Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / HDP heyeti 'Adalet Yürüyüşü'nde

HDP heyeti 'Adalet Yürüyüşü'nde

04 Temmuz 2017, 21:01

HDP heyetinin yürüyüş kortejiyle buluşması sırasında aşırı kalabalık ve güvenlik nedeniyle izdiham oluştu. Heyet kısa bir yürüyüşten sonra kortejden ayrıldı.

18.00

HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın tutuklu bulunduğu Kandıra F Tipi Cezaevi ziyaretine ve önünde açıklama yapmalarına izin verilmeyen HDP heyeti, saat 17.30'da Adalet Yürüyüşü'nü ziyaret etmek için yola çıktı.

Kartepe'de yürüyüş kortejiyle buluşan HDP heyetini karşılama sırasında, aşırı kalabalıktan ve güvenlikten kaynaklı 'izdiham' oluştu. Korteje "Herkes için Adalet" dövizleriyle katılan HDP'li heyet, 'Adalet Yürüyüşü'nü başlatan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na karanfil verdi. Kılıçdaroğlu'yla birlikte ancak kısa bir süre yürüyebilen heyet daha sonra alandan ayrıldı.

15.15

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, CHP Parti Meclisi toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu.

Tezcan'ın açıklamasından satırbaşları şöyle:

İlk defa parti meclisimizi bu yürüyüş esnasında topladık. Adalet ve Kalkınma Partisi teröre kurban verdi, başsağlığı diliyoruz.

Bütün zor koşullara rağmen mücadelemiz devam edecek. Parti meclisimiz yürüyüşün bundan sonraki etabını tartıştı konuştu.

9 Temmuz saat 18.00'deki büyük buluşmayı konuştuk.

Tüm yol boyunca bize destek veren herkese sonsuz teşekkürler. Hedef 9 Temmuz Maltepe buluşması. Bütün yurttaşlarımızı buraya bekliyoruz.

Provakasyonlara karşı dikkatli olmaya devam edeceğiz. Tek bir bayrak ve tek bir sloganla (adalet) devam edeceğiz.

BİZ HALKIN 15 TEMMUZ'UNA SAHİP ÇIKMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Önümüzdeki hafta 15 Temmuz un yıl dönümü. Biz iki 15 Temmuz olduğunu biliyoruz. Bir halkın 15 Temmuz u diğeri sarayın 15 Temmuz'u. Halk bütünüyle demokrasiyi savundu.

Sarayın 15 Temmuz'u, o süreci fırsat bilerek 20 Temmuz OHAL darbesini gerçekleştirdi ve sarayın darbesi ile AKP bu noktaya geldi. Biz halkın 15 Temmuz'una sahip çıkmaya devam edeceğiz.

Tarihi değiştiren bu yürüyüş devam ediyor.

Sokaklarda demokrasi aranabiliyorsa sokaklarda adalet de aranır.
 
Sayın Kılıçdaroğlu'nun Enis Berberoğlu ziyareti gündemimizde.
 

14.55

CHP Parti Meclisi toplantısı sona erdi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan basın toplantısına hazırlanıyor.

13.10

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Başkan Yardımcısı Nihal Kızıl sorularımızı yanıtladı

Bu yürüyüşü nasıl değerlendiriyorsunuz?

Mükemmel. Kendi için ve toplum için bir şeyler bekleyenlerin göstermesi gereken bir davranıştı. Bıçak kemiğe dayandı.

Adaletin güçlü olmadığı yerde devlette güçlü olamaz en azından bu temeli korumak için bütün insanların ben burada birleştiğini görüyorum. Siyaset üstü bir şey görüyorum. Bu bir halk yürüyüşü.

Her alanda kaybettiğimiz eğitim, hukuk, sosyal yaşam, alanlarındaki adaleti savunuyor bu insanlar.

Eğitim nasıl etkileniyor bu dönemde?

Eğitim, laiklik ve bilimsellikten hızla uzaklaşıyor ve ikinci olarak bugün eğitimciler işlerini kaybediyorlar ya da hapislerdeler, demokratik haklarını kullanarak bir şeyler talep ederken insanlar yıpranıyor ve yaralanıyor bir yığın öğretmen atanamıyor. Buna karşılık bir yığın ders boş geçiyor. Eğitim tamamen dincileşmeye yönelmiş vaziyette, bilimsellikten uzaklaşmış vaziyette. Onun için de zaten dünyadaki istatistiklere bakınca da bu görülüyor. Eğitim dogmalaştıkça ve bilimsellikten uzaklaştıkça bu kaçınılmaz.

12:15

CHP Parti Meclisi olağan toplantısını, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında Kartepedeki konaklama noktasına kurulan çadırda gerçekleştiriyor. 'Adalet Yürüyüşü' sırasında bugüne kadar 2 MYK, 1 grup toplantısı yapıldı. Bugün ise Parti Meclisi toplantısı gerçekleştiriliyor.

10:55

'Adalet Yürüyüş'ü Barış Akademisyenleri ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, gazeteciler, Arızlı depremzedeler gibi farklı kesimlerin katılımı eşliğinde ikinci ve uzun mola noktasına ulaştı. İstanbul'a sadece 100 km kaldı.

Molada sıvı kaybını önlemek için karpuz dağıtıldı.

Adalet Yürüyüşü'nün 19'uncu gününe katılan gazeteci Levent Gültekin ile konuştuk.

'HDP VE CHP'NİN EN AZINDAN ADALET TALEBİ ETRAFINDA BİR ARAYA GELMESİNİ ÇOK KIYMETLİ BULUYORUM'

10:20

HDP'nin 'Adalet Yürüyüşü'nü nasıl değerlendiriyorsunuz?

Umut  ediyorum ki Türkiye'deki bütün kesimler demokrasi, özgürlük, hukuk, adalet, özgürlük gibi evrensel değerler etrafında bir araya gelebilirler. HDP ve CHP'nin en azından Adalet talebi etrafında bir araya gelmesini çok kıymetli buluyorum. Her birimizin kimliğimizi inancımızı etnik kimliğimizi bir kenara bırakıp evrensel değerler etrafında bu mücadeleyi daha da güçlü daha da kuvvetli bir hale getirmek için çok çok önemli bu birlik. Umut ediyorum ki bu birliğimizi bundan sonraki mücadelemizde de sürdürebilirzi.

'İKTİDARIN NE DEİĞİNE BAKARAK TAVIR BELİRLEYEMEYİZ'

AKP itidarı HDP ve Kürt hareketi üzerinden bu yürüyüşü kriminalize etmeye çalıyor? Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bence biz tavırlarımızı, tutumlarımızı söylemlerimizi başkalarının bize ne söyleyeceği bakarak belirleyemeyiz. Neyin doğru, neyin yanlış olduğuna
karar verebilecek bir aklımızın zekamızın olduğunu kabul etmemiz gerekiyor. Evet bütün partilerin olduğu gibi HDP'nin de yanlışı var. Eğer partileri yanlışlarına, tutumlarına bakarak devre dışı bırakacaksak bu siyaset olmaz bu başka birşey olur. O yüzden iktidarın ne dediğine bakmadan demokrasi, özgürlük, hukuk, adalet şapkası altında gelen herkese buyur gel demekten, birlik kurmaktan başka şansımız yok.

Tekrar ediyorum, iktidarın ne dedğiğine bakarak tavır belirleyemeyiz.

'ZIRHLI ARAÇLAR YÜRÜYÜŞE EŞLİK EDİYOR'

Bugünkü yürüyüşe zırhlı araçlar güvenlik gerekçesiyle eşlik etmeye başladı.

***

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 'Adalet Yürüyüşü'nün 19'uncu gününde Kocaeli'nin Kartepe İlçesi Eşme Mahallesi'ndeki kamp alanında açıklamada bulundu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul'a yaklaşırken provokasyon duyumları geldiğini belirterek, "Provokasyon olayıyla karşılaştığınızda lütfen ama lütfen sadece alkışlayın. Küfürler edildi, taşlar atıldı, gübreler döküldü, ne yaparlarsa yapsınlar çünkü biz bir ideal için yürüyoruz, biz bir dava için yürüyoruz, biz bir huzur için yürüyoruz, biz adalet için yürüyoruz. Dolayısıyla bize taş da atılsa, onu gül olarak kabul edin" dedi.

'MAZLUMUN YANINDA OLMAK BİZİM TEMEL GÖREVİMİZDİR'

Mazlumun yanında olmanın kendilerinin temel felsefesi olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "19'uncu günümüz hayırlı olsun diyorum. Bir ideal için yürüyoruz, Türkiye'de herkesin huzur içinde yaşaması için yürüyoruz, teröre karşı yürüyoruz, terörü lanetlemek için yürüyoruz, terörden mağdur olan aileler için yürüyoruz, 15 Temmuz şehitlerimiz ve gazilerimiz için yürüyoruz, bütün şehit yakınları için yürüyoruz. Dün ifade etmiştim, bugün yeniden ifade edeyim Van'da ve Diyarbakır'da Ak Parti'nin 2 yöneticisi terör saldırısı sonucu hayatını kaybetti. 2 yöneticinin ailelerine başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz, Allah'tan rahmet diliyoruz. Zulüm ile abat olunmaz, zulmün karşısındayız. Zulmün yanında değil, mazlumun yanında olmak bizim temel felsefemiz, temel görüşümüzdür. Mazlumun yanında olmak, haksıza karşı durmak haklıyı savunmak bizim temel görevimizdir. Bu yürüyüşümüzü yapmamızın da temel nedeni, haksızlıkların artık Türkiye'de çuvala sığmayacak boyutlara ulaşmasıdır" dedi.

'BİZ BİR İDEAL İÇİN YÜRÜYORUZ'

Kılıçdaroğlu provokasyonlara karşı uyararak, tepkilere karşı sadece alkışla cevap verilmesini isteyerek, şöyle konuştu:

"Bir düzen düşünün, suçlayan kişi kendileri, yargılayan kişi yine kendileri, mahkum eden kişi yine kendileri. Yani suçlamayı yapan, yargılayan ve mahkum eden kişi yine aynı kişi ve buna adalet deniyor. Bu adalet değildir. Böyle bir adalet olmaz. Eğer yargıcın önünde giydiği cübbede ilik ve düğme yoksa her türlü baskıya direndiği içindir. Adalet konusunda söz verdiği içindir, adaletli davranacağı içindir. Bu nedenle biz adalet yürüyüşümüze aynı kararlılıkla devam ediyoruz. Bu süre içinde özellikle İstanbul'a yaklaşırken provokasyonlardan dolayı bazı duyumlar geliyor.

Provokasyonlar olacaktır diye bazı duyumlar geliyor, arkadaşlarımdan özellikle istirham ediyorum, zaten söylüyoruz otobüslerden duyuruyoruz, hangi görüşten olursa olsun, hangi yaştan olursa olsun, provokasyon olayıyla karşılaştığınızda lütfen ama lütfen sadece alkışlayın. Küfürler edildi, taşlar atıldı, gübreler döküldü ne yaparlarsa yapsınlar, çünkü biz bir ideal için yürüyoruz, biz bir dava için yürüyoruz, biz bir huzur için yürüyoruz, biz adalet için yürüyoruz. Dolayısıyla bize taş da atılsa, onu gül olarak kabul edin, bize küfür de edilse onu iyi bir şey kabul edin. Ne söylenirse söylensin idealimiz için, çocuklarımız için geleceğimiz için ve tabii ki adalet için yürüyeceğiz."

Havanın sabah saatlerinde serin olması yürüyüşe katılanları sevindirdi. CHP Kocaeli il ve ilçe örgütleri yürüyüşe büyük destek verdi. Sabah saatlerinde yürüyüşün başlamasıyla birlikte D-100 Karayolu durma noktasına geldi. Polis yürüyenleri yönlendirirken, trafikte uzun kuyruklar oluştu.

Bugünkü yürüyüşte Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ve barış akademisyenlerinin yanı sıra Ayşe Arman ve Levent Gültekin de Adalet Yürüyüşü'nün 19. gününde korteje katıldı.

artigercek

Bu haber 718 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Prof. Dr. Bedriye Poyraz, Dersim’deki tarikat örgütlenmesinde Munzur Üniver..