Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / Dersimliler Akşener'e 'önce faili meçhuller' dedi

Dersimliler Akşener'e 'önce faili meçhuller' dedi

06 Ocak 2018, 19:34

Dersim'i ziyaret eden Meral Akşener'i Alevi dedeleri ve CHP'li Gürsel Erol karşıladı. Ziyaretinin büyük bölümünü cemevinde geçiren Akşener'e Dersim'de ilgi yoktu.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in yurt içi ziyaretleri kapsamında Dersim vardı. Elazığ’a uçakla geçen Akşener, karayolu ile Dersim’e geçti. Akşener’in karayolu ile geçeceği Elazığ Kovancılar-Dersim karayolunda yoğun güvenlik önlemleri alındı. Akşener’in Dersim’de ilk durağı Dersim Cemevi oldu.

KÜRTÇE PANKART YOKTU

Akşener’in ziyaret ettiği Dersim’de İYİ Parti’nin temsilciliği yok. Programa katılanlar Elazığ’dan gelmişti. Akşener’in Diyarbakır gezisinde kullanılan Kurmanci ve Zazaki pankartlar Dersim’de yoktu. Cemevi ziyaretinde sadece ‘Hoş geldin Meral Abla’ pankartı asıldı. Programa Dersim’den pek katılan olmadı. Akşener, Dersim Cemevi Dedesi Ali Ekber Yurt tarafından karşılandı. CHP Dersim Milletvekili Gürsel Erol’un da katıldığı ziyarette Akşener, Cemevi bahçesinde çıla yaktı. Akşener daha sonra beraberindeki heyet ile birlikte cemevine geçti. Akşener’e Dersim’in yöresel yemeği Zerfet ikram edildi.

NEDEN ALEVİ VALİ YOK?

Alevilerin yaşadığı sorunları Akşener’e anlatan Cemevi Dedesi Ali Ekber Yurt, Alevilerin bürokrat olmasına izin verilmediğini söyleyerek, “Neden Alevi bir Vali yok. Aleviler bu valilik sınavlarını geçemiyorlar mı? Veya varsa ben mi bilmiyorum” dedi.“ÖZ EVLAT MUAMELESİ GÖRMEK İSTİYORUZ”

Cemevi Dedesi Yurt’un anlattığı sorunlar bunlarla sınırlı değildi. İnanç anlamında da Alevilerin üvey evlat muamelesi gördüğünü hatırlatan Yurt, “Dönem dönem camilerde okunan hutbelerde Aleviler ile ilgi olumsuz ifadeler kullanılıyor. Bu olmamalı. Bunun önüne geçilmeli. Aleviler ile ilgili çalıştay yapıldı, çalışmalar yapıldı ama sonra kapandı. Hiçbir şey yapılmadı. Hiçbir şey yapmamak, bir şeyi başlatıp yarım bırakmaktan evladır. Cemevlerin ibadethane statüsüne alınmamasından, inanç özgürlüğüne kadar bir çok alanda yaşadığımız sıkıntılar var. Bu sorunlarımız çözülmeli” diye konuştu. “Biz üvey evlat muamelesi görmek istemiyoruz” diyen Yurt, “Bizde Sünni kardeşlerimiz gibi devletin imkanlarında yararlanmak istiyoruz. Ayırımcılığın son bulmasını istiyoruz” dedi.

Cemevi dedesinin anlattığı sorunları dinleyen Akşener, İçişleri Bakanlığı döneminde eski milletvekili Kamer Genç’in kendisinin yanına bir genci getirdiğini belirterek, “Allah rahmet eylesin Kamer ağabey bir genci yanıma getirdi. Kaymakam olacaktı sanırım. ‘Sayın bakanım, bu gencin hakkını yemesinler’ dedi bana. Bu sorunları Kemer Genç sürekli dile getiriyordu” dedi.

AKŞENER’DEN KÜLTÜR BAKANLIĞI ÖNERİSİ

Dile getirilen sorunların takibinin mutlaka yapılması gerektiğini anlatan Akşener, “Diyanet bünyesinde bir şeyler yapılmasında sorun çıkıyor mademki, o zaman Kültür Bakanlığı bünyesinde bir çalışma yapılabilir. Kültür Bakanlığı bünyesinde bir müsteşar yardımcılığı Alevi inancı ve kültürüne ayrılır. Kültür bakanlığı bünyesinde, kimsenin sinirini bozmadan bir sonuç alınabilir. Gerek ayırımcılık, gerekse inancın geliştirilmesi bu müsteşarlık takip edebilir. Böylelikle kurumsal bir kimlik kazandırılır” diye konuştu.   Cuma hutbelerinde Aleviler ile ilgili olumsuz ifadeler kullanılmasının kabul edilir bir tarafı olmadığını belirten Akşener, “Camilerde varsa böyle bir durum mutlaka düzeltilmeli. Bakın burada nasıl siyaset yapılmıyorsa, camilerde siyaset yapılır halinden derhal çıkarılmalı. Bu konu üzerinde durulmalı” diye konuştu.

ESNAF OHAL VE YASAK BÖLGE UYGULAMASINDAN MUZDARİP

Cemevi ziyaretinin ardından Akşener, Dersim merkezde esnafları ziyaret ederek sorunlarını dinledi. Derisim’in OHAL’den kaynaklı nefes alamaz hale geldiğini belirten esnaflar, OHAL yanı sıra güvenlik bölge uygulaması ve yasaklar nedeni ile ciddi sıkıntılar yaşadıklarını anlattı. Yasaklar nedeni ile yaylalarını kullanamadıklarını anlatan esnaf, OHAL uygulaması ve yasakların bir an önce kalkmasını istedi. Esnafın anlattıklarına “Bu sorunları yakından takip ediyoruz” cevabını veren Akşener, bu konunun mecliste de gündeme geldiğini söyledi. OHAL konusunu yakından takip ettiklerini söyledi.

DERSİMLİLER: AKŞENER 1990’LI YILLARLA YÜZLEŞMELİ

Akşener’in Dersim ziyareti kentte heyecan yaratmadı. Çoğu Dersimli basından öğrenmişti ziyareti. Demokratik Alevi Dernekleri Genel Merkez Eşbaşkanı Dursun Demirtaş,  Dersimlilerin Akşener’i 1990’lı yıllardan bu yana tanıdığını hatırlattı. Ziyaretin neden ilgi görmediğini şu sözlerle anlattı: “Akşener’i iyi tanıyoruz. 1990’lı yıllarda İçişleri Bakanlığı yapmış biri. O dönem 10 binlerce faili meçhul cinayet yaşandı. Bu coğrafyada yaşananları herkes çok iyi biliyor. Sayın Akşener ötekileştirilmiş, yok sayılmış Aleviler, Kürtler ve diğer gruplarla helalleşirse, geçmişi ile yüzleşirse kabul görür.”

Akşener Dersim’de yaklaşık 2 saat kaldı. Ziyaretinin çoğunu cemevinde geçirdi. Esnaf ziyareti ise kısa sürdü. Ziyareti tamamlayan Akşener, Elazığ İl Başkanlığı açılışına katılmak için Elazığ’a geçti. 

artigercek

Bu haber 489 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Etnik, dini, sosyo-politik kimliği ve doğasıyla tarihsel özgünlüğü olan Der..