Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / Hükümet farklı zihniyet aynı: İki yanımda iki polis...

Hükümet farklı zihniyet aynı: İki yanımda iki polis...

26 Ağustos 2018, 15:46

Gözaltında kaybedilen oğlu Hasan Ocak'ın akıbetini öğrenmek için 23 yıldır mücadele eden Emine Ocak, yıllar önce olduğu gibi gözaltına alınmak istendi. O fotoğraf karesi ise hükümetin kayıplar mücadelesinde izlediği politikanın değişmeyen özeti olarak hafızalara kazındı.

1995 yılında gözaltında kaybedilen Hasan Ocak'ın ailesiyle birlikte birkaç ailenin daha başlattığı kayıplar mücadelesi 700'üncü haftasını geride bırakmaya hazırlanırken, polis müdahalesiyle karşılaştı. Yıllar içerisinde verilen mücadele yerini çocuklara ve torunlara bırakırken, Galatasaray Meydanı'nın tanıdık bir ismi ise gözaltına alınmak istendi. Bu isim ilerlemiş yaşına rağmen yürümekte bile zorluk çeken Hasan Ocak'ın annesi Emine Ocak'tan başkası değildi. İki polisin kolları arasında gözaltına alınmaya çalışılan Ocak, akıllara yıllar önce verdikleri mücadelede darp edilerek gözaltına alınmasını hatırlattı.

'NE İSTİYORLAR BİZİM ÇOCUKLARIMIZDAN, YETER'

Meydanın tanıdık simalarından ve oğlu için döktüğü gözyaşlarından tanınan Emine Ocak, 700'üncü haftada da en öndeydi. Hem oğlu hem de tüm kayıplar için mücadelesini 23 yıla sığdıran Ocak, eyleme destek olmak için gelen milletvekillerinin itirazı sonucu gözaltına alınmadan bırakıldı ama o kare bir kez daha hafızalara kazındı. Yakınlarının kolları arasında "Ne istiyorlar bizim çocuklarımızdan, yeter" diyerek tepki gösteren Emine Ocak'ın diğer çocukları Maside Ocak ve Ali Ocak da gözaltına alındı.

İLK DESTEK YİNE CUMARTESİ ANNELERİ'NDEN GELDİ

Yaşadığı acıyı tarif etmekte zorlanan Ocak'a ilk destek de yıllardır meydanda bir araya geldiği diğer Cumartesi Anneleri'nden geldi. Çok fazla konuşamayan ve konuştukça da ağzından "Çocuklarımız" kelimesi çıkan Ocak'ın gözleri ise çok şey anlattı.

YILLAR ÖNCEKİ GÖZALTI İLE KIYASLANDI

Ocak'ın yıllar önceki gözaltı görüntüsü ile bugünkü görüntüsüne sosyal medyada çok sayıda kişi tarafından tepki gösterilirken, Cumartesi Anneleri ile 2011 yılında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'la Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde görüştükleri de hatırlatıldı.

ERDOĞAN CUMARTESİ ANNELERİ İLE GÖRÜŞMÜŞTÜ

Yaklaşık 2 saat süren görüşmede Erdoğan'ın, Cumartesi Anneleri hakkında söylediği şeyin (Ne iş yaptıklarını bilmiyorum, Cumartesi Anneleri birileri tarafından kullanılıyor) yanlış anlaşıldığını, böyle bir şey söylemediğini ifade ettiği açıklanmıştı. Görüşmeye kayıplardan Cemil Kırbayır'ın 103 yaşındaki annesi Berfo Kırbayır da katılmıştı. Yıllarca "Cemilim gelir" diyerek evinin kapılarını kilitlemeyen, "Beni çocuğumun kemiği bulunmadan defnetmeyin, mezara gömmeyin" diye vasiyet eden Berfo Ana, bu görüşmeden 2 yıl sonra 2013'te yaşamını yitirmişti.

'YILLAR İÇİNDE NE DEĞİŞTİ' DİYE SORDULAR

"Yıllar içinde ne değişti?" sorusu bu tabloyla tekrar sorulurken, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun talimatıyla eylemin yasaklanmasına pek çok kişi de tepki gösterdi.

Tüm yaşananlara ve yasaklara rağmen Cumartesi Anneleri, haftaya 701'inci kez Galatasaray Meydanı'nda mücadeleye kaldıkları yerden devam edeceklerinin mesajını verdi.

EYLEMLERI İÇIŞLERI BAKANLIĞI TARAFINDAN YASAKLANAN CUMARTESI ANNELERI: BU MEYDAN SIZIN AYNANIZ

Cumartesi Anneleri'nin 700'üncü hafta eylemi İçişleri Bakanlığı tarafından yasaklandı. Galatasaray Meydanı'na gitmek isteyen kayıp yakınlarına polis müdahale etti en az 11 kişiyi gözaltına aldı. Fehmi Tosun'un kızı Besna Tosun, "23 yıldır bu meydana geliyoruz. Babamı arıyorum. Bu meydan bizimdir" dedi.

Kayıpların akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle her hafta Galatasaray Meydanı'nda toplanan Cumartesi Anneleri, 700'üncü hafta etkinliğini düzenlemek istedi. Hazırlıklarını tamamladıktan sonra alana gelen aralarında İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi üyelerinin de bulunduğu çok sayıda kişi polis engeline takıldı.

'KAPALI ALANA GİDİN!'

Polisler eylemin İçişleri Bakanlığı tarafından yasaklandığını söyleyerek kimsenin alana girmesine izin vermedi. "Burası İstiklal Caddesi toplanma alanı değil" diyen polis, "Kapalı alana gidin ne yaparsanız yapın" dedi.

'23 YILDIR BU MEYDANDAYIZ'

Polisin bu durumuna tepki gösteren gözaltına alındıktan sonra kaybedilen Fehmi Tosun'un kızı Besna Tosun, "Biz 23 yıldır bu meydana geliyoruz. Bu meydanda babamı arıyorum. Bu meydan bizimdir" dedi.

'BU MEYDAN SİZİN AYNANIZ'

Bir diğer kayıp yakını da, "Bu meydan sizin aynanız bu meydana iyi bakın" dedi. Kayıp yakınlarından bir diğeri ise tepkisini şu sözler ile gösterdi: "Bizi siz öldürdünüz. Şimdi bizi buradan kovuyorsunuz yarın bize bunu yapan devlet size de aynısını yapacak."

DARP EDİLEREK GÖZ ALTINA ALDILAR

Tepkilerin ardından kayıp yakınları İstiklal Caddesi'nde bekleyeceklerini dile getirdi. Kayıp yakınlarının orada da kalmasına izin vermeyen polis müdahale etti. Polis çok sayıda kayıp yakınını darp ederek, yerlerde sürükleyerek gözaltına aldı.

'NE İSTİYORLAR ÇOCUKLARIMIZDAN'

Aralarında Maside Ocak, Ali Ocak, Hasan Karakoç, Sebla Arcan, Faruk Eren'in de olduğu en az 11 kişi ters kelepçe ile gözaltına alındı. Besna Tosun ve gözaltına kaybedilen Hasan Ocak'ın annesi Emine Ocak da darp edilip gözaltına alınmak istendi. Ancak tepkiler üzerine ikisi de serbest bırakıldı. Emine Ocak bırakıldıktan sonra "Ne istiyorlar bizim çocuklarımızdan" diyerek tepki gösterdi.

'BU ZULÜMDÜR'

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da yaşanan duruma "Bu zulümdür" diyerek tepki gösterdi.

Kayıp yakınları daha sonra meydana yakın bir kafeye geçerek bekleyişini sürdürüyor.

Bu haber 473 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Boksör İsmail Özen, Almanya’da spor, medya ve iş dünyasında tanınan bir isi..