Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / Seyit Rıza ve arkadaşları İstanbul’da anıldı

Seyit Rıza ve arkadaşları İstanbul’da anıldı

16 Kasım 2018, 20:21

İdam edilişinin 81’nci yıl dönümünde Seyit Rıza ve arkadaşları için İstanbul’da anma gerçekleştirildi. Yağmur altında yapılan anmaya çok sayıda yurttaş katılırken anmada soykırımın vurgusu yapıldı.

15 Kasım 1937 de idam edilen Seyit Rıza ve arkadaşları için Beyoğlu’nda saat 19.38’de anma gerçekleştirildi. Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF), Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) ve Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) tarafından organize edilen anmaya güvenlik gerekçesiyle Galatasaray Meydanı’nda izin verilmedi. Anma ve basın açıklaması Odakule önünde gerçekleştirildi.

Yağmur altında yapılan anmaya çok sayıda yurttaş destek verirken, Seyit Rıza ve arkadaşları için bir dakikalık saygı duruşu yapıldı.

Saygı duruşunun ardından kurumlar adına ortak basın açıklama metni DEDEF Yönetim Kurulu Üyesi Ali Rıza Bilir tarafından okundu.

“DERSİM’DE BİR SOYKIRIM UYGULANMIŞTIR”

“1937-1938’de Dersim’de Dersim toplumunun ileri gelenleri Şubat 1935’te TBMM’de çıkarılan Tunceli Kanunuyla tutuklanarak, yargılama sonucu önceden belli olan sözde yargılamalardan sonra Elazığ Buğday Meydanında asılarak idam edildiler” diyen DEDEF Yönetim Kurulu Üyesi Ali Rıza Bilir şöyle devam etti:

 

 

“Dersim kimliğinin ve kültürünün temel taşıyıcısı konumundaki başta Seyit Rıza olmak üzere halk önderlerinin hileyle katledildikten sonra başsız ve çaresiz kalan Dersim halkına karşı eşine az rastlanılır bir saldırganlıkla, tartışmasız bir soykırım uygulanmıştır. Bugün başta bizlere ve bütün demokratik kamuoyuna insanlığa karşı işlenmiş bu suçun teşhir edilmesi ve bütün insanlık huzurunda lanetlenmesini sağlamak için görevler düşmektedir. 1930’lu yıllardaki faşist, ırkçı geçmişi göz önüne alınmadan, Yahudi soykırımı ile Dersim soykırımı arasındaki zamana ve uygulamaya ait paralellik aydınlatılmadan Dersim 1938’in derinliği anlaşılmaz. Her fırsatta geçmiş dönemin siyasal temsilcisini ve onun monolitik ideolojisinin Nazi geçmişine vurgu yapan, onu yumuşak karnı olan Dersim 1938 katliamı üzerinden politika malzemesi yaparak vuran AKP iktidarının duruşu samimiyetten oldukça uzaktır. Son dönemde Munzur Üniversitesinin Sarı Saltık üzerinden dizayn çalışmaları, Diyanet İşlerinin dizayn ziyareti bu tür çabaların görünür pratikleridir.”

Açıklamada, “Daha önce birçok kez dile getirdiğimiz taleplerimizi bir kez daha haykırıyoruz,” denilerek kurumlar adına şu talepler sıralandı:

  • Arşivler açılsın
  • “Dersim” ismi iade edilsin
  • Dersim halkından özür dilensin
  • Sürgünler, kayıplar ve evlatlıktan alınan çocukların listesi açıklansın
  • Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezar yerleri açıklansın
  • Coğrafyamızın, dillerimizin ve Alevi inancımızın üzerindeki zulüm politikalarına son verilsin. Dersim’deki baraj, HES ve maden projeleri iptal edilsin

Yapılan basın açıklamasının ardından hep bir ağızdan “Dayê Dayê” ağıdı okunarak, anmaya katılanlara Seyit Rıza ve arkadaşları için hazırlanan lokmalar dağıtıldı.

Bu haber 424 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Etnik, dini, sosyo-politik kimliği ve doğasıyla tarihsel özgünlüğü olan Der..