Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / Diz Çökmedik, Unutmadık, Unutturmayacağız!

Diz Çökmedik, Unutmadık, Unutturmayacağız!

26 Kasım 2018, 17:48

Dersim Yeniden İnşa Cemiyeti, Oberursel Cemevi ve 4K’nin ortaklaşa düzenlediği anma etkiliğine konuşmacı olarrak HDP Amed Milletvekili Nurseli Aydoğan ile Araştırmacı Mehmet Bayrak katıldılar. Sunuculuğunu Zere Dersim’in yaptığı anmada ayrıca Suat Baran ve Hasan Sağlam katılarak Dersim Klamları-Ağıtlarını seslendirdiler..

Frankfurt yakınlarındaki Oberursel kasabasında Hochtaunus Alevi Kültür Merkezinde Seyid Rıza ve yoldaşlarının idam edilişlerinin 81. Yılında bir anma gerçekleştirildi.

Dersim Yeniden İnşa Cemiyeti, Oberursel Cemevi ve 4K’nin ortaklaşa düzenlediği anma etkiliğine konuşmacı olarrak HDP Amed Milletvekili Nurseli Aydoğan ile Araştırmacı Mehmet Bayrak katıldılar.
Sunuculuğunu Zere Dersim’in yaptığı anmada ayrıca Suat Baran ve Hasan Sağlam katılarak Dersim Klamları-Ağıtlarını seslendirdiler..

Anma programını saygı duruşu eşliğinde kısa bir ağıt dile getirerek açan Zere Dersim’den sonra heykeltraş Doğan Demir tarafından yapılan Seyid Rıza heykelinin açılışı Dersim Yeniden İnşa Cemiyeti YK üyesi Can Kasapoglu ve heykeltraş Doğan Demir tarafından ‘Diz Çökmedik, Unutmadık, Unutturmayacağız’ sloganları ve çerağların uyandırılması eşliğinde gerçekleştirildi. Seyit Rıza heykelinin açılışı sırasında sanatçı Hasan Sağlam tarafından Zaza’ca bir şiir dinletisi yapılırken oldukça duygulu anların yaşandığı ve tıka basa dolan AKM salonunda hüzün ve öfkenin olduğu gözlendi.

Sanatçı Suat Baranın Dersim Klamları sonrası ilk sözü HDP Amed Milletvekili Nurseli Aydoğan aldı.

'Unutmak ihanettir, Unutturmayacağız'

Konuşmasına, Seyid Rıza’nın sözleri ile başlayan Aydoğan; Koçgiri, Şark İslahat Kanunu, Dersim Soykırımı, Seyid Rızaların onurlu duruşu ve sonrasında yaşanan gelişmeleri anlattı. Dersim’den Roboski’ye, Cizre’ye ve günümüze kadar sürdürülen yok etme, ezme, inkar vb politikalar kaşısında HDP ve Kürt halkının vermiş olduğu mücadeleye vurgu yapan Aydoğan, ‘Seyid Rızaların torunları, Sakineler, Mazlumlar, İbrahimler, Mahirler, Denizler ve Atakanlar onun (Seyid Rızanın) onurlu mirasının takipçileri oldular. Bizlerde bugün, zalimin zulmüne son veresiye kadar aynı çizgide kalarak mücadelemizi zafere kadar taşıyacağız’ diyerek, ‘Unutmayacağız, Unutmak İhanettir’ diyerek bir kez daha Seyid Rıza şahsında tüm haq mücadelesi şehidlerini saygı ile andıklarını belirtti.

'Dersim, planlı programlı bir soykırımdır'

Daha sonra söz alan Araştırmacı Mehmet Bayrak ise kendi hazırlamış olduğu görsel-dia eşliğinde Dersim Soykırımı’na giden süreci, öncesini, İttihat Terakki ve Osmanlı dönemi dahil özellikle 1860’lı yıllardan 1935, 37 ve 38’e kadar olup bitenleri, Soykırımda devletin, Artatürkün ve CHP’nin rolüne değine bir sunumu satır başları ile anlattı. Dersimde yaşananların planlanlı bir uygulama olduğunu, her şeyin en ince ayrıntısına kadar Atatürk ve ekibi tarafından uygulamaya konulduğunun altını çizen Bayrak, ‘Dersim Sokırımdır’ dedi..
Konuşmalardan sonra sanatçı Hasan Sağlam seslendirdiği Dersim klamları dinletisi gerçekleşti.

Katılımcılara Seyid Rıza heykeli

Anma sonunda ise heykeltraş Doğan Demir tarafından hazırlanan Seyid Rıza heykelleri 4K adına Nursel Aydoğan’a, Mehmet Bayrak, Hasan Sağlam Suat Baran ve Dersim Gazetesi için Can Kasapoglu'na verildi. Seyid Rıza heykeli ile onurlandırılan katılımcılar çok değerli buldukları heykel için hem Doğan Demir'e ve hemde anmayı gerçekleştiren kurumlara ayrıca teşekkür ettiler.

Haq lokmaları, Niyazlar ve Aşurenin pay edilmesi ile anma son buldu..
Newededersim.com / Frankfurt

Bu haber 353 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Etnik, dini, sosyo-politik kimliği ve doğasıyla tarihsel özgünlüğü olan Der..