Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / CHP Milletvekili Enis Berberoğlu tutuklandı

CHP Milletvekili Enis Berberoğlu tutuklandı

14 Haziran 2017, 20:26

'MİT TIR'ları' davasında CHP milletvekili Berberoğlu, 'siyasal ve askeri casusluk' suçlamasıyla 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Kılıçdaroğlu, CHP Grubunu olağanüstü toplantıya çağırdı.

"MİT TIR'ları görüntülerinin yayınlanması" davasında CHP milletvekili Enis Berberoğlu 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Dokunulmazlıkların kaldırılmasından sonra yargıç karşısına çıkan ilk CHP milletvekili Enis Berberoğlu olmuştu.

Mahkeme Berberoğlu'nun 'siyasal ve askeri casusluk' suçlamasıyla tutuklanmasına karar verdi. 25 yıl hapis cezasına çarptırılan Berberoğlu, gözaltına alındığı Adliye Karakolu'ndan cezaevine gönderilecek. 

Cumhuriyet Gazetesi'nde yayınlanan "MİT TIR'ları Suriye'ye silah taşıdı" haberinden dolayı açılan davanın 5. duruşması görüldü. Davada yargılanan CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu ile Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül, Çağlayan Adliyesi'ne geldi. Berberoğlu 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Can Dündar ve Erdem Gül'ün dosyası ise ayrıldı.

Berberoğlu'na verilen ceza şöyle: "Siyasi ve askeri casusluk maksadıyla devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken bilgileri açıklama suçu.

Dosya içerisindeki HTS kayıtları, baz bilgileri, Can Dündar'ın açık kaynaklardan ve kitabında geçen beyanları dolayısıyla işlediği sabit olduğu anlaşılan suç dolayısıyla hükmolunan cezanın haddi itibariyle kaçacağı ve sakalanacağı hususunda somut emarelerin bulunması ayrıca CMK'nın 100. maddesinde ön görülen şartların gerçekleşmiş olması dolayısıyla tutuklanmasına.

Dosya içerisindeki HTS kayıtları, baz bilgileri, Can Dündar'ın açık kaynaklardan ve kitabında geçen beyanları dolayısıyla işlediği sabit olduğu anlaşılan suç dolayısıyla hükmolunan cezanın haddi itibariyle kaçacağı ve sakalanacağı hususunda somut emarelerin bulunması ayrıca CMK'nın 100. maddesinde ön görülen şartların gerçekleşmiş olması dolayısıyla tutuklanmasına."

'MAĞDURİYETİ YARATANLAR UTANSIN'

Berberoğlu, karar sonrası yaptığı açıklamada şunları söyledi: Buraya mağdurlar, masumlar için geliyorduk bugün kendim için geldim. Olmadık bir işten bir haberden böyle bir mağduriyet yarattılar. Bunu yaratanlar utansın. Yeni Türkiye'nin kaçak adaleti bu. Sabahtan akşama, FETÖ ile yatıp kalkanlar hakim olunca böyle yaptı. 

CHP GRUBU OLAĞANÜSTÜ TOPLANIYOR

Karar sonrası Adliye Karakolu'na götürülen Berberoğlu'nu CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu telefonla aradı. Kılıçdaroğlu'nun ardından CHP grubunu olağanüstü toplantıya çağırdığı öğrenildi.

NE OLMUŞTU?

Davaya konu olan ve Suriye’ye silah sevkiyatı iddialarını dile getiren görüntülü haber 29 Mayıs 2015 tarihinde Cumhuriyet gazetesinde yayımlandı. Açılan soruşturma kapsamında Dündar ve Gül 26 Kasım 2015 tarihinde tutuklandı ve 92 gün tutuklu kaldı. İki gazeteci Anayasa Mahkemesi’nin tutuklanmalarının hak ihlali olduğu yönündeki karardan sonra 26 Şubat 2016 tarihinde serbest bırakıldı.

6 Mayıs 2016 tarihinde İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi Dündar’a "devletin gizli kalması gereken bilgilerini açıklama" suçundan 5 yıl 10 ay, Gül'e ise aynı suçtan 5 yıl hapis cezası verdi. Dündar ve Gül'ün, "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs" suçundan beraatine karar veren mahkeme, "silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etme" suçundan dosyanın ayrılmasına hükmetti. Verilen hapis cezasına rağmen karar kesinleşmediği için Dündar ve Gül hakkında tutuklama kararı alınmadı.

CHP İstanbul milletvekili Berberoğlu hakkında ise görüntüleri Dündar'a verdiği gerekçesiyle, “Devletin gizli kalması gereken bilgi ve belgelerini askerî ve siyasal casusluk amacıyla temin etme" ve "FETÖ/PDY” ye bilerek ve isteyerek yardım etme” suçlamalarıyla hapis cezası talep edilmişti. Berberoğlu’nun davası Gül ve Erdem’in davasıyla 21 Eylül 2016’da birleştirildi.

11 Ocak 2017 tarihinde esas hakkındaki mütalaasını açıklayan savcı, Berberoğlu'nun "devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askerî casusluk maksadıyla açıklamak" suçundan müebbet hapis cezasına çarptırılmasını isterken Berberoğlu ile Dündar ve Gül'ün "örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçundan 15'er yıla kadar hapis cezasına mahkûm edilmesini talep etti.

6 Mayıs’ta görülen duruşmada verilen ara esnasında silahlı bir kişinin saldırısına uğrayan ancak yaralanmayan Dündar daha sonra Türkiye’den ayrıldı. Dündar hâlen Almanya’dan yayın yapan ozguruz.org adlı sitenin genel yayın yönetmenliğini yürütüyor. Erdem Gül ise Cumhuriyet’in Ankara Temsilcisi.

'BUNU YAPANLAR UTANSIN'

'Erdoğan savaş suçlusu olarak yargılanacak

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Berberoğlu'nun tutuklanmasının CHP'ye gözdağı olduğunu söyledi ve Erdoğan'a meydan okudu.

HABER MERKEZİ- Enis Berberoğlu'nun tutuklanmasının ardından CHP milletvekilleriyle birlikte adliye önünde bir açıklama yapan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, kararı CHP'ye yönelik devlet zorbalığı olarak nitelendirdi. Altay, "Bu dosya Recep Tayyip Erdoğan'ın uluslararası mahkemelerde savaş suçlusu olarak yargılanmasının ana zemininin oluşturan bir dosyadır" dedi.

ENGİN ALTAY: BÖYLE YARGIYA LANET OLSUN
Altay, şunları söyledi: "Bir yerde adliyenin olması orada adaletin olduğu anlamına gelmez. Bugün Türkiye'de yargının yürütme organının emri altına bütünüyle girdiğinin acı bir örneğiyle karşı karşıyayız. Bir ülkede yargıçlar verecekleri kararlar bakımından diktatörü nasıl hoşnut ederim, diktatör beni nerelere yükseltir diye düşünerek karar veriyorsa böyle adalete, böyle yargıya lanet olsun. Bu karar muhalefete gözdağıdır. AKP'den hoşnut olmayan, AKP'nin antidemokratik uygulamalarından rahatsız olan, müşteki olan herkese gözdağı kararıdır. Son yapılan mühürsüz seçimde hayır tercihinde bulunan demokrasi yaşasın, demokrasi yürüsün diyen bütün topluma gözdağıdır. CHP'ye yönelik devlet zorbalığıdır. 

ENİS BERBEROĞLU TUTUKLANDI

Gerek CHP, gerek diktatör karşıtları Türkiye'de bu güzel ülkenin diktatörün çiftliği olmasına müsade etmeyecekler. Ne yapılması greekiyorsa bunu yapacağız. Bu dosya Recep Tayyip Erdoğan'ın uluslararası mahkemelerde savaş suçlusu olarak yargılanmasının ana zeminini oluşturan biri dosyadır. Gün gelcek bugün milletvekilimizi tutkuklama kararı verilen, işlem yapılan bu dosyalar nedeniyle Recep Tayyip Erdoğan ulusalararası mahkemelerde savaş suçlusu olarak yagırlanacaktır.

Erdoğan bu dosyanın başlangıcında 'Ben onu öyle bırakmam' demişti. Bugün itirabııyla o gün söylediği gerçek oldu ama unutmasın bu CHP ve millet onun yaptıklarını yanına bırakmayacak. Bundan herkesin emin olmasını istiyorum. Korku imparatorluğu kurma çabaları beyhudedir. İstinaf mahkemesi süreci, yargıtay süreci var iken Kadri Enis Berberoğlu TBMM üyesi olmasına rağmen bu adliyede yürütmenin emrindeki yürütmenin gladyosu şeklinde karar veren hakim tarafından tutuklanıyorsa bu tuzun koktuğu yerdir.

Silivri'de Ergenekon mahkemeleri için çadır mahkemesi demiştik, bugün İstanbul Adliyesi de sirktir. Soytarıların diktatöre şirin görünme çabasını kamu vicdanına bırakıyorum. CHP olarak bütün üyelerimizle direneceğimizi yargının siyasallaşmasına boyun eğmeyeceğimizi yüce milletimize beyan ve taahhüt ediyoruz."

GÜRSEL TEKİN: CHP'YE YÖNELİK SUSTURMA OPERASYONU
CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin ise şunları söyledi: “Hiç beklenmedik, kimsenin beklemediği bir sonucun hepimiz tarafından şaşkınlıkla karşılandığını belirtmek istiyorum. Bu galiba özellikle son dönemlerde muhalefetin tek sesi olan CHP’ye yönelik bir susturma operasyonudur. Ama bu kararın sahipleri kimlerse, bir tek CHP’li kalsa bile sonuna kadar bu ceberrUt düzene direnecektir. Damat kararları vardı, üç-beş gün önce. Anayasanın çok net kararları olmasına rağmen milletvekilinin tutuklanması, anayasayı hiçe saymaktır. Ergenekon’un savcısıyım diyenler, bugün de görüyoruz ki bu davaların savcısı. Ergenekon nasıl çöktüyse, bu davalar da çökecektir. Siyasetçiler, gazeteciler bir gün elbet özgür kalacaklardır.

BARIŞ YARKADAŞ: İKTİDARI HOŞNUT ETMEK İÇİN TUTUKLANDI
“Damatların üç günde serbest bırakıldığı, milletvekillerin tutuklandığı kararların hukuki olarak da bir geçerliliği yoktur” diyen CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş tepkisini, “Bir haber yayınlandığı için Enis Berberoğlu, elde hiçbir kanıt olmadan sadece ve sadece iktidarı hoşnut etmek için cezalandırılmıştır. Damatların serbest bırakıldığı yerde milletvekillerin tutuklanması kabul edilemez" sözleriyle dile getirdi. 

Bu haber 757 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Prof. Dr. Bedriye Poyraz, Dersim’deki tarikat örgütlenmesinde Munzur Üniver..