Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / Çorum Katliamı’nda yaşamını yitirenler 38. yılında anıldı

Çorum Katliamı’nda yaşamını yitirenler 38. yılında anıldı

04 Temmuz 2018, 08:32

1980 yılında onlarca Alevinin yaşamını yitirdiği ve yüzlercesinin yaralandığı Çorum lanetlendi ve yaşamını yitiren canlar anıldı.

27 Mayıs 1980 günü MHP’li bakanlardan Gün Sazak’ın öldürülmesinin arkasından Çorum’da ırkçılar tarafından karışıklıklar çıkartıldı. Yaşanan olayların ardından onlarca Alevi yaşamını yitirdi ve yüzlercesi de yaralandı. Bugün Çorum Katliamı’nda yaşamını yitirenler Çorum’da anıldı. Anmaya Alevi dernekleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve duyarlı yurttaşlar katıldı.

Hacı Bektaş Veli Kültür Vakfı Çorum Şubesi’nden başlayan yürüyüşte sık sık “Çorum’u unutma unutturma”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Katiller halka hesap verecek” sloganları atıldı. Binlerce insan Çorum şehitleri için Hacı Bektaş Parkı’na yürüdü. Burada yapılan basın açıklamasını tüm kurumlar adına Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Hüseyin Güzelgül okudu. Güzelgül, şunları ifade etti:

 

 

“DİNSEL VE ETNİK AYRIMCILIĞIN EN ACI SONUÇLARINDAN”

“38 yıl önce Çorun’da yaşanan olaylar tarihe kara bir leke olarak düşmüştür.  Yürütülen ayrımcı politikalar, yayınlanan nefret dolu bildiriler ve haberlerle yaratılan kışkırtmalarla Alevilere yönelik saldırılar başlamış; ‘Kanan kan, intikam’ sloganlarıyla ırkçı saldırılar sonucu 57 can katledilmiştir. Çorum katliamı; Siyasette nefret dili kullanmanın, dinsel ve etnik ayrımcılığın, ülkemizde ki en acı sonuçlarından biridir. Her seçim döneminde, Alevilere, Kiirtlere, emekçilere dönük kullanılan ayrımcı ve nefret dolu dil, bu olaylardan kimsenin hala ders çıkarmadığının en önemli işaretidir. Zira/ Çorum olaylarının çıkışına bakıldığında, o günün siyasilerinin, siyasi çıkarları uğruna bu ayrımcı dili nasıl sorumsuzca kullandıklarını görebiliriz.

“AKP İKTİDARI EŞİTLİKÇİ ANLAYIŞIN ZERRESİNE SAHİP DEĞİLDİR”

Onca yaşanan olaya rağmen, ne Sivas, ne Maraş, ne de Çorum katliamları doğru düzgün aydınlatılamamış;
yargılanamamıştır. Adaletin yerini bulmasını sağlayamayan devlet, Alevilere ve tüm topluma karşı halen özür borçludur. Benzeri insanlık suçlarının tekrarlanmaması için şart olan, devletin toplumdaki farklı halk ve inançlara, kültürlere eşit değer veren ve bunu uygulayan bir anlayışta olmasıdır. Görülen o ki; AKP iktidarı bu eşitlikçi anlayışın zerresine sahip değildir.

“HESABI SORULANA KADAR UNUTTURMAYACAĞIZ”

Çorum, Maraş ve Sivas katliamlarının hatırlanması; unutturulmaması, bu katliamları yapanların yaptıklarını meşrulaştırmasına asla izin vermemektedir. Katliamların unutturulmaması, adalet, demokratikleşme, özgürlük ve eşit yurttaşlık taleplerimizin de unutturulmamasını sağlayacaktır. Çorum katliamın 38. yıl dönümünde Çorum Meydanı’ndan bir kez daha sesleniyoruz: Çorum olaylarının/katliamının bir daha yaşanmaması için bu olayların/katliamın unutulmaması gerektiğine inanıyoruz. Devlet ve iktidarlar; toplumsal barışı sağlamak, demokratik topluma ulaşabilmek için; ‘Unutulmuş bu olayı neden kaşıyorsunuz? Bunu herkes unuttu, siz de unutun’ demek yerine; aksine, Bu katliamlarla yüzleşmek zorundadır. Zaman aşımına uğratılan Maraş, Çorum ve Sivas katliamlarının dosyaları yeniden açılmalı ve failleri ortaya çıkarılmalıdır. Bu katliamların hesabı sorulana kadar; İnançlar, haklar eşit yurttaş haklarına kavuşana kadar; gerçek bir toplumsal barış sağlanana kadar bizler asla unutmayacağız, unutturmayacağız.”

 

 

Metinde imzası bulunan Alevi kurumları şöyle:
Alevi Bektaşi Federasyonu
Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu
Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı
Alevi Dernekler Federasyonu
Alevi Vakıflar Federasyonu
Alevi Kültür Dernekleri
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği
Demokratik Alevi Dernekleri Federasyonu

PİRHA-ÇORUM

Bu haber 501 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Demokratik Alevi Dernekleri (DAD), 4. Olağan Genel Merkez Kongresi’ni Dersi..