Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / ‘Sara’nın mücadelesi evrenseldir’

‘Sara’nın mücadelesi evrenseldir’

08 Ocak 2018, 18:12

“Kadın özgürlük çizgisi, kadın ordulaşması, kadın sistemi Sara’nın mücadelesiyle gelişti. En temel amacı mücadeleyi zafere taşımak, annelerin gözyaşını durdurmaktı” diyen KCK Başkanlık Konseyi üyesi Elif Ronahî, kadın mücadelesinin evrenselleşmesinin Sara gibi yaşamak ve onun gibi hissetmekten geçtiğini söyledi.

9 Ocak 2013’te Paris’te Türk istihbaratı MİT’in eliyle katledilen Sakine Cansız’ın (Sara) mücadelesine ilişkin ANF’ye konuşan KCK Başkanlık Konseyi Üyesi Elif Ronahî, Cansız’ın dünyadaki kadın hareketleriyle ilişkilenerek ortak mücadeleyi yükseltme konusunda büyük bir çaba sahibi olduğunu söyledi.

Cansız’ı ve beraberinde katledilen Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’i anan Ronahî, onlara verdikleri intikam sözünü yineleyerek, mücadelelerinin takipçisi olacaklarını söyledi. 

 

Dağda da bilinciyle direndi

Cansız’ın savaşta kadın komutanların nasıl olması gerektiği, kadının siyasi, askeri ve toplumsal alanda nasıl rol alacağı üzerinde derin yoğunlaşmalarının olduğunu vurgulayan Ronahî, kadın-erkek, kadro-yurtsever demeden arkadaşlarıyla ve halkıyla her zaman ilgilendiğini, onlara bilinç kazandırmanın çabası içerisinde olduğunu söyledi.

“Sara arkadaş zindanda gösterdiği direnişi dağlarda da gösterdi. Özellikle zindanda düşmana karşı direnirken dağda da silahı, bilinci ve coşkusu ile düşmana karşı direndi. Kadın ve erkek arkadaşlarla yaptığı her toplantıda savaşın gerekliliği kadar barışın ihtiyacını da sürekli vurgulardı. Önderliğimizin başlattığı hamleye en çok destek veren, sonuna kadar onun için mücadele edeceğini söyleyen ve bunu başarmak için ne yapılması gerekirse yapacağını pratiğiyle sergileyen bir arkadaştı. İlk mücadeleye başladığı anda nasıl bir istek ve heyecan ile başlamışsa sonuna kadar da aynı azim kararlılık ve coşku ile mücadele eden bir yoldaştı” diyen Ronahî, dağda kadın hareketinin örgütlenmesinde Cansız’ın temel bir rol oynadığını ifade etti.

YAJK’ın oluşumuna öncülük etti

Kürt kadınlarının ilk örgütlenmesi olan YAJK’ın oluşumuna Cansız’ın öncülük ettiğine dikkat çeken Ronahî şöyle konuştu: “Tüzük, program ve savaşta kadın komutanların nasıl olması gerektiği üzerine en çok Sakine arkadaş katılım yaptı. Kadının siyasi, askeri ve toplumsal alanda nasıl rol alacağı üzerinde hep yoğunlaşırdı. Kadın hareketinin kapsam kazanmasında, sistem sahibi olmasında, dağda ve şehirde örgütlülüğe kavuşmasında önemli bir yere sahiptir. YAJK toplantısında alınan kararları pratiğe dönüşümünü birebir takip eden öncü güçtü. Toplumsal alanda kadınları örgütleyerek, cins bilinci ve mücadelesini öne çıkardı.”

 

İnsanlar büyük etkilenirdi

Cansız’ın kendi yaşadığı deneyimleri eğitim ve toplantılar yoluyla bütün gerilla gücüne aktardığını belirten Ronahî, şu örneği verdi: “2008-2009 yıllarında PAJK’ta bir planlama yapılmıştı. Bu planlama doğrultusunda Sara arkadaş neredeyse tüm gerilla yapısıyla toplantı düzenlemişti. Gittiği her yerde kadın ve erkek arkadaşlarla sohbet ediyor, arkadaşların yoğunlaşmasını ve mücadelede hangi konuda zorlandıklarını soruyor ve bilinç düzeyini öğrenip eğitiyordu. Toplumdaki kadınlarla olan ilişkisi de aynı şekildeydi. Örneğin bir yurtseveri gördüğünde ona bilinç kazandırmak, onun düşüncelerini almak için saatlerce onunla tartışır ve çok güçlü diyaloglar geliştirirdi. Sara arkadaşın bir insana dokunuşu veya bir diyaloğunu bile insanlar unutmaz ve büyük etkilenirlerdi.”

 

9 Ocak evrensel bir mücadele günü 

Cansız’ın mücadelesinin sadece Kürt Özgürlük Mücadelesi kapsamında ele alınamayacağını, yürüttüğü mücadelenin evrensel nitelikte olduğunu dile getiren Ronahî, bu nedenle 9 Ocak’ın tüm dünya kadınları açısından mücadele günü olarak ilan edildiğini belirtti. Ronahî şöyle devam etti: 

“Sara arkadaş sadece Kürt kadınları için özgürlük mücadelesini yürüten bir arkadaş değildi. Tüm dünyada ezilen kadınların acılarını hisseden, onları mücadelesinin başucuna koyan bir tarzı vardı. Ondandır ki, Sara arkadaşın şehadetinin ardından dünya kadın hareketleri, Sara arkadaşın mücadelesini kendi mücadeleleri olarak gördüklerini beyan etti. Aynı zamanda onu önderleri olarak kabul etti.”

Bundan ötürü sorumluluklarının bin kat daha arttığını söyleyen Ronahî, Ortadoğu ve Kürt kadın hareketinin mücadelesini zaferle taçlandırma sözü  verdi.

 

Mücadeleyi ortaklaştırmak için çabaladı

KCK Başkanlık Konseyi Üyesi, Cansız’ın son yıllarda dünya devrim hareketleri ve kadın hareketleriyle en üst düzeyde ilişkilenmek, ortak bir eylem hattını oluşturmak, özellikle de Ortadoğu kadınlarıyla bir araya gelmek için büyük mücadele verdiğini belirtti ve farklı kadın hareketleriyle ilişkisi ve diyaloguna ilişkin şunları söyledi: “Hangi zemine gittiyse mücadele eden kadınlarla mutlaka ilişkilenir ve bizim deneyimlerimizi onlarla paylaşırdı. Aynı zamanda onların da deneyimlerini öğrenerek mücadele sahamıza yansıtırdı. Sara arkadaş tarihte mücadele veren tüm kadınların mücadelesini kendi mücadelemizin temel mirası olarak ele aldı. Mücadeleyi birleştirme ve ortaklaştırma yönüne çok ağırlık verirdi.”

 

Sara gibi yaşamak ve hissetmek

Ronahî, kadın mücadelesinin evrenselleşmesinin Sara gibi yaşamak ve onun gibi hissetmekten geçtiğini söyledi. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın ‘Sara’nın mücadelesi kadının özgürlüğüdür’ sözünü hatırlatan Ronahî, “Kadın özgürlük çizgisi, kadın ordulaşması, kadın sistemi onun mücadelesiyle gelişti. PKK’nin ilk kadın yoldaşıdır. Bu anlamda mücadelemizin temel taşıdır. En temel amacı mücadeleyi zafere taşımak, annelerin gözyaşını durdurmaktı. Sara arkadaş şahsında, Rojbîn, Ronahî, Sêvê, Pakize, Fatma ve son süreçte şehit düşen Delal arkadaşların anısına vereceğimiz cevap, doğru yoldaşlık ekseninde bu mücadeleyi mutlaka zaferle taçlandırmak, Kürt annelerine, Kürt kadınlarına özgürlüğü tattırmak ve ahlaki-politik bir toplumda yaşamalarını sağlamaktır. Bu nedenle kadınların bulundukları her yerde Sara arkadaşın özgür kadın çizgisini yürütmeleri, Sara gibi yaşamaları, Sara gibi hissetmeleri ve yaşamın her alanında kadınların özgürlük mücadelesini sağlamaları gerekir. Bu temelde ortak bir mücadele yürütürsek Sara arkadaşları yaşatır ve onların hayallerini gerçekleştirmiş oluruz. Bu anlamda evrensel bir mücadeleyi de başarmış oluruz” dedi. 

Politika

Bu haber 507 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Boksör İsmail Özen, Almanya’da spor, medya ve iş dünyasında tanınan bir isi..