Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / Dersim’deki valilik protokolü İçişleri Bakanı’na soruldu

Dersim’deki valilik protokolü İçişleri Bakanı’na soruldu

08 Ekim 2018, 21:56

HDP Dersim il eşbaşkanları ile bazı sendika ve dernek isimlerinin valiliğin protokol listesinde yer almaması Süleyman Soylu'ya soruldu.

HDP Dersim il eşbaşkanları ile bazı sendika ve dernek isimlerinin Tunceli Valiliği protokol listesinde yer almamasının nedeni İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya soruldu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dersim Milletvekili Alican Önlü, Tunceli Valiliği sitesinde partisinin il eşbaşkanlarının isimlerinin bulunmamasına ilişkin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi. Önlü, Meclis Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde, Tunceli Valiliği’nin resmi internet sitesinde yer alan protokol listesinin, “İktidar partisi ve ana muhalefet partisi, TBMM’de grubu bulunan siyasi partilerin il başkanları” bölümünde yüzde 51 oy oranıyla Dersim’de birinci parti konumunda olan HDP İl eşbaşkanlarının isimlerinin bulunmadığını belirtti. Önlü, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) gibi Dersim’de esamesi bile okunmayan, teşkilatları bulunmayan bir partinin il başkanının protokol listesinde isminin yer alması, tüm ilçelerde örgütlü olan HDP İl Eşbaşkanlarının isimlerinin yer almamasını ayrımcı bir yaklaşım olarak değerlendirdi.

KAMU YARARINA ÇALIŞAN DERNEKLER!

 Listede yer alan derneklere de dikkat çeken Önlü önergesinde, “Yine aynı protokol listesinin ‘kamu yararına çalışan dernek başkanları’ bölümünde İnsan Hakları Derneği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK), Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), Pir Sultan Abdal Kültür ve Dayanışma Derneği (PSAKD), Demokratik Alevi Derneği (DAD) başkanlarının ya da kurum temsilcilerinin bilgileri yer almamasına rağmen Tunceli’de kamu yararına ne tür çalışmalar yaptığı bile belli olmayan Milli İrade Derneği gibi bir derneğin protokol listesinde yer almasının düşündürücü olduğunu belirtmek gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

‘SORUŞTURMA AÇMAYI DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ?’

Önlü, önergesinde Bakan Soylu’ya şu soruları yöneltti:

♦ Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 67 Milletvekiliyle 3. parti konumunda bulunan, Tunceli’de ise açık ara birinci olan bir partinin İl Eş Başkanlarının Tunceli Valiliği protokol listesinde yer almamasının gerekçesi nedir?
♦ İnsan Hakları Derneği, Sağlık Emekçileri Sendikası, Kamu Emekçileri Sendikası, Eğitim Sen, Pir sultan Abdal Kültür ve Dayanışma Derneği, Demokratik Alevi Dernekleri başkanlarının ya da kurum temsilcilerinin bilgileri yer almamasının gerekçesi nedir?
♦ Mevcut kanunlara göre valiler illerin idari anlamda en yetkili kişileridir. Bu anlamıyla Tunceli Valiliğinin internet sitesinde bu ayrımcı uygulamayı yapan Vali veya sorumlu memur hakkında soruşturma açmayı düşünüyor musunuz?
♦ Yasalar kişilere göre esnetilebilecek metinler değildir. Kişisel düşüncelere göre veya değişken politik atmosfere göre uygulanmaması durumunda görevi kötüye kullanmak anlamına gelmektedir. Bu konuda protokol kurallarını uygulamayan Vali ve sorumlular hakkında hangi yasal işlemi yapmayı düşünüyorsunuz?

Evrensel

Bu haber 462 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Etnik, dini, sosyo-politik kimliği ve doğasıyla tarihsel özgünlüğü olan Der..