Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / Seyid Rıza ve Yoldaşları Unutulmadı..

Seyid Rıza ve Yoldaşları Unutulmadı..

15 Aralık 2018, 16:36

İdam edilişlerinin 81. Yılında Seyid Rıza ve yoldaşları Almanyanın Mainz kentinde anıldılar. Dersim Yeniden İnşa Cemiyeti tarafından düzenlenen anmaya Rüsselsheim ve Mainz çevresinde yaşayan Dersimller katıldılar.

Mainz-Maxim salonundda gerçekleştirilen Anma-Panel’e araştırmacı yazar Mehmet Bayrak, araştırmacı yazar Turabi Saltık ile Dersim Yeniden İnşa Cemiyeti başkanı Ali Çatakçın katıldı.

Moderatörlüğünü Akife Polat’ın yaptığı anma’da Dersimli sanatçı Sena Dersimi tarafından Dersim Ağıtları seslendirildi.

Konuşmacılar, Dersimin tarihi, kültürel zenginliği, yapmış olduğu ev sahipliği, Osmanlı, Jön türkler ve cummhuriyet dönemlerine ilşkin sunumlar yaparak;  Dersim’e yapılan seferleri, Dersim Soykırımı’na giden süreci, Seyid Rıza ve yoldaşlarınıın idamları, sürgün, asimilasyon, kimlik, iinanç ile sürece yaydırılmış, ancak sistematik bir şekilde ve kültürel, coğrafik her tüürlü baskıya mağruz kalan Dersim’i anlattılar. Konuşmacılar devamla, güncel-aktüel süreci de ele alarak belgeler ışığında yapmış oldukları değerlendirmelerde Dersimlilere ve Dersimli kurumlara birlik çağrısı yaptılar. Günümüzde soykırım politikalarının devam ettiirilmek istendiği Dersim coğrafyası bütün kutsallıkları ve değerleri ile yok edilmek istendiği ve buna karşı gelmenin her Dersimlinin ve dostlarının bir insanlık görevi olduğunun altı çizildi.

Niyazların ve hak lokmalarının pay edildiği anma-panelde, Mehmet Bayrak ile Turabi Saltık kitaplarını imzalarken Dersim Gazetesi‘de standt açtı..

Bu haber 472 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Etnik, dini, sosyo-politik kimliği ve doğasıyla tarihsel özgünlüğü olan Der..