Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / Dersim’de orman yakmak serbest söndürmek yasak

Dersim’de orman yakmak serbest söndürmek yasak

14 Ağustos 2017, 19:20

Dersim'de günlerdir süren orman yangınlarına müdahale edilmemesine tepki gösteren yurttaşların yürüyüşü de engellendi.

Dersim merkez ve ilçelerinde on günü aşkın bir süredir devam eden orman yangınlarını söndürmek için bir araya gelen Dersimlilerin askerlerce engellenmesi protesto edildi.

Sanat Sokağı'nda biraraya gelen Dersimliler ellerinde tırmık ve küreklerle Seyid Rıza Meydanı'na doğru yürümek istedi.

Polisin yolu kapayarak yürüyüşü engellemesi üzerine Sanat Sokağı'na geri dönen Dersimliler, engellemeleri alkışlar ve sloganlarla tepki gösterdi.

'ORMAN YANDI DEMEK YASAK'

HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, 'orman yandı' demenin yasaklandığını söyledi. Önlü, "Bu devlet ve adına yetkili olan kurumlara yangını niye söndürmüyorsunuz diye sormuyoruz. Bu yangını niye çıkardınız bu ormanlarımızı niye yakıyorsunuz. Bu vahşeti niye yapıyorsunuz. Bundan sonra bunu soracağız. Yakan yangını söndürür mü? Yakan tabii ki yangını söndürmez, yakan suç işlemiştir. Yürümeni de engeller ses çıkarmanı da engeller. Yangını söndürmeni de engeller. Çünkü onun suçunu deşifre ediyorsun. Yakmak istediğinin önüne geçiyorsun. Eğer batıda yangın olsaydı mülki amir şu kadar hektar yandı şu kadar helikopterle, araç gereçle, müdahale edildi" dedi.

'KÖYLERİNE DÖNMEK İSTEYEN İNSANLARIN BÖLGESİ YAKILIYOR'

 

Köylerine dönmek isteyen insanların yaşadığı bölgelerde yangınların çıktığına dikkat çeken Önlü, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Üç ay önce operasyon yok muydu, niye orman yangını yoktu, niye son 15 gündür her tarafta bu kadar yaygın orman yangınları çıkıyor? Nedeni yanan yerler köylerine dönmek isteyenlerin bölgesidir. Dikkat edin saray zulmüne biat etmeyen, avuç açmayan ama hayvancılık yapan, arıcılık yapan insanların yerleriydi. Yine bu toplumun en kutsal olan değer yargılarıdır. Faşizm uygulayacaksınız, herkesi tutuklayacaksınız, bütün kurumları kapatacaksınız önümüze geçip yasalardan bahsedeceksiniz. Dalga mı geçiyorsunuz bizimle" dedi.

 

'DÜN FETÖ'YE BİAT EDENLER YAKIYORDU BU GÜN....' 

Ormanları yakanların vicdanlarının olmadığını ifade eden Önlü, "Üç yıl önce FETÖ’ye biat edenler de bayrak için ölürüm diyordu. Bunlar da ormanlarımızı yakıyordu bunlar da bize terörist diyordu. Soruyorum güvenlik görevlilerine neredeler şimdi. Beraber vatan Sakarya diyen arkadaşlarınız nerde? Bugün de saraya hizmet ederseniz yarın size ne diyecekler. Vicdan yok, yakıyorlar. Ama bir daha sakın yapmayın. Orman yanıyor demek bile yasak, orman yanıyor diyoruz bize yasak diyorlar. OHAL vicdansızlık mıdır, orman yakmak mıdır. Bu hangi yasada suç."

(ETHA)

Bu haber 540 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Etnik, dini, sosyo-politik kimliği ve doğasıyla tarihsel özgünlüğü olan Der..