12 Eylül darbecileri tarafından yaşı büyütülerek 13 Aralık 1980’de 17 yaşında idam edilen Erdal Eren, ölümünün 38. yıl dönümünde Ankara’da mezarı başında anıldı. Karşıyaka Mezarlığı’nda bir araya gelenler, “Faşizme Ölüm, Halka Hürriyet” sloganı atarak, Erdal Eren’in posterleri eşliğinde kabrine kadar yürüdü. Eren’in mezarı başında yaşamını yitiren devrimciler için saygı duruşunda bulunuldu.
Erdal Eren’in mezarı başında konuşan Emek Gençliği’nden Balaban Boran, “Erdal Eren’den bugüne biz de mücadele etmeye devam ediyoruz” dedi. Eren’in mücadele mirasını devraldıklarını belirten Boran, “Bağımsızlık, demokrasi ve sosyalizm için, eşit ve özgür bir gelecek için, sınıfsız sömürüsüz bir dünya için mücadele etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.
“DEMOKRASİ VE ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİ KAZANACAK”
Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan ise “O gün Erdal’ları idam eden zihniyet bugün aynı şekilde gençliği geleceksizleştirmeye mahkum etmek istiyor. Gençlik kitleleri, işçi sınıfı üzerine aynı baskı politikasını devam ettirmek istiyor” dedi.
Mücadeleye devam edileceğinin altını çizen Gürkan, şunları söyledi:
“Sosyalizm kazanacak, işçi sınıfı kazanacak, demokrasi ve özgürlük mücadelesi kazanacak. Gençlik öncelerinden aldığı mirasla bu mücadeleye devam edecek.”
ERDAL EREN KİMDİR?
12 Eylül döneminde Yurtsever Devrimci Gençlik Derneği (YDGD) üyesi olan Erdal Eren, bir askeri öldürdüğü iddiasıyla asılarak idam edilmişti. ODTÜ Öğrencisi Sinan Suner, 30 Ocak 1980 akşamı Ankara’nın Yukarı Ayrancı semtinde, duvara yazı yazarken, dönemin MHP’li Bakanı Cengiz Gökçek’in koruması Süleyman Ezendemir tarafından vuruldu.
Kurşunlamakla yetinmeyen ve yaralı olan Sinan Suner’i arabasına alan Ezendemir, başkent sokaklarında dolaştırıp işkence etti. Kan kaybından öldüğünü anlayınca da Sinan Suner’i bir hastanenin kapısına atıp kaçtı. Olayın duyulmasının ardından ODTÜ’lü arkadaşları ve yoldaşları 2 Şubat 1980’de Sinan Suner’in öldürüldüğü Ayrancı Hoşdere Caddesi’nde eylem düzenledi.
Yapılan protestoya cunta askerleri müdahale etti ve çıkan çatışmada Er Zekeriya Önge yaşamını yitirdi. Er Önge’yi Erdal Eren’in vurduğu iddia edilerek, Erdal Eren gözaltına alındı daha sonra Mamak Askeri Cezaevine konuldu. Erdal Eren 12 Eylül faşist cuntasının işbaşına gelmesinin ardından, Kenan Evren’in “Asmayalım da besleyelim mi?” talimatı doğrultusunda 13 Aralık 1980’de idam edildi.
Erdal Eren'in idam haberini duyan arkadaşları bunu protesto etti. O protestoda gözaltına alınan yine devrimci bir lise öğrencisi olan Ercan Koca da 16 Aralık’ta polis işkencesinde öldürüldü. Erdal Eren, her yıl Sinan Suner ve Ercan Koca ile birlikte anılıyor.