Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / Kürt, Alevi, işçi, engelli ve öğretmen

Kürt, Alevi, işçi, engelli ve öğretmen

28 Mayıs 2018, 18:17

Kürt, Alevi, işçi, engelli ve öğretmen kimliğiyle HDP İstanbul 1'inci bölge 2'nci sıra milletvekili adayı olan Musa Piroğlu, "Türk ve Kürt halklarının kardeşçe, barış içinde yaşayabilmesi, iş cinayetlerinin durdurulması ve engelliliğin toplumsal bir olgu olduğunu anlatmak için HDP'deyim" dedi.

24 Haziran baskın seçimlerine gidilirken, Halkların Demokratik Partisi (HDP) çok farklı kimlik ve renkli adayları ile seçim çalışmalarında halklar ile buluşmaya devam ediyor. Bu renkli adaylardan biri olan HDP'nin İstanbul 1'inci bölge 2'nci sıra milletvekili adayı Musa Piroğlu Kürt, aynı zamanda Alevi. İşçi bir ailenin 7 çocuğundan biri olan Piroğlu, Kırşehir’de doğup büyüdü. Liseyi İzmir’de okuyan Piroğlu, 1988 yılında inşaatta çalışırken geçirdiği bir iş kazası sonucu engelli kalır. Piroğlu, İzmir'de okuduğu üniversiteyi de tekerlekli sandalyede bitirerek Edebiyat öğretmeni oldu. 15 yıl öğretmenlik yaptıktan sonra emekli olan Piroğlu, devrimci faaliyetlere ilk olarak, 1980 öncesinde ortaokulda başladığını söylüyor. 
 
'ENGELLİLİK TOPLUMSAL BİL OLGUDUR MECLİS’TE BUNUN SESİ OLACAĞIM'
 
Engelli kimliğiyle Meclis’te engellilerin sesi olacağını ifade eden Piroğlu, "Türkiye'de yaşayan ortalama 12 milyon insan bu ülkenin belki de en görülmeyen en ötekileştirilmiş ve neredeyse varlığı hissedilmeyen temel grubunu oluşturuyor. Bunu sağlayan ise hem toplumun bakış açısı hem de bu devletin inşa şeklidir. Bu ülkede sistem güçlünün ayakta kalacağı şekilde kurgulanmış durumda. Zayıfsanız yok oluyorsunuz” dedi. Engelli olmanın fiziksel değil toplumsal bir olgu olduğunun altını çizen Piroğlu, “Toplum bizim fiziksel hasarlarımızdan, yaşadığımız sıkıntılardan dolayı, yapamadığımız işleri yapılabilir kılarsa toplumda engelli kalmaz. Bu da şudur. Sadaka ya da bağış kültürü değil engellilerin onurlu bir şekilde hayatını sürdüreceği yeni bir toplumsal düzenin kurulması. Bu yüzden bu mücadeleyi yükseltmek gerek. Yani aslında engelli mücadelesi de siyasal mücadelenin içine girmeli ve demokrasi mücadelesinin bir parçası haline gelmeli. Partimiz belki de bu ülke tarihindeki en önemli işlerden birini daha yaptı. Daha önce kadınları görünür hale getirerek düzen partilerini bunu yapmaya zorladı. Eşit temsiliyet ilkesiyle bunu dayattı. Ve bu ülke halklarına da bunu gösterdi. Şimdi de engelli bir adayı İstanbul gibi bir yerde ve ikinci sırada mutlak seçilecek bir yerde göstererek yeni bir adımı daha attı" şeklinde konuştu. 
 
'GİDİŞATA SON VERMEK İÇİN HDP KİLİT PARTİDİR'
 
“Neden HDP'den aday oldunuz?” sorusuna cevap veren Piroğlu, gerekçelerini şu şekilde sıraladı:  "Cezaevlerinde yatan binlerce siyasi tutsak özgürlüğü, ülkeyi kana bulayan, yoksul çocukların ölümüne mal olan kirli savaşın son bulması, Türk ve Kürt halklarının ve bütün Anadolu halklarının kardeşçe, barış içinde yaşayabilmesi, iş cinayetlerinin durdurulması, işçilerin ölümüne çalıştırılmasının engellenebilmesi için HDP'deyim. KHK'lerle işinden atılan insanların işine geri dönmesi, iş güvencesinin yeniden kurulması, kadınların sokakta özgürce ve rahat bir şekilde dolaşabilmesi, çocukların onursuzlaştırma ve geleceklerinin ellerinden alınmasının engellenmesi adına, cehenneme çevrilmiş bu ülkenin durdurulması için HDP önemli bir misyon taşıyor. Ve bu yüzden de bu seçimlerde HDP ile beraber duruyoruz. Yine ağır bir ekonomik krizin içinde olan ülkenin,  bu gidişatına son vermek için HDP kilit önemdedir." 
 
'İKİNCİ BİR ROJAVA ÖRNEĞİ KURABİLİRİZ’
 
HDP'nin aday listesinde sol, sosyalist güç temsilcilerinin milletvekili adaylığında geniş yer yermesine de değinen Piroğlu, "Kürt halkı, Kürt özgürlük hareketiyle, Türkiye sosyalist hareketinin yan yana gelmesi demek, devletin kendini var oluşu ülkülerinin sorgulaması ve tartışması haline gelmesi demektir. Buna karşı devasa militan bir gücün ortaya çıkması, büyük bir sinerjinin, enerjinin ortaya çıkması demektir” dedi. “Türkiye sosyalist hareketi saraya faşizme karşı tek dostu yan yana durabileceği esas güçler Kürt hareketiyle omuz omuza gelmeyi başardı” diyen Piroğlu, “Bunu büyütebilirsek biz başka şeyleri de çok rahat başlatacağız. Gerçek anlamıyla barışın, demokrasinin emeğin haklarının geri alındığı ve çocukların özgürce yaşadığı bir ülkenin inşasına başlama şansına sahip olacağız. Rojava bunun örneğidir. İkinci örneği biz bu topraklarda daha büyük bir dalgayla yeniden kuracağız" ifadelerini kullandı. 
 
‘EN ÖNDE DURMAYA DEVAM EDECEĞİZ’
 
24 Haziran seçimlerinin Türkiye için tarihi öneme sahip olduğunun altını çizen Piroğlu, Türkiye halkları ve Kürt halklarının talepleri açısından seçimlerin hayati derecede olduğu vurgusunda bulundu. 24 Haziran öncesi rüzgarın, coşkunun kendi arkalarında olduğunu belirten Piroğlu, "Seçim sonrasında ezilen halkların taleplerini daha özgür bir şekilde dile getirmek ve bunları hayata geçirebilecek bir mücadeleyi büyütülmeli. Biz seçimi bir final değil mücadelenin yeni bir evresine geçiş olarak görüyoruz. Bu yüzden gerek 24 Haziran akşamı gerekse sonrasında bu ülkede yaşanacak her çeşit mücadelenin içinde olacağız. Ve her çeşit haklara karşı saldırıyı göğüslemek içinde en önde durmaya devam edeceğiz” diye ifade etti.
 
'KRİZİN FATURASININ YOKSULA ÖDETİLMEMESİ İÇİN HDP'
 
Türkiye halklarına çağrı yapan Piroğlu, şunları söyledi: “Bu seçim yoksul, ezilen halklarla ve egemenler arasındaki bir seçimdir. Seçimin iki tarafı var bir tarafta Saray ve Saray’ın yerine rolünü oynamaya çalışan sağ bir blok var. Öbür tarafta da HDP’nin temsil ettiği ittifak bileşkesi var. Herkes kabul etmeli ve bilmelidir ki HDP’nin barajı geçmesi bu ülkede Sarayın durdurulmasının olmazsa olmaz öncül şartıdır. İkinci bir nokta ise HDP’nin barajı geçmesi yetmez HDP’nin güçlü bir şekilde o parlamentoda temsil edilmesi, yaşanan krizin faturasının yoksullara kesilmesini engellemek için atılacak en önemli adımdır" diye belirtti. 
 
MA / Bilal Seçkin
Bu haber 679 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Boksör İsmail Özen, Almanya’da spor, medya ve iş dünyasında tanınan bir isi..