Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / Tunceli Valiliği'nden yangınlara karşı yeni yasak

Tunceli Valiliği'nden yangınlara karşı yeni yasak

16 Ağustos 2017, 20:01

Tunceli Valiliği 'yok' dediği yangının vatandaşlar tarafından söndürülmesinin ardından yeni bir yasak kararı daha aldı.

Bahar KILIÇGEDİK


ARTI GERÇEK-Dersim’de yaklaşık 15 gün önce başlayan ve 7 bölgede devam eden yangınla ilgili tartışma sürüyor. Yangınla ilgili görsellerin sosyal medyada yer almasının ardından Dersim merkez, Hozat ve Ovacık ilçelerinde halk yangına müdahale etmek istemişti. Halkın müdahale etme girişimi ise askerler tarafından güvenlik gerekçesi ile engellenmişti. Engellemelere rağmen gönüllülerden oluşan halk yangının olduğu Kutudere bölgesine geçerek yangına müdahale etmişti. Yangına müdahale edilmemesi konusunda eleştirilerin odağında olan Tunceli Valiliği, dün yaptığı açıklamada yangına müdahale edilerek kontrol altına alındığını duyurdu.

HEYET YANGIN BÖLGESİNDE

Valiliğin bu açıklamasının ardından bu gün sabah saatlerinde aralarında çeşitli sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve gönüllerden oluşan 30 kişilik bir heyet merkez Kutuderesi ve Munzur vadisi Halbori bölgelerine giderek incelemelerde bulundu. Heyetin içinde yer alan HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, yaptıkları incelemelerin ardından Artı Gerçek’e konuştu.

HALBORİ TEPESİ YANIYOR

Heyetle birlikte günlerdir yangının sürdüğü iki ayrı bölgeye gittiklerini ifade eden Alican Önlü, “Bu gün sabah saatlerinde ilk önce Kutuderesi bölgesine gittik. Orası sönmüş. Öğleden sonrada Munzur vadisinde bulunan Geyiksu, Halbori bölgesine gittik. Orada da yaygın olan yangın durmuş, ama Halbori üst tepesinde hala yangın devam ediyor. Büyük çapta değil ama genişleyecek şekilde yangın sürüyor.  Buradaki yangın tehlike arz ediyor. Yüksek ve ulaşılması zor bir nokta burası… İlçelerdeki durum ile ilgili de bilgi aldık. Hozat’ı aradım, şu anda yangının sönmüş olduğunu söylediler. Nazmiye tarafındaki yangında söndüğü söyleniyor” dedi.

YANGINI VALİLİK DEĞİL HALK DURDURDU

Özellikle Halbori’nin tepesinde devam eden yangının geniş bir alana yayılabileceği uyarısında bulunan Önlü, yangınlarla ilgili valilik tarafından yapılan açıklamalara ise tepki gösterdi. “Evet Valinin açıklaması var. Kamuoyuna, sanki yangın düne kadar devam etmiş, dün öğleden sonra valililiğin kurumlarla müdahale etmesi sonucu yangın söndürülmüş bilgisi veriliyor” diyen Önlü, “Öyle değil. Zaten 15 gündür 18 bölgede ağırlıklı olarak ormanlık alanın iç bölgesine yayılan bir yangın vardı. Yangın öyle bir müdahale ile sönmemiş. Yangın ya vadiye, ya dereye ya kayaya, ya da ormanın bittiği yere dayanarak sönmüştür. Bazı yerlerde de tüm engellere ve yasaklamalara rağmen köylülerin, gönüllülerin müdahalesi ile söndürülmüştür. Zaten yangınlar bu şekilde söndükten sonra vali açıklama yapıyor. Yangının müdahale edilerek kontrol altına alındığı açıklaması doğru değil. Bakın dediğimiz tepede yangın var ve büyüyecek ama müdahale yok” dedi.

VALİ OLMAYAN YANGINA NASIL MÜDAHALE ETMİŞ

Dersim’de çıkan yangınlarla ilgili valinin yaptığı iki açıklama arasında çelişki olduğunu ifade eden Önlü, “Valilik yaptığı açıklamalarını kamuoyu biliyor.  Önce yangının abartıldığını, fotoğrafların gerçeği yansıtmadığını açıklamıştı. Dünde yangına müdahale edilerek kontrol altına alındığını söylüyor. O zaman şu sorunun sorulması gerekiyor. Abartılan, olmayan bir yangının neyine müdahale ettiniz?” diye sordu. Valinin yangınla ilgili operasyon ve güvenlik gerekçelerini sıralamasının artık klasik bir hale geldiğini anlatan Önlü,  bu noktadan sonra yangına neden müdahale edilmediğinden ziyade, yangının neden çıkartıldığının sorgulanması gerektiğini belirtti.

SİVİLLERİN YANGINA MÜDAHALESİ DE YASAKLANDI

Dersim’deki yangınların söndürülmesinde en büyük çabayı sivillerin gösterdiğini belirten Önlü, “Dün şöyle bir karar alınmış. Bugün sanırım Orman Bakanı da gelmiş. Yangın bölgesine sivillerin geçişi kesinlikle yasaklanmış. Öyle bir karar alınmış. Alınan bu kararla sivillerin yangına müdahalesi de yasaklanmış oluyor” diye konuştu. 

Bu haber 503 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Etnik, dini, sosyo-politik kimliği ve doğasıyla tarihsel özgünlüğü olan Der..