundadır. Burası Kürtlerin yaşadığı bir bölgedir. Bu nedenle Kürtlerin kazanmasını istiyorum. Bir oyum var onu da kendi halkımın temsilcilerine vereceğim.

Çiçek Konak (75): Kayyum benim için tek dil, tek din, tek ırk diyen bir zihniyetin ürünüdür. Benim seçtiğim iradeyi yok saydıktan sonra çalışmalarını ne yapayım. Dersim Kürtlerin ve Alevilerin yeridir. Temsilcilerinin de Alevi ve Kürt olmasını istiyorum. Dersim Kürtlerindir, Kürtler kazanmalı.

Veli Yıldırım: Kayyum benim için istilacıdır. Dersim Belediyesi istilaclar tarafından el konularak yönetilmeye çalışılıyor. Belediyenin asıl sahiplerine ihtiyacı var. Kayyumun farklı bir hizmeti yok. İki köprü yapmak da hizmet değil. Dersim karanlık bir şehir değil. Gereksiz ışıklandırmalar ile bizi aydınlatıyorlar. Yapılan hizmetler de halkın cebinden gidiyor.

Kayyum bugün var yarın yok

Mithat Konak (Engelli): Kayyum yereldeki halka zulümdür. Yaptığı bir şey de yok. Işıklandırma ve bir iki parkla hizmet olmuyor. Dersim halkındır. Kayyum bugün vardır, yarın yoktur. Kayyum çalışmaları ile asimilasyon politikasını sürdüren kişidir. Yaptığı çalışmalar da dediğim gibi bir iki parktır. Bir de birkaç yaşlı kadınla gülerek fotoğraf çekip paylaşmak. Dersim merkezden ilçelere gidişi dahi bir başarı olarak gösteriyor. Kayyumun Dersim’de bir başarısı yoktur.

Günel Kuhak (18): Bu seçimlerde ilk kez oy kullanacağım. Bunun için de kararsız değilim. Çünkü kayyumu halkın seçmediğini atama ile getirildiğini biliyorum. Demokratik olduğunu düşünmüyorum. İlk tercihimi de halkın oyları ile seçilen ve daha sonra tutuklananların partisi HDP’den yana kullanacağım.

MA/Semra Turan

Bu haber 389 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Etnik, dini, sosyo-politik kimliği ve doğasıyla tarihsel özgünlüğü olan Der..