Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / Türkiye sansürde dünya birincisi

Türkiye sansürde dünya birincisi

02 Mart 2018, 10:08

Havyan tecavüzünde, çocuk pornosu ve en çok gazetecinin cezaevinde olduğu Türkiye sansürde de ilk sırada yer alıyor. Sansüre ve Otosansüre Karşı Platform SUSMA 24’ün anketine göre, Türkiye’de medya yüzde 91, sanatçılar yüzde 77 otosansür uyguluyor.

Sansüre ve Otosansüre Karşı Platform SUSMA 24’ün anketine göre son 10 yılda  sansür-otosansürün korkunç boyutlara ulaştığı görülüyor.

Susma Platformu’nun hazırladığı araştırmanın ilk sonuçlarına göre; ifade özgürlüğüne ve sanat özgürlüğüne sekte vuran mevcut uygulamalar, yazar ve sanatçıların üretimlerini olumsuz yönde etkiliyor. 186 kişinin katıldığı araştırmada katılımcıların %91’i sansürün, %93’ü otosansürün son 10 yılda eskisine kıyasla kayda değer bir artış gösterdiğini ve yaygınlaştığını düşünüyor.

Herkes sansür uyguluyor

Araştırmaya katılanların %93’ü Türkiye’deki mevcut ifade özgürlüğü uygulamalarından, %88’i ise mevcut sanat özgürlüğünden memnun olmadıklarını belirtiyor. Katılımcıların %91’i medyanın, %77’si ise sanatçıların büyük oranda otosansür uyguladığını düşünüyor.

Katılımcıların %94’ü Türkiye’de medyanın genel hatlarıyla halkın haber alma hakkı çerçevesinde yayın yapmadığını düşünürken; %97’si haberlerin tarafsız ve dengeli olmadığını, %95’i medyanın toplumdaki farklı görüşleri ve görüş çeşitliliğini hakkaniyetle yansıtmadığını belirtiyor.

Filozoflara, sanatçılara, kitaplara yasak

Bu arada SUSMA 24, Eylül 2016 ve Aralık 2017 arasında Türkiye yaşanan sansür ve otosansür raporunu bir kitapçık halinde yayımladı. Rapora göre yaşananlar şöyle:

* Zülfü Livaneli’nin Huzursuzluk romanının afişlerinin metrolarda yer almasına OHAL gerekçesiyle izin verilmedi.

* Amed’deki Amed Sanat Galerisi kayyum tarafından kapatıldı.

* Muzaffer İzgü’nün Üç Kuruşluk Diktatör oyununu sahneleyen Ankara Birlik Tiyatrosu’na soruşturma açıldı.

* Van Devlet Tiyatrosu, Nupelda Tiyatro Topluluğu’nun sahneyi kullanmak için hazırladığı başvuru dilekçesini önce Mala Dinan oyunu hakkında soruşturma olduğu gerekçesiyle kabul etmedi, ardından dilekçenin geç verildiğini öne sürerek salon vermedi.

* Bilgi Üniversitesi Kültür ve Düşünce Kulübü’nün düzenlediği Dünden Bugüne Kürtçe Tiyatro başlıklı konferansına Bilgi Üniversitesi izin vermedi.

* Twitter, 2016 yılının son altı ayını kapsayan Şeffaflık Raporu’nu yayınladı. Rapora göre Türkiye, en çok hesap kapatılması isteğinde bulunan ülkeler içinde liste başında.

* Özgür Gazeteciler Cemiyeti Eş Başkanı Nevin Erdemir için hazırlanan iddianamede Erdemir’in not defterinde bulunan Albert Camus ve Spinoza’nın isimleri ‘örgüt üyesi’ olarak değerlendirildi.

* Türkçe-Kürtçe olarak iki dilde kitap yayımlayan Aram Yayınları’nın 75 kitabı yasaklandı.

* Efrîn’e yönelik başlayan savaş sonrasında 800’ü aşkın kişi sosyal medya paylaşımları, siyasetçiler de verdiği demeçler yüzünden ya gözaltına alındı ya da tutuklandı.

 

208 şarkıya yasak

Türk devletinin Radyo ve Televizyon Kurumu (TRT), 208 sanatçıya yasak getirdi. 

TRT tam 208 şarkıyı yasaklandı. TRT Yayın Denetleme ve Koordinasyon Kurulu Başkanlığı’nca yapılan denetimlerde, 142 Türkçe, 66 Kürtçe şarkı TRT’nin 14 kanalında yayınlanmıyor.

Şarkıları yasaklanan isimler arasında Ciwan Haco, Nazan Öncel, Nükhet Duru, Rojda, Ahmet Aslan, Onur Akın, Sıla, Bengü, Berkay, Demet Akalın, Hüsnü Arıkan, Kalben, Yeşim Salkım gibi isimler bulunuyor.

 TRT’de 2016 yılında 32 bin 248 program denetlenirken, 2 televizyon programı, 30 televizyon reklamı spotu, 8 radyo reklamı spotu, 142 Türkçe şarkı sözü, 66 Kürtçe şarkı sözü olmak üzere toplamda 248 metaryal çeşitli gerekçelerle yayınlanamaz raporu aldı.

Hüsnü Arkan’dan açıklama

Hüsnü Arkan twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Gönül Yarası” adlı şarkısının yasaklı lisetisinde olduğunu yazdı ve sözlerinde yasak gerekçesinin olabileceği kısmı paylaştı:

“Ben Allah bilmezdim / dergahım oldun”

Kürtçe müziğin ünlü isimlerinden Ciwan Haco’nun 6 şarkısı listede yer alıyor. Yine Sıla’nın seslendirdiği beş şarkı TRT’den veto yedi.

ANF

Bu haber 511 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Boksör İsmail Özen, Almanya’da spor, medya ve iş dünyasında tanınan bir isi..