Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / Dersimliler ve Aleviler ‘Dersim Soykırımı’nı unutmadı..

Dersimliler ve Aleviler ‘Dersim Soykırımı’nı unutmadı..

06 Mayıs 2018, 09:51

Almanya'da Hochtaunus-Oberursel Cemevi, Dersim Tertele’sinin 81. Yılında anma gerçekleştirdi. Haq lokmalarının pay edildiği, çerağların uyandırıldığı, Sinevizyon gösterimi ve Dersim ağıtlarının dile geldiği anmada birde panel yapıldı.

Almanyanın Frankfurt yakınlarındaki Oberursel kasabasında AKM’de gerçekleşren anmaya panelist olarak Dersim Yeniden İnşa Derneği başkanı Ali Çatakçın, DYİD yönetim kurulu üyesi Musta Şen ve gazeteci Can Kasapoglu katıldılar. Dersimli sanatçı Ünal Deniz  bir dinleti sunduğu anma programı Pir Sami Eycan’ın çerağları uyandırması ve saygı duruşu ile başladı.

Ermenilere yapılan soykırım, Mayıs ayı şehitleri ve barış, özgürlük, demokrasi için toprağa kefensiz düşenler iiçin yapılan saygı duruşu sonrası sözlerine ‘destur’ isteyerek başlayan Can Kasapoğlu, ‘şu an itibarı ile başta Dersim olmak üzere dünyanın dört bir yanına savrulmuş soykırım mağdurları, tanıkları ve Seyid Rızaların torunları Dersimliler anmalar gerçekleştiriyor, buradan onları sellamlıyoruz’ diyerek, ‘Dersim Soykırımı, dünyanın bir başka coğrafyalarında yaşanan soykırımlarla kıyaslandığında farklılıklar içeriyor’ diyerek, ‘Dersim’de 81 yıldır devam ettirilen, tamamlanmamış bir soykırım uygulaması, Kürdistanın bütün bölgelerine yayılarak devam ediyor’ diyerek açılış konuşması yaptı.  Kasapoglu, ‘Dersim coğrafyası, inanç merkezleri, kutsallıkları, dergah ve ziyaretleri baombalandı, yok edildi ve bu durum güüüzde hes’ler, kalekollar, bir bütün olarak kuşatma ile sürdürülmek isteniyor’ dedi..

Dersim Yeniden İnşa Derneği başkanı Ali Çatakçın iise ‘Dersim Tertele’ öncesini, 4 Mayıs bakanlar kurulu kkararı ile Dersimin vurulması emri ile sonrasında yaşananları anlattığı konuşmasında, ‘Dersim meselesi artık bir gündem olmuştur, önemli olanın ise bundan sonraki süreçte, oluşturulan bu gündemin daha ileriye nasıl taşınacağı ve hesap sorulması gerektiği’ vurguladı. Soykırımcı zihniyetin dün Dersim’de bugün ise Afrin’de aynı yöntemlerle halklarımıza ve inançlarımıza saldırdığının altını çizen Ali Çatakçın, ana dil konusunda da değinerek kaybolmayla yüz yüze kalan dilimizin, evlerimizden başlayıp, kurum ve kurululuşlarımızda konuşup, öğretilip ve çocuklarımıza vermekten geçtiğini belirtti. Dersim soykırımının 225 sahifelk bir dilekçe ile Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCK) Lahey’e iletildiğini ve bundan böylede uluslararası anlamda BM vb kurum kurulauşlar nedzdinde çalışmalar yapacaklarının altını çizdi.

DYİD yk üyesi Musta Şen iise hazırlamış olduğu ‘Dersim Tertelesi’ sinevizyon gösterimi sonrası yapmış olduğu konuşmada, ‘Dersim için çok emekler vermiş değerli İnsan Haydar Işık’a teşekkür ederek ve geçmiş olsun’ diyerek, kurum olarak bu güne değin gerek Avrupa Parlementosunda ve gerekse Berlin’de gerçekleştirdikleri konferans ve sonuçlarından ile bilgiler vererek, 'örgütlenmek ve direnmek gerekiyor' dedi..  

Dersim Gazetesi’nin standt açtığı anma etkinliği sorular, görüşler ve cevaplardan sonra Ünal Deniz’in seslendirdiği dinleti ile sona erdi..

Newededersim / Frankfurt

Bu haber 476 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Etnik, dini, sosyo-politik kimliği ve doğasıyla tarihsel özgünlüğü olan Der..