Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / Diyanet cemevinde ne arar?

Diyanet cemevinde ne arar?

25 Ekim 2018, 18:03

“Aleviler arasında gri pasaport verdikleri dedeler ve kendi kontrollerine aldıkları bir kaç ‘Cemevinde iç ve dış asimilasyonu devreye sokmak için, medyatik resimler eşliğinde ‘biz aynıyız’ mesajı veriyorlar”

Yazar Turan Eser, “Diyanet cemevinde ne arar?” başlığı ile bir yazı kaleme aldı. Birgün gazetesindeki yazısında, Aleviliğin kendine özgü bir inanç olduğunu kabul etmeyen Diyanet’in, nüfusun yüzde doksanın Alevi olduğu Dersim’deki cemevinde ne işinin olduğunu sordu.

Eser, Diyanet’in Başkanı Ali Erbaş’ın, Dersim’de cemevi ziyaretinin Alevilerin asimilasyonu ve Aleviliği ise Diyanet’in tekelindeki din anlayışı ile homojenleştirme çabasından başka bir niyet taşımadığını vurguladı.

Eser, DİB Başkanı, başka şehirlerde değil de, neden özellikle Dersim’de, gri pasaportlu iktidar yanlısı dedeleri ve cemevi üzerinden de bu algıyı inşa ettiği ve pekiştirmek istediğinin de sır olmadığına dikkat çekti.

 

 

“CEMEVİ ZİYARETİ TESADÜF DEĞİL”

2009’da Abdullah Gül Cumhurbaşkanı, 2014’te Ahmet Davutoğlu Başbakan, 2018’de AKP delegasyon olarak, Tunceli Cemevi’ni ziyaret etmelerinin bir tesadüf olmadığının altını çizen Eser, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bugüne kadar hiçbir Cemevi’ne uğramamışların ‘cemevini ilk kez ziyaret ediyorum’ demeleri ve ardından da ‘Aynı düşünceye, aynı inanca sahibiz. Kıblemiz, kitabımız, peygamberimiz bir. Ehlibeyt sevgisi noktasında hiçbir farkımız yok’ ezberleri de değişmez.
Oysa Alevilerin ısrarla ‘bizim inancımız farklı. Biz Cem’deyiz, Cemevi’ndeyiz. Hak dediğimiz hak meydanında Cem ibadetinin yapıldığı ibadet yerimiz olan cemevinde muhabbetindeyiz,” dedikleri inancı yok sayanların, Alevilerin farklı olduğu gerçeğini tanımak, farklı ama birarada, eşit koşullarda, eşit haklarla, barış içinde ve laik bir düzende kardeşçe yaşamaya uzak dururlar. Çünkü siyasal İslamcılık ve Diyanet laikliğin kurumsallaşmasını, laik yaşamı ve laik düzeni savunanları sevmez. Laikliği savunan Alevileri de ‘ateist, Alisiz Aleviler’ diyerek itibarsızlaştırmak için her türlü kara propagandayı medyalarında, fetvalarında, siyasal İslamcı demeçlerinden eksik etmezler. Aleviler arasında gri pasaport verdikleri dedeler ve kendi kontrollerine aldıkları bir kaç ‘Cemevi’nde iç ve dış asimilasyonu devreye sokmak için, medyatik resimler eşliğinde ‘biz aynıyız’ mesajı verirler.”

“MUHATTAP ALEVİ KURUMLARIDIR”

Ama Alevilerin hak ve eşitlik taleplerini, laiklik, hukuksal ve demokratik zeminlerde ve TBMM’de ele almadıklarını söyleyen Eser, oysa Alevilerin devlet ile hukuksal ve demokratik çözüm zeminlerinde buluşmak istediğini vurguladı. Eser, bunun da muhataplarının ise Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Dernekleri Federasyonu, Alevi Vakıfları Federasyonu, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Pir Sultan Abdal Kültür Denekleri, Alevi Kültür Dernekleri ve Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu olduğunu söyledi.

Bu haber 373 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Demokratik Alevi Dernekleri (DAD), 4. Olağan Genel Merkez Kongresi’ni Dersi..