Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / Alevilerden Cihadist eğitim tepkisi

Alevilerden Cihadist eğitim tepkisi

29 Ağustos 2017, 21:23

HBVAKV Başkanı Baş: Cihadist eğitim anlayışına karşı 17 Eylül’de meydanlardayız

PİRHA – Eğitim müfredatını ve Alevilerin taleplerini PİRHA’ya değerlendiren HBVAKV Genel Başkanı Tuncer Baş, eğitim müfredatının zorunlu din dersi olmaya başladığının altını çizdi. Baş, eğitimin dinselleşmesine, cihadist eğitim anlayışına karşı 17 eylül’de meydanlarda olacaklarını söyledi. 

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV) Genel Başkanı Tuncer Baş, Alevilerin talepleriyle ilgili PİRHA’ya değerlendirmelerde bulundu. Alevilerin bugüne kadar yaptıkları eylemlerin genelde eşit yurttaşlık talebinden yola çıkılarak yapıldığını belirten HBVAKV Genel Başkanı Tuncer Baş, yıllarca Alevilerin, zorunlu din dersi olmasın dediğini ancak bugün eğitimin tamamının zorunlu din dersi gibi olmaya başladığını kaydetti.

“TÜRKİYE’DE YAŞAYAN HERKESİ İLGİLENDİRİYOR”

Eğitim müfredatında matematikten tutun da tarih dersine kadar zorunlu din dersi ötesinde cihadist bir eğitim anlayışı uygulandığını belirten Baş, buna karşı 17 Eylül’de yapılacak olan mitingin sadece Alevileri ilgilendirmediğini Türkiye’de yaşayan çağdaş, modern düşünen, barış içerisinde yaşamak isteyen herkesi ilgilendirdiğini vurguladı.

“AMERİKAYI YENİDEN KEŞFETMEYE GEREK YOK”

Cihadist ve dinsel eğitimin bugüne kadar denemelerinin yapıldığını söyleyen Baş “Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yok. Afganistan,  Pakistan modelleri önümüzde. Artık Afganistan Pakistan diye bir sınır kalmadı. Aslında cihadist terörün teslim aldığı Afgopakistan diye anılan bir ülkeden bahsediyoruz. Türkiye’de de aslında bugün yapılan iş tam anlamıyla orada denenmiş olan modelin Türkiye’ye indirgenmesidir. Biz özellikle buna karşı çıkmak için 17 Eylül’de bir miting düzenliyoruz” dedi.

“YASALARDA İFADESİNİ BULMAYAN HER ŞEY YOK HÜKMÜNDEDİR”

17 Eylül mitinginin ruhunu eşit yurttaşlıktan aldığını vurgulayan Baş, eşitliğin kağıt üzerinde yazan yasalarla değil teamüllerle oluştuğunu belirtti. Aleviliğin inanç kimliği olarak Türkiye’de fiilen var olduğunu ancak ibadethanelerinin resmi olarak kabul görmediğini söyleyen Baş, “Yıllarca canımızı dişimize takıp cemevleri yapıyoruz ama bunun resmi bir karşılığı yok. Yasal olarak modern bir devlette yasalarda ifadesini bulmayan hiçbir şey yoktur. Tıpkı ölüm cezalarının yasalarda tanımlanmadığı takdirde bir suç olmadığı gibi, tıpkı yapacağınız her küçük bir şey çocuk parkının bile yasalarda imarda karşılığı yoksa yok hükmünde olduğu gibi  cemevlerimizin durumu da şimdilik budur” ifadelerini kullandı.

“MİTİNGE HERKESİ BEKLİYORUZ”

Alevilerin birçok konuda ayrımcılığa maruz kaldıklarını kaydeden HBVAKV Genel Başkanı Tuncer Baş, 17 Eylül’de yapılacak olan mitingde sadece Aleviler için değil OHAL ve KHK’lerle işten atmalar, yasa dışı uygulamalar ve bütün haksızlıklar için meydanda olacaklarını ve herkesi beklediklerini kaydetti.

Bu haber 551 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Demokratik Alevi Dernekleri (DAD), 4. Olağan Genel Merkez Kongresi’ni Dersi..