Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / Dersim’de köyleri yakılanların belgeseli:

Dersim’de köyleri yakılanların belgeseli:

05 Aralık 2017, 17:38

Yönetmenliğini Devrim Tekinoğlu’nun yaptığı 1994’te Dersim’de köyleri yakılan ve sonra göçe zorlananların yaşadığı süreci anlatan “Bindokuzyüzdoksandört” isimli belgeselin dün ilk özel gösterimi gerçekleşti.

Dersim coğrafyası tarih boyunca katliam, köy yakma, insansızlaştırma politikaları ile karşı karşıya kaldı. 1938 Dersim Katliamı’nın devamı niteliğinde olan 23 Eylül 1994’de Dersim merkeze bağlı Vartinik (Güleç) Köyü Mirik mezrasının yakılmasıyla başlayan, giderek Dersim merkez, Ovacık ve Hozat’a bağlı onlarca köyün yakılması ile sonuçlanan ve 70 binden fazla insanın yerinden edildiği dönem belgesel oldu. Tanıkları ile görüşerek “Bindokuzyüzdoksandört” belgeselini çeken Devrim Tekinoğlu dün Önder Babat Kültür Merkezinde belgeselin ilk özel gösterimini yaptı.

Belgesel, izlemeye gelenlerde büyük etki yarattı. Belgesel bitiminde duygularını dile getiren izleyiciler, “Bu tür politikalar Dersim coğrafyasında sürekli uygulanarak derin acıların ve yaraların açılmasına yol açıyor. Birçoğumuz aynı şeyleri yaşadık. Bu yüzden bu gibi çalışmalar tarihte yaşanan haksızlıklara ışık tuttuğu için önemli ve değerlidir bizler için” diye konuştular.

Pırhaber

Bu haber 648 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Etnik, dini, sosyo-politik kimliği ve doğasıyla tarihsel özgünlüğü olan Der..