Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / CHP'den Alevi Köyüne Cami-Cemevi

CHP'den Alevi Köyüne Cami-Cemevi

26 Haziran 2017, 21:31

Amasya Merzifon’a bağlı Oymaağaç Köyü’nde cami-cemevi projesi kapsamında bugün saat 11.00’de cemevi ve cami açılışı yapıldı. Açılışa CHP Amasya Milletvekili Mustafa Tuncer, CHP eski Vekil Ramiz Topal, CHP Merzifon Belediye Başkanı, ilçe yönetimi ve belediye meclis üyeleri de katıldı.

PİRHA- Amasya Merzifon’a bağlı Oymaağaç Köyü’nde 100 yıl önce yapılan cami-cemevi restore edilerek edilerek,  Alevi kurumlarının tepkisine rağmen bugün açıldı. Geçtiğimiz hafta yanlış anlaşıldıklarını belirterek özür dileyen Oymaağaç Köyü Kalkınma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Hüseyin Erdoğan, Alevi kurumlarına verdiği sözde durmadı. Bugün açılışı yapılan cami-cemevine bir de imam atandığı bilgisi verildi. Sünni geleneklere göre yapılan açılışa Alevi kurum başkanları tepki gösterdi. ABF Genel Başkanı ve beraberindeki heyet köy halkının masum olduğunu, bu işin peşini bırakmayacaklarını söyledi. 

Amasya Merzifon’a bağlı Oymaağaç Köyü’nde cami-cemevi projesi kapsamında bugün saat 11.00’de cemevi ve cami açılışı yapıldı. Açılışa CHP Amasya Milletvekili Mustafa Tuncer, CHP eski Vekil Ramiz Topal, CHP Merzifon Belediye Başkanı, ilçe yönetimi ve belediye meclis üyeleri de katıldı.

CHP’li eski vekil Topal yaptığı konuşmada, “Cami de bizimdir, cemevi de bizimdir. Cami de bizim kıblemizdir, cemevi de bizim kıblemizdir. Namaz da bizimdir” dedi.

ALEVİ KURUM BAŞKANLARI OYMAAĞAÇ KÖYÜNDE

Cami-cemevi açılışına tepki gösteren ABF Genel Başkanı Muhittin Yıldız, Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kaya, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Tuncer Baş, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Onursal Başkanı Turgut Öker, şube başkanları ve Alevi Bektaşi İnanç Kurulu Başkan Yardımcısı Nurettin Aksoy  Oymaağaç Köyü’ne gittiler.

Konuya ilişkin PİRHA’ya konuşan ABF Başkanı Muhittin Yıldız, geçtiğimiz hafta Amasya Merzifon Oymaağaç köyünde bir cami ve cemevi projesi kapsamında açılış yapılacağı duyurulması üzerine köye gittiklerini ve müdahale ettiklerini hatırlattı.

Cemevi-cami projesinin yanlış bir proje olduğunu, Aleviliği asimile eden, yozlaştıran, FETÖ projesi olarak bilinen bir proje olduğundan dolayı Aleviliğe ciddi zararlar vereceğini Oymaağaç Köyü Kalkınma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Hüseyin Erdoğan’a ilettiklerini söyleyen Yıldız, “Erdoğan bizlerden bu konuda özür diledi” dedi.

Bu hatayı düzeltmek adına da Hüseyin Erdoğan’ın açılışı yapmak üzere ABF’yi davet ettiğini ve Alevi yol erkanına göre bir açılışı yapacaklarını kendisiyle konuştuklarını kaydetti.

Ancak dün Ankara’daki bazı siyasi güçlerin dayatması üzerine Alevi yol erkanına göre açılışın yapılmayacağının kendilerine iletildiğini, semah dönülmesinin ve cemin iptal edildiğini belirten ABF Başkanı, kendilerine söz hakkının da verilmediğini ifade etti.

AÇILIŞA ALEVİ KURUMLARI KATILMADI

Açılışa CHP Amasya Milletvekili Ramiz Topal CHP’li belediye başkanının, belediye meclis üyelerinin ve CHP ilçe başkanının katılmasının üzücü olduğunu belirten ABF Başkanı Yıldız, “Biz bu süreci bırakmayacağız. Örgütlülüğümüzden vazgeçmeyeceğiz. Köy halkıyla birebir toplantılarımız devam edecek. Köy halkı bu konuda masum. Çok şey bilmiyor” dedi.

Cami- cemevi projesinin açılışına Alevi kurumları olarak katılmadıklarını belirten Yıldız,  şunları dile getirdi:

“Bizler bütün inançlara saygılıyız. Bugün bir sünni köye havranın, sinagogun veyahut bir cemevinin yapılması nasıl bir karşıtlık yaratacaksa, yüzde yüz Alevi bir köye de caminin yapılması, bir imamın atanması kabul edilir bir şey değil. Yani sünni köyüne bir cemevi yapılırsa tepki gösteriyorlarsa bizlerin de bu şekilde bir tepki göstermesi normaldir. Biz bunu yapmak zorundayız. Çünkü ABF olarak ilkelerimizi ve toplumuzdaki değer yargılarımızı korumalıyız. Onların bizim inancımıza saygı göstermesi gerekiyor hele hele devlet erkanının da bu konuda çok hassas olması gerektiğini düşünüyorum.”

 

 

“HALK MASUM”

Halkın masum olduğunu ve bir şekilde bu projeye imza attıklarını ifade eden Muhittin Yıldız, “Devletin Alevisi olmayacağımızı her zaman söyledik. Aleviler kendi geçmişinden bugüne kadar uyguladığı ritüelleri uygulamalı. Alevi köyüne caminin yapılması, bir resmi imam atanması gerçekten çok üzücü. Ama buna da çanak tutanlar, ben Aleviyim diyenler gerçekten de açılışla birlikte ortaya çıkmıştır” diye konuştu.

DERNEK BAŞKANI VE CHP’LİLER CAMİ-CEMEVİ PROJESİNİ HAYATA GEÇİRDİ

“Açılıştan sonra Valiliğe dilekçe vererek, Alevi köyünden imamın alınmasını sağlayacaktık “ diyen ABF Başkanı, Oymaağaç Köyü Kalkınma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Hüseyin Erdoğan  ve belediye başkanı, meclis üyeleri ve ilçe başkanının buna karşı çıktığını ve cami-cemevi projesini hayata geçirdiklerini kaydetti.

OYMAAĞAÇ KÖYÜ DEDESİ SÜNNİ GELENEKLERİ BENİMSEMİŞ

Oymaağaç köyünün dedesinin de sünni kültür içinde yetiştirildiğini, sünni gelenekleri benimsediğini aktaran Yıldız,  Bu işin peşini bırakmayacağız. Köydeki bu konuda çok naif olan Alevi canların kendileriyle bire bir görüşeceğiz. Köydeki canlarımızın da bunun yanlış olduğu konusunda, bihaber olduğunun farkındayız” diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

Oymaağaç Köyü Kalkınma ve Güzelleştirme Derneği tarafından, “Oymaağaç Köyü, Kemal Dede Sultan’da, bir kapı iki ibadethane, cemevi-cami açılışında buluşmak dileğiyle” yazısıyla afiş hazırlanmıştı.

Cami-Cemevi projesine Alevi Bektaşi Federasyonu başta olmak üzere Alevi kurumları sert tepki göstermişti. Kurum başkanları geçtiğimiz hafta Oymaağaç Köyü’ne giderek, projeyi yerinde görmüştü. Alevi kurum başkanlarına yanlış anlaşıldıklarını söyleyen Oymaağaç Köyü Kalkınma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Hüseyin Erdoğan, “Niyetimiz ve amacımız yanlış anlaşıldı” diyerek, “Bizden önceki yol önderlerimiz hiçbir baskıya boyun eğmedi. Biz de inancımızı sürdürmeye kararlıyız bu konuda bedel ödemeye de hazırız. Bu işin yanlış olduğunun altını çizerek herkesin kendi inancını yaşamasının doğru olduğunu belirtiyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Hüseyin Erdoğan, “Bir kapı iki ibadethane açılışı ile ilgili niyetlerinin Fetöcü terör örgütünün geçmişte Ankara Tuzlucayır’da yapmak istediği cami-cemevi projesi gibi olmadığını böyle algılanmaktan çok üzüntü duyduklarını belirtmişti.

Bu haber 579 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Demokratik Alevi Dernekleri (DAD), 4. Olağan Genel Merkez Kongresi’ni Dersi..