Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / “Dersim’de kültürümüz, inancımız, kutsallarımız yanıyor”

“Dersim’de kültürümüz, inancımız, kutsallarımız yanıyor”

03 Eylül 2018, 10:04

Dersim’de yaklaşık bir aydır süren orman yangınlarına ilişkin Almanya’nın Düsseldorf kentindeki Eyalet Parlamentosu önünde bir araya gelen Dersimliler yangınlara müdahale edilmemesini protesto etti.

Yangınlara yönelik Dersimi Yeniden İnşa Cemiyeti Üyesi Ali Ekber Arslaner, FEDA-Dordmund Eşbaşkanı Ayfer Kılıç, FEDA temsilcisi Ayten Şimşir ve Halil Ateş düşüncelerini PİRHA’ya değerlendirdi.  

Dersimi Yeniden İnşa Cemiyeti Üyesi Ali Ekber Arslaner Dersim’de insanların, hayvanların yaşam kaynaklarının yakılarak kurutulduğunu belirterek, devletin bunu geçmişten bu yana yaptığını söyledi. Dersimlilerin orman yangınlarını yeterinde uluslararası platformlarda dile getirmediği eleştirisini yönelten Arslaner, “Bu devletin de işine geliyor. İnsanlar kendi imkanları ile bu yangını söndürmeye çalışıyorlar.Bize de görevler düşüyor. Bizim daha çok ses çıkarmamız lazım” dedi.

“HER YAZ ORMAN YANGINLARI ÇIKIYOR”

 

 

FEDA-Dordmund Eşbaşkanı Ayfer Kılıç ise Dersim’den bir hafta önce geldiğini ve orman yangınlarına şahit olduğunu söyledi. Kılıç, “Yangınlara müdahale edilemiyordu. Karakolu arayıp orman yangınları var dediğimizde, “orası yasaklı bölgedir, giremezsiniz, girerseniz biz sorumluluk kabul etmiyoruz” diyorlardı. Dersim’de doğamızı kültürümüzü yok etmeye çalışıyorlar. Her yaz orman yangınları çıkıyor. Ama doğamız inatçı onlar yaktıkça doğa tekrar yeşeriyor” şeklinde konuştu.

“DERSİM’DE İNSANLIK YANIYOR”

Dersimli Halil Ateş de ormanları yakanları lanetlediğini kaydederek, “Bu yangınlar Dersim’i insansızlaştırma projesidir. Ben orada yaşarken köy köy dolaşıp, “sizi nereye isterseniz oraya yerleştirelim” dediler. Bizden imzalar topladılar. Amaçları bizi toprağımızdan etmekti. Köylerimize camiler yaptılar, hocalar getirdiler. Munzur’a baraj yapmaya çalıştılar. Devletin projesi Dersim’i insansızlaştırmak.  Bugün de ormanlarımızı yakıyorlar. Orada sadece orman yanmıyor, kültürümüz, inancımız, kutsallarımız yanıyor. Dersim’de insanlık yanıyor” dedi.

FEDA temsilcisi Ayten Şimşir ise şunları belirtti: “Bir süredir Dersim coğrafyası yanıyor. Ne yazıkki yangınların söndürülmesi engelleniyor. Dersim coğrafyası tüm Alevi sürekleri için bir teberektir. Bizler ateşin kutsallığına inanır, suyla söndürmezken, şimdi ateşle o coğrafya terbiye edilmeye çalışılıyor.”

DÜSSELDORF/PİRHA

Bu haber 431 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Etnik, dini, sosyo-politik kimliği ve doğasıyla tarihsel özgünlüğü olan Der..