Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / Alevi kurumlarından Eutelsat’a tepki

Alevi kurumlarından Eutelsat’a tepki

06 Mayıs 2017, 10:08

Kürt televizyonlarını kapatma kararına Almanya’daki Kürt ve Alevi Kurum temsilcileri tepki gösterdi.

Eutelsat şirketinin Kürt televizyonlarını kapatma girişimine Almanya’daki Kürt ve Alevi Kurum temsilcileri tepki gösterdi. “Demokrasi herkese lazım” diyen kurum temsilcileri, özgürlüklerden yana olan herkesi protestoya çağırdı.

Fransız şirketi Eutelsat’ın Türkiye Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) talebi üzerine Avrupa’da uydu üzerine yayın yapan Kürt televizyonları olan Stêrk Tv, Ronahi Tv ve News Channel Tv’nin yayınlarını durdurma kararına karşı tepkiler büyüyor.

Avrupa Demokratik Kürdistanlılar Toplum Kongresi’nin (KCDK-E) Avrupa çapında Eutelsat’a karşı başlattığı kampanya sürerken, Almanya’da faaliyet yürüten Kürt ve Alevi kurumları da bu kampanyada aktif yer alacaklarını duyurdu. Bünyesinde 250 dernek, kurum ve birliği barındıran Almanya’daki Kürtlerin en büyük çatı örgütü olan Navenda Civaka Demokratîk ya Kurdên li Almanyayê (NAV-DEM) Eş Başkanı Fatoş Göksüngür ile Demokratik Aleviler Federasyonu (FEDA) Temsilcisi Mehmet Sürmeli, Eutelsat’ın kararını anti demokratik ve hukuk dışı olduğunu belirterek, başta Aleviler olmak üzere bütün kesimleri tepki göstermeye çağırdı.

‘EUTELSAT’IN KARARINA KARŞI 6 MERKEZDE EYLEM OLACAK’

NAV-DEM Eş Başkanı Fatoş Göksüngür, Eutelsat’ın Kürt televizyonlarına dönük aldığı kararı kendileri açısında meşruiyeti olmadığını dile getirerek “Eutelsat’ın bu tavrı geçen yıl Med Nuçe ve Newroz’a dönük aldığı kararla biliyoruz. Bu kararlar anti demokratiktir, biz bunu şiddet ile kınıyoruz. Bu noktada KDCK-E’nin Avrupa çapında başlattığı Kürt basını sahiplenme eylemlerini çerçevesinde bizde NAV-DEM olarak Almanya’da planlamamızı yaptık, o yönlü çalışmalarımıza başladık. 13 Mayıs’ta Almanya’nın Berlin, Hamburg, Hannover, Frankfurt, Stuttgart ve Düsseldorf olmak üzere 6 eyaletinde merkezi yürüyüşlerimiz olacak. Bu eylemler Kürt basını sahiplenmeye dönük eylemlerdir” dedi.

Türk devletinin her dönemde bu girişimlerde bulunduğunu kaydeden Göksüngür devamla şunları söyledi: “Kürdistan’da savaş tırmanıyor. Rojava’ya yönelik saldırılar var. Böylesi bir dönemde Kürt televizyonlarının kapatılma istemi düşündürücüdür. Şengal, Rojava saldırıları ve AKP faşizminin meşru olmayan referandum sonuçlarının ardından şimdi de Kürt medyasının sesi kısılmaya çalışıyor. Buna karşı bugünden itibaren bütün meclislerimizle çalışmalara başladık. Almanya’nın her yerinde yoğun eylemlerle basına sahip çıkacağız. Şuanda başta Köln olmak üzere bir çok yerde çadır eylemi var.  Yine Almanya’daki basın kuruluşlarıyla siyasi parti ve kurumlarla görüşmeler yürütülüyor.”

Göksüngür 13 Mayıs’ta yapacakları merkezi yürüyüşlere bütün demokratik kesimleri katılmaya çağırdı.

‘ALEVİLER BU KARARA SEYİRCİ KALAMAZ’

FEDA Temsilcisi Mehmet Sürmeli ise Eutelsat’ın Kürt televizyonlarını kapatma girişimi toplumun bütün kesimleri ilgilendirdiği gibi Alevileri de ilgilendirdiğini söyledi. Alevilerin bir çok gelişmeleri bu televizyonlarda takip ettiğini ifade eden Sürmeli “bu saldırı sadece Kürtlere yapılmış bir saldırı değil. Bütün Alevilere ve insanlığa yapılmış bir saldırıdır. Biz bu saldırıyı kınıyoruz. Buna karşı yürütülecek mücadeleye aktif olarak katılacağımızı belirtmek istiyorum. Biz tecrübelerimizden biliyoruz, bu tür saldırılarının arkasında fiziki saldırılarda geliyor. Hem Kürtlere hem de Alevilere yönelik. Buda duyarlılığın had safhada olmasını gerektiğini bize öğretti. Aleviler geniş bir topluluk olarak bu saldırılara seyirci kalamaz” diye konuştu.

Sürmeli, Avrupa devletlerinin çıkarları için iki yüzlü davrandığını da belirterek, Kürt kurumlarının ekonomik ve siyasi çıkarlara kurban edilmemesi gerektiğini söyledi.

ANF

Bu haber 565 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Demokratik Alevi Dernekleri (DAD), 4. Olağan Genel Merkez Kongresi’ni Dersi..