Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / İdris Baluken'e 16 yıl 8 ay hapis cezası

İdris Baluken'e 16 yıl 8 ay hapis cezası

04 Ocak 2018, 17:23

HDP Milletvekili Baluken'in yargılandığı davanın karar duruşmasından ceza çıktı. HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay 'Bu siyasi soykırım kararıdır' dedi.

Tutuklu HDP Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken'in yargılandığı davanın karar duruşması, Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmayı HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay ve HDP Milletvekilleri izledi.

Mahkeme heyetinin açıkladığı kararda, İdris Baluken'e 7.5 yıl 'örgüt üyeliği'nden ve 3 kez 'örgüt propagandası yapmak'tan toplam 16 yıl 8 ay hapis cezası verildi.

Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı'nın sürdürdüğü soruşturma kapsamında 4 Kasım 2016 tarihinde tutuklanan ve 30 Ocak'ta tahliye edilen Baluken, yapılan itiraz ile 21 Şubat'ta yeniden tutuklanmıştı. Aynı zamanda 'İmralı Heyeti' olan Baluken'in 47 yıla kadar hapis ile cezalandırılması isteniyordu.

Duruşmayı izleyen HDP'li vekillerden Meral Danış Beştaş, Baluken'e verilen cezanın 14 yıl 8 ay 10 gün olduğunu söyledi, sonra tekrar yeniden hesaplanan cezanın toplamının 16 yıl 8 ay olduğu anlaşıldı. 

HDP Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken’in bugün Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen karar duruşmasını MYK üyeleri  ve milletvekilleriyle HDP adeta tam kadro takip etti.

KEMALBAY’DAN KARAR TEPKİ

Duruşmanın adından Diyarbakır Adliyesi önünde basın açıklaması yapan HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, karara sert tepki gösterdi. Kararın hukuki değil, siyasi olduğunu söyleyen Kemalbay, şunları söyledi: “Bugün burada bir kez daha hukuk katliamıyla karşı karşıya kaldık. İdris Baluken'nin duruşması kararla sonuçlandı. Baktığımız zaman İdris Baluken'in bu cezaları hak etmek için ne yaptığını söylemek gerekirse, İdris Baluken HDP'nin en kıymetli milletvekillerinden ve grup başkan vekili olarak siyasi faaliyetini gerçekleştirdi. 6 milyonunun iradesini parlamentoda ve Türkiye coğrafyasının her yerinde temsil etti.

BU SİYASİ SOYKIRIM KARARIDIR

Açılan davalar, yapılan suçlamalar, fezlekelerin içerikleri tamamen basın açıklaması, yaptığı konuşmalar, mitingler ve toplantılar ile ilgili. Sadece ve sadece siyasi faaliyetini yapan bir milletvekili burada hukuksuz dayanaksız, evrensel ilkelerle hiçbir alakası olmayan, uluslararası mahkemelerde, Avrupa İnsan Hakları Mahkemeleri ile hiçbir bağlantısı olmayan, bunları ihlal eden kararlarla ve anayasayı ve yasaları, hukuku tamamen yok sayan kararlarla bugün ceza verilmiştir. Verilen bu ceza tam bir siyasi soykırım kararıdır. Hukukun katledilmesi kararıdır. HDP'ye yönelik  bir saldırıdır.

SONUÇ BİZİ ŞAŞIRTMADI

Eğer burada bir tahliye çıkmış olsaydı bile bizler biliyorduk ki, Türkiye'de hukuk ve adalet yine yerine gelmiyor olacaktı. Çünkü aynı eylem ve söylemlerden kaynaklı olarak bugün eş genel başkanlarımız, milletvekillerimiz, belediye başkanlarımız ve binlerce partilimiz rehin almış durumdadır. Bu sonuçlar bizi şaşırtmamıştır, biliyoruz ki bu, demokrasi ve barış mücadelesine duyulan bir öfkedir. Demokrasi ve barış mücadelesinin yükselen taleplerini sindirmek için hukuğun sopa olarak kullanılmasıdır.

Bu haber 601 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Prof. Dr. Bedriye Poyraz, Dersim’deki tarikat örgütlenmesinde Munzur Üniver..