Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / 'Bakanlık Demirtaş için mahkemelere genelge gönderdi'

'Bakanlık Demirtaş için mahkemelere genelge gönderdi'

01 Kasım 2017, 17:45

HDP, Adalet Bakanlığı'nın Demirtaş dosyasının olduğu bütün mahkemelere 'gizli' ibareli bir yazı gönderdiğini açıkladı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu imzasıyla yapılan 'Yargıya ağır iktidar baskısı' başlıklı açıklamada şunlara yer verildi:

Adalet Bakanlığı, Eş Genel Başkanımız Selahattin Demirtaş için Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı’na ve dosyasının olduğu bütün mahkemelere 13 Ekim 2017 tarihli bir yazı göndermiştir. Üzerinde "gizli" ibaresi bulunan, Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü başlıklı bu yazı mahkemeleri yönlendirme amaçlıdır.

Kayseri’deki mahkeme Selahattin Demirtaş'ın duruşmaya getirilmesini karara bağlamış; Adalet Bakanlığı ise gönderdiği yazıyla bu nitelikte kararların verilmemesi gerektiğini mahkemelere bildirmiştir.

1. Adalet Bakanlığı’nın mahkemelere böyle hukuk dışı bir talimat verme hakkı yoktur. Bu talimat Anayasa’ya aykırıdır. Adil yargılanma hakkı açıkça ihlal edilmektedir.

"SİLAHLI TERÖR ÖRGÜTÜNE ÜYE OLMA SUÇUNDAN MİLİTAN KONUMUNDA OLAN TUTUKLU"

2. Aynı yazıda Demirtaş için “Silahlı terör örgütüne üye olma suçundan militan konumunda olan tutuklu” ifadesi kullanılmıştır. Bu cümle, yargı kararının aslında Adalet Bakanlığı tarafından verildiğinin ve mahkemelere de tasdik ettirilmeye çalışıldığının açık işaretidir.

MAHKEMELER AĞIR BİR BASKI ALTINDADIR

Bu yazı mahkemelerin ağır bir siyasi baskı ve yönlendirme altında olduğuna dair bir kanıttır. Yargı siyasi iktidarın talimatları ile hareket etmeye zorlanmakta, bağımlı ve taraflı kılınmaktadır. Mahkeme başkanları ve üyelerinin özgür karar verme imkanı bırakılmamıştır. Sıkıyönetim ve askeri cunta dönemlerinde bile yaşanmamış olan bir yargı yönlendirmesi ile karşı karşıyayız.

Bu hukuk dışı, akıldışı ve yasadışı talimatı kınıyor, protesto ediyoruz. Uluslararası hukuk ve Türkiye’nin imzaladığı uluslararası demokratik sözleşmeler açısından da asla kabul edilemeyecek olan bu yazı yargı-iktidar ilişkilerinin nasıl yürüdüğünü, işlerin nasıl organize edildiğini bir kez daha göstermiştir.

AKP Genel Başkanı’nın, iktidar partisinin bakan ve yöneticilerinin talimatları ile süren ve siyasi intikam operasyonları olan bu davalar tarihe birer karar leke olarak geçecektir.

Bu haber 844 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Prof. Dr. Bedriye Poyraz, Dersim’deki tarikat örgütlenmesinde Munzur Üniver..