Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / Dersim HDP: 14 Aralık’ta yaşatılan vahşeti unutmayacağız

Dersim HDP: 14 Aralık’ta yaşatılan vahşeti unutmayacağız

15 Aralık 2018, 17:35

HDP Dersim İl Örgütü, 14 Aralık 2015’te bölge illerindeki sokağa çıkma yasaklarında yaşanan ölümlere ve sürece dair basın açıklaması yaptı. Açıklamada, kent yıkımları ve bodrumlarda yakılan insanlar, günlerce sokaklarda bekletilen cenazeler hatırlatılarak, tepki gösterildi.

Halkların Demokratik Partisi Dersim İl Örgütü, 14 Aralık 2015 tarihinde bölge illerinde yaşanan sürece dair basın açıklaması yaptı.

Açıklamaya HDP Dersim İl Örgütü üyeleri ve sivil toplum örgütü temsilciler katıldı.

Açıklamayı okuyan HDP Dersim İl Eş Başkanı Hıdır Çiçek, “2013 yılında Kürt sorununun diyalog ve müzakere temelinde çözülmesini hedefleyen ve “çözüm süreci” olarak adlandırılan süreç, Kürt meselesi gibi tarihsel bir sorunun barışçıl yollarla çözülmesi umudunu arttırmıştı. AKP iktidarı, Kürt halkının barış umudunu taşıdığı bir süreçte “çöktürme planı” adını verdiği bir yıkım projesini hazırlamıştır. Kent ablukaları, yaşanan sivil ölümler, kentlerin yıkılması, siyasi kırım operasyonları, göçertme politikaları “çöktürme planı”nın bir gereği olarak uygulanmıştır” ifadelerini kullandı.

 

 

“TOPLUMSAL BARIŞ PARÇALANDI”

Çiçek, “Ablukalar coğrafyasında yaşayan yurttaşların yaşam hakkı, sağlık hakkı, eğitim hakkı, seyahat hakkı başta olmak üzere en temel evrensel insan hak ve özgürlükleri yok sayılmıştır. Kentler envai çeşit ağır silahlarla dövülmüş, evler, işyerleri doğrudan hedef alınarak taranmış büyük oranda kullanılamaz hale gelmiştir. Havan topunun neredeyse değmediği ev kalmamıştır. Ablukalar, büyük bir kültürel ve insani yıkıma yol açmıştır. İnsanlığın ortak inanç ve kültür mirası olarak kabul edilen kutsal mekanlar harabeye çevrilmiştir” diye konuştu.

Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kent yıkımları ve bodrumlarda yakılan insanlar, günlerce sokaklarda bekletilen cenazeler, ibadetini yaparken vurulan yaşlılar, sokağa çıkan ve vurulan çocuklar, hastaneye götürülemediği için kan kaybından ölen yaralılar, ailelerin evlatlarının cenazelerini morg yerine derin donduruculara bırakmak zorunda kalmaları ve daha nice vahşet insanlık tarihinin çetelesine bir utanç olarak eklenmiştir. Bu süreçte evlatlarımızın parçalanmış bedenleri ile birlikte toplumsal barış da parçalanmıştır.”

“AĞIR İNSANLIK SUÇLARI İŞLENMİŞTİR”

“Ablukalar boyunca ağır insanlık suçları işlenmiştir. Bu suçların hesabı elbet bir gün gerek ulusal gerek uluslararası hukuk nezdinde sorulacaktır” diyen Çiçek, “Diz çökmedik, bizimle gurur duyun, diyen Mehmet Tunç ve yoldaşları ile gurur duyuyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

PİRHA/DERSİM

Bu haber 433 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Etnik, dini, sosyo-politik kimliği ve doğasıyla tarihsel özgünlüğü olan Der..