Rusya’nın St Petersburg şehrinde metroda yerel saatle 16.00 sularında bir patlama oldu. En az 10 kişinin öldüğü, 47 kişinin yaralandığı belirtiliyor.
Patlamanın St. Petersburg metrosunun mavi hattında yer alan Sennaya Ploshchad istasyonunda meydana geldiği, yetkililerin bomba düzenekli cihaz üzerinde durduğu öğrenildi. Patlamanın ardından Rus güvenlik güçleri ikinci bir cihaz şüphesi nedeniyle Tekhnologichesky Institute’de kontrollü bir patlama gerçekleştirdi. Patlayıcılardan en az birinin parça tesirli bomba olduğu ve şarapnel içerdiği belirtildi.
METRO KAPATILDI
Patlamayla ilgili haberler ve fotoğraflar sosyal medyada da paylaşıldı. Görüntüler yolcular tarafından da kaydedildi. Bir tanık Reuters’a 8 ambulansın Sennaya Ploshchad metro istasyonuna doğru gittiğini anlattı.
Petersburg Valiliği’nden yapılan açıklamada patlamada yaralananların sayısının 47 olduğu bilgisi verildi.
PUTİN ST PETERSBURG’DA
Saldırının Rusya lideri Putin’in Saint Petersburg’da olması dikkat çekti. Bugün St. Petersburg’da bir medya forumuna katılan Rusya Devlet Başkanı Putin’in patlamanın ardından yaptığı ilk açıklamada hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı diledi.
Putin’in açıklaması şöyle: “St. Petersburg yetkilileri ve federal yetkililer, metrodaki patlamalarda yaralananlara destek vermek için her şeyi yapıyor. Patlamanın nedenlerinden bahsetmek için erken. Terörizm dahil her ihtimali değerlendiriyoruz” dedi.
Rusya Soruşturma Komitesi Sözcüsü Svetlana Petrenko, metrodaki patlamanın sebeplerinin ortaya çıkarılması için bölgeye en deneyimli soruşturmacı ve kriminologların gönderildiğini söyledi.
Saint Petersburg metrosu 5 hat üzerinde çalışıyor ve günde yaklaşık 2 milyon kişiye hizmet veriyor.
‘YER VE ZAMAN TESADÜFİ DEĞİL’
Rusya, Federasyon Konseyi Savunma Komitesi olayın terör eylemine benzediğini söyledi. Federasyon Konseyi Savunma ve Güvenlik Komitesi Başkanı Viktor Ozerov, St. Petersburg’da meydana gelen patlamaların Rusya Devlet Başkanı’nın şehre gelmesiyle ilgisinin olduğunu bildirdi.
Ozerov, Rus haber ajansı Ria Novosti’ye yaptığı açıklamada, “Patlamaların yeri ve zamanı tesadüf değil. Devlet başkanı şehirde bulunuyor, ayrıca basın forumu düzenleniyor” dedi.
Senatör, ilgili servislerin metroda güvenlik önlemleri konusunda yetersiz kalmış olabileceklerini belirtti.
OLAĞAN ŞÜPHELİLER
Putin patlamalardan hemen önce, Beyaz Rusya lideri Alexander Lukashenko ile görüşmeye hazırlanıyordu. Uzmanlar, Rusya’nın ikinci büyük kentini hedef alan patlamaların Putin’e bir mesaj olduğu yorumunu yapıyor. Saldırının olağan şüphelileri olarak da IŞİD, Suriye’deki radikal gruplar ve Çeçen ayrılıkçıların adı anılıyor.
UÇAK SEFERLERİ DEVAM EDİYOR
St. Petersburg’daki Pulkovo Havaalanı’nda da güvenlik önlemlerinin artırıldığı ve uçuşlarda herhangi bir gecikme olmadığı belirtildi.
ŞAM’DAN KINAMA
Suriye hükümeti St. Petersburg metrosundaki patlamayı kınadı ve hem Rus halkı hem de Rus yönetimin acısını paylaştığını bildirdi.