Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / Dersim’de Newroz; “Mutlaka kazanacağız”

Dersim’de Newroz; “Mutlaka kazanacağız”

22 Mart 2017, 17:32

Dersim’in Seyid Rıza Meydanı’nda “Mutlaka kazanacağız” şiarıyla gerçekleştirilen Newroz etkinliğine binlerce kişi katıldı. “Savaşa ve sömürüye karşı Newroz ateşiyle özgürlüğe” pankartı ile HDP’nin tutuklu Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ile Selahattin Demirtaş’ın fotoğraflarının bulunduğu dev pankartın asıldığı etkinlik alanı, HDP ve DBP bayraklarının yanı sıra “Hayır” yazılı bayraklarla süslendi.

Yöresel kıyafetleri ile sabahın erken saatlerinde evlerinden yola koyularak alana katılan binler, platformdan çalınan müzikler eşliğinden halaya durdu. Seyda Perinçek’in seslendirdiği “Bejin Na” şarkısının çalındığı esnada binler hep bir ağızdan “Nê” diye haykırdı. 

Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) işten çıkarılan taşeron işçiler, “İşimi ekmeğimi istiyorum” ve “Geleceğim için Hayır” dövizleri ile Newroz’daki yerini aldı. Çekilen coşkulu halayların ardından saygı duruşunda bulunuldu.

‘MÜCADELE YENİ BAŞLIYOR’

Ardından Dersim Belediyesi’nin tutuklu eşbaşkanları Mehmet Ali Bul ve Nurhayat Altun’un gönderdiği Newroz mesajı okundu. Mesajda şu ifadelere yer verildi: 

“Newroz direnişin adı ve günüdür. Kawa’dan başlayıp Diyarbakır’da Mazlum’ların direniş abidesi olmuştur. Bizler sizlerin oylarıyla meşru geldiğimiz yönetime hiçte meşru olmayan gerekçelerle son buldu. Şunu bir kez daha ifade edelim bizler, çalmadık, soymadık. Sadece sizler bizi bu görevden alabilirsiniz. O yüzden şunu diyoruz; bizler hala belediye başkanlarıyız. Mücadele yeni başlıyor bizler içeride sizler dışarda 16 Nisan’a kadar direnişi öreceğiz. Ve seneye bu alanlarda tekrardan omuz omuza Newroz’u kutlayacağımızın inancıyla hepinizi saygıyla selamlıyoruz.” 

‘NEWROZ ATEŞİ COŞKUYLA YAKILDI’

Mesajın okunması sonrası Newroz ateşi HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü ve Mazgirt Belediye Başkanı Tekin Türker tarafından yakıldı. Newroz ateşinin yakılması ile alandaki coşku da kitle sayısı da arttı. 

Ardından konuşmalara geçildi. ESP MYK Üyesi İlke Başak Baydar, 38’den bu yana direnişi büyüten Kawa’ların, Beselerin, Zarifelerin torunlarının Newroz Bayramı’nı kutladı. Mazgirt Belediye Başkanı Tekin Türker de, halkın Newroz’unu kutlayarak imha ve inkar politikalarıyla tutuklanan belediye eşbaşkanları ve milletvekillerini selamladı. Bu esnada alandan “Direne direne kazanacağız” sloganları yükseldi. Referandumda da kazanılan mevzilerin sahiplenilerek korunması ve demokrasi güçleri tarafından yükseltilmesi gerektiğini söyleyen Türker, herkesin “Hayır” için daha fazla çalışması gerektiğini kaydetti. 

‘AYNI YETKİLER ALPDOĞAN’A DA VERİLDİ’

EMEP MYK üyesi Mehmet Türkmen ise, tarih boyunca Dersim’e sefer yapıldığını ve asla zafer olmadığını ifade ederek, Seyid Rızaların boyun eğmediğini torunlarının da boyun eğmeyeceğini vurguladı. Newroz’u engellemek için her türlü oyunların oynandığını ve “Mutlaka Kazanacağız” pankartının indirildiğini ifade eden Türkmen, “Buna rağmen kazanacağız” diyerek sözlerini sonlandırdı. 

HDP Dersim milletvekili Alican Önlü, konuşmasını Kürtçe’nin Kırmancki dilinde yaptı. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın geçtiğimiz yıl bu meydanda yaptığı “Eğer bizi içeri atarlarsa size vasiyetim, dışarıyı sahipsiz bırakmayın” sözlerini hatırlatan Önlü, meydanı dolduran binler ile tutuklu belediye eşbaşkanları ve milletvekillerini selamladı. 38’de de tüm yetkilerin Erde Derweş’de (Dersim) Alpdoğan’a verildiğini şimdi ise valiye verildiğini kaydeden Önlü, “Çok Sılo’lar, Mısto’lar gelip gitti. Bu arkadaki Alpdoğan’ın eseri (eski askeri kışla) kimse ona rahmet okumadı. Ama karşısında ki Seyid Rıza ve arkadaşları vardı. Nereye rahmet nereye dua okunuyor belli. Biz Denizlerin, Mahirlerin, Zarifelerin, Beselerin, Sakinelerin, Sibellerin mirasçısıyız. Buraya ait olmadığınızdan dolayı tank ve topla geziyorsunuz. Çünkü Mercan’a Munzur’a laik değilsiniz Lanetinizle gideceksiniz. Aslında kayyum ‘Niyo, hanino hain (Kayyum değil haindir).” diye konuştu.

Son olarak 7 Kasım 2016 tarihinde Hozat’ta ki Çet Deresi’nde yaşamını yitiren DHKC’li Murat Gün’ün babası Kemal Gün konuştu. Çocuklarının cenazeleri için başlattıkları açlık grevinin 27’nci gününe girdiğini hatırlatan Gün, çocuğunun bir kemik dahi olsa cenazesini alana kadar direnmeye devam edeceğini söyleyerek, herkesin Newroz’unu kutladı. 

Bu haber 605 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Etnik, dini, sosyo-politik kimliği ve doğasıyla tarihsel özgünlüğü olan Der..