Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / 'İnsan olan Efrîn halkı ve YPG/YPJ'yi destekler'

'İnsan olan Efrîn halkı ve YPG/YPJ'yi destekler'

27 Şubat 2018, 22:30

Eski Amedsporun Dersimli Oyuncusu Deniz Naki, Kürdistanlılar ve kendine 'insanım' diyen herkesi Efrîn direnişine sahip çıkmaya çağırdı.

Stockholm'de bu yıl 4. düzenlenen Mezopotamya Kupası'na katılmak için İsveç'e gelen ve Efrîn'le dayanışma için bir formasını turnuvaya hediye eden Deniz Naki ile konuştuk...

Efrîn'in Türk devleti ve ÖSO çetelerine karşı büyük direniş sergilediğini söyleyen Naki, ”Yüreğimiz Efrîn'de. YPG ve YPJ gerçekten kahraman savaşçılar. Kendi  topraklarına, kendi insanlarına sahip çıkmak için tarihi bir direniş gösteriyorlar” dedi.

Mezopotamya Kupası'na Efrîn direnişine destek veren ve savaştan zarar gören Kürtlere destek olan Roja Sor'la dayanışmak için katıldığını söyleyen Naki, Türk devletinin saldırılarının kabul edilemeyeceğini söyledi.

'AMEDSPOR'UN ADINA BİLE TAHAMMÜL EDEMEDİLER'

Amedspor’da 2,5 yıl top koşturduğunu hatırlatan Naki, “İlk dönemlerde deplasmandaki maçlarda çok fazla ırkçılık, hakaret ve saldırıya uğramadık. Ama Bursa maçından sonra deplasmanlarda ırkçılık, hakaret ve her türlü saldırıya maruz kaldık. Ankara’da bazı yönetici arkadaşlarımıza linç girişiminde bulunuldu” diye belirtti.

Saldırıların esas olarak Diyarbakır Büyükşehir Belediyespor takımının isminin Amedspor olarak değiştirilmesinden sonra yoğunlaşmaya başladığına dikkat çeken Naki, “Bu arada ben de hedef haline getirildim. Sur, Silopi, Nusaybin’deki direnişler sırasında duyarlı olmak istedim. Bursa maçında galibiyeti Sur halkına armağan etmiştim. Yandaş medya bunu farklı yerlere çekti. Zaten Amedspor’da oynamaya başladıktan sonra mahkemelik oldum. 12 maç ve 20 bin TL para cezasına çarptırıldım” dedi. Bu arada hakkında dava açıldığını ve 1 sene 8 ay 22 gün hapis cezasına çarptırıldığını da hatırlattı.

Köln’de düzenlenen Efrîn'le dayanışma mitinge katılma çağrısı yaptığı için Türkiye Futbol Federasyonu’nun kendisine 3,5 yıl futboldan men ve 272 bin TL para cezası verdiğini belirten Naki,  “Türkiye’de 3 seneden fazla men cezası aldığında lisans iptal ediliyor. Yani bir daha Türkiye’de futbol oynama hakkın yok. Bu arada hakkımda tutuklama kararı çıkarıldı. Eğer gidersem cezaevinde yatmak zorunda kalacağım. Yani şu anda Türkiye’ye geri dönmemin koşulları yok” diye konuştu.

'IRKÇI PANKARTLARLA KIŞKIRTIYORLAR'

Naki, kendisi ve Amedspor’a yönelik ırkçılık ve saldırılara dair şöyle dedi: "Türkiye’de AKP her alana olduğu gibi spor ve  futbola da el attı. Bugün Amedspor gerçekten çok zor koşullar altında mücadele ediyor. Her futbol maçından sonra Amedspor taraftarlarına yasak getiriliyor. Son olarak Sivas maçında taraftar yasağı vardı ve protesto amacıyla maça çıkmadılar. 'Mehmetçik Efrîn’de seninleyiz' gibi pankartlar açılarak Amedspor bir daha hedef haline getirildi. Diyarbakır'da yapılan Amedspor-Tuzlaspor maçında karşı takımın eline Efrîn’le ilgili ırkçı pankartlar verip kışkırtıcılık yaptılar."

'AMEDSPOR SUR, CİZRE, SİLOPİ VE NUSAYBİN HALKININDIR'

“Amedspor’u Amedspor yapan Sur, Cizre, Silopi ve Nusaybin halkıdır. Amedspor halkın takımıdır. Amedspor spor camiasında Kürt halkını temsil eden bir kurumdur. Irkçı pankratlarla karşı takımı sahaya çıkarmaları Amedspor’u halkından koparma politikasıdır” şeklinde konuşan Naki, ancak tüm kışkırtmalara rağmen Kürt halkının duyarlı davrandığını söyledi.

Tüm bu baskı ve saldırıların yanı sıra Amedspor’un maddi güçlükler içinde bulunduğunu dile getiren Naki, “Bu sene ligde kalmayı başarırsa önümüzdeki yıl üst lige çıkma mücadelesi verebilir. Arkadaşlarımın başarılı olmalarını diliyorum. Hiçbir zaman teslim olmayacaklarını biliyorum. Direneceklerine ve halkımızı sportif olarak başarılarıyla mutlu edeceklerine inanıyorum. Bunu gerçekleştirmeleri Kürt halkı için büyük bir başarı olacaktır. Çatışmaların devam ettiği dönemde insanlarımızı futbolumuzla az da olsa mutlu edebiliyorduk. Bu direnişi sürdüreceklerine inanıyorum" şeklinde konuştu.

ALMAN POLİSİNE TEPKİ

Almanya’ya ailesini görmek için gittiğinde de kendisine yönelik saldırıların sürdüğünü söyleyen Naki, “Otobanda silahlı saldırıya uğradım. Arabama iki el ateş ettiler. Akşamüstü ve karanlık olduğu için kimlerin yaptığını göremedim” dedi.

Polise gittiğini ve 9 saat süren ifade verdiğini söyleyen Naki, Alman polisinin kendisine kiriminal muamelesi yaptığını söyleyerek yaşadıklarını şöyle aktardı:

“Mağdur olan ve polisi arayan bendim. 2 saat olayla ilgili sorular sordular, 7 saat de çok farklı sorularla karşı karşıya kaldım. Türkiye’de yapılan seçimlerde oyumu hangi partiye verdiğimi, Avrupa’da silah ve uyuşturucuyla bir bağlantım olup olmadığını, PKK ile ilişkide bulunup bulunmadığım gibi anlamsız sorular sordular.”

Olaydan sonra babasının kendisi hakkında bilgi almak için karakola geldiğini söyleyen Naki, polislerin babasına suçlu muamelesi yaptıklarını belirtti. Almanya’da doğup büyüdüğünü ve hiçbir zaman Alman polisinin böylesi davranışlarına maruz kalabileceğini düşünmediğini söyleyen Naki, bundan sonra futbol yaşamını nerede ve nasıl sürdüreceği sorusuna ise “Birkaç hafta sonra bir transfer yapacağım" diyerek yanıtladı.

Naki, “Almanya’da Türkiye bağlantılı kendilerini Osmanlılar olarak adlandıran çeteler var. Turancılar var. Tam olarak bir şey söylemem güç ama bana yönelik silahlı saldırının bu gruplar ya da MİT tarafından yapılmış olacağını düşünüyorum” diye kaydetti.

'İNSANIM DİYEN HERKES EFRÎN’E DESTEK VERMELİ'

Deniz Naki, son olarak da Efrîn’de halkların Türk devletinin ağır saldırıları altında bulunduğuna dikkat çektikten sonra şunları söyledi: “Biz Avrupa ülkelerinde yaşayanlar belki Efrîn’e coğrafi olarak uzağız ama kalbimiz ve gözümüz orada. Ben Kürdüm demek yetmiyor. Birlik ve beraberliği gerçekleştirmemiz ve hep birlikte direnen YPG/YPJ ve Efrîn’in yanında yer almamız zorunlu. Kendine insanım diyen herkes duyarlı olmalı ve Efrîn’e destek vermeli."

ANF

Bu haber 575 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Boksör İsmail Özen, Almanya’da spor, medya ve iş dünyasında tanınan bir isi..