Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / Demirtaş: Ben değil Davutoğlu yargılanmalı!

Demirtaş: Ben değil Davutoğlu yargılanmalı!

10 Mart 2017, 17:05

Demirtaş’ın Davutoğlu’na “hakaret” ettiği iddiasıyla hakkında açılan davanın duruşması görüldü.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında, 24 Aralık 2015 tarihinde Rusya dönüşü havalimanında yaptığı konuşmada dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’na hakaret ettiği iddiasıyla hakkında açılan davanın ilk duruşması Bakırköy 7. Asliye Ceza Hakimliği’nde görüldü. Çok sayıda Özgürlükçü Hukukçu Platformu üyesi avukatın da katıldığı duruşmayı, eski HDP milletvekilleri Beyza Üstün ve Ali Kenanoğlu da izledi. Tutuklu bulunduğu Edirne F Tipi Cezaevi’nden SEGBİS sistemiyle katıldığı duruşmada Demirtaş ve hakim arasında diyaloglar yaşandı.

Hakim Vasfi Uğurer'in “Hain ve ihanetçi demişsin Davutoğlu’na” demesi üzerine Demirtaş, “Ben mi söylemişim? Davutoğlu bana ihanetçi, hain dedi. Benim değil, onun yargılanması gerekiyor” dedi. Demirtaş, usule ilişkin itirazlarda bulunarak, yasama dokunulmazlığın anayasaya aykırı olduğunu belirtti. İddianameye konu olan konuşmayı milletvekiliyken yaptığını hatırlatan Demirtaş, bir milletvekilinin yaptığı konuşmayla ilgili soruşturma yürütülebilmesi için iki soruşturma şartının aynı anda gerçekleşmesi gerektiğine dikkat çekti. Demirtaş, bu iki şartı şöyle aktardı: “Birincisi Anayasanın 83/2 maddesi dokunulmazlığı düzenleyen koruma mekanizmasının usulüne uygun olarak kaldırıp, kaldırılmadığına bakılması gerekir. İkincisi ise, Anayasanın 83/ 2 maddesinde düzenlenen milletvekili sorumsuzluğu kapsamına giren bir konuşma olup olmadığının tespiti gerekir. İddia makamı soruşturmayı yürütürken her iki koşulun da gerçekleşip gerçekleşmediğini irdelemelidir. Milletvekili dokunulmazlığı kaldırılarak yargılanabilmeleri için ileriye dönük, yani dönem sonuna kadar kaldırılması gerekir. 26 Mayıs 2016'da parlamentoda belli dosyalar hakkında dokunulmazlığın kaldırıldığı, anayasa değişikliğinde dokunulmazlığın ne zaman kadar kaldırıldığı belirtilmemiştir. Sadece belli dosyalar için yargılama izni verilmiştir ve aynı değişiklikte milletvekillerinin dokunulmazlıklarının olduğu gibi devam ettiği anlaşılmaktadır."

HUKUKSUZ İŞLEYİŞİ ANLATTI

Şu anda dokunulmazlığı sadece bu dosya için kaldırılmış bir milletvekili olarak yargılandığına işaret eden Demirtaş, “Ama aynı şekilde değişiklikte, dokunulmazlığım olduğu şeklinde de ifade yer alıyor. Şu anda mahkeme salonunda bir suç işlesem hakkımda fezleke hazırlayıp Meclis'e göndermekten başka bir işlem yapamazsınız. Bu değişiklik fiili olarak yürütülemez. Bundan kaynaklı kabul etmedik bu yasa değişikliğini. Biz yoksa yargıyı tanımıyoruz demedik. Biz bu değişiklik için gerekli imzayı toplayamadığımız için Anayasa Mahkemesi’ne gidemedik, ana muhalefet partisi ise Anayasa Mahkemesi’ne götürme girişiminde bulunmadı” diye konuştu.

Milletvekilleri hakkındaki fezlekelerin öncelikli olarak Anayasa ve Adalet Karma Komisyonuna gittiğini hatırlatan Demirtaş, prosedürü şöyle anlattı: "Hakkında fezleke düzenlenen milletvekili burada savunma yapar. Milletvekilinin savunması yeterli görülmezse Anayasa Komisyonuna havale eder. Aynı milletvekili Anayasa Komisyonunda da savunma yapar. Komisyon dokunulmazlığın kaldırılmasını kabul ederse Genel Kurula gönderir. Burada da son defa savunma yapar ve oylamaya sunulur. Her fezlekeye ilişkin işlem olduğu gibi tekrarlanır. Milletvekillerinin parlamento aşamasında kendilerini savunmaları kovuşturma ve yargılamanın bir şartıdır ve ön koşuludur. Mutlak bir haktır. Çünkü milletvekillerinin siyasi saiklerle eksik veya hatalı soruşturmalarla ya da gayri ciddi suçlamalarla karşı karşıya bırakıldı. Parlamento soruşturma iddiasını ciddi bulursa dokunulmazlığı kaldıracaktır. Prosedürün bu şekilde öngörülmüş olmasının nedeni milletvekilinin suçlamasına konu olan fiil ve sözler Anayasanın sorumsuzluk kapsamına giriyor mu girmiyor mu? Bunun tespiti içinde yasada tariflenmiştir. Ancak dokunulmazlığımız kaldırılırken bu önemli süreçlerin hiçbirine riayet edilmemiştir. Anayasaya eklenen geçici bir madde ile o dönem parlamentoda veya bakanlıklarda bulunan bütün dokunulmazlıklar kaldırılmıştır. Henüz somut norm denetimine tabi tutuşmamış olan anaya değişikliğinin anayasaya aykırılık olarak iptali istemi ile mahkemeniz tarafından Anayasa Mahkemesine götürülmesini talep ediyorum.” 

3 MAYIS'A ERTELENDİ

Demirtaş, anayasaya aykırılığın ciddiye alınarak dosyanın Anayasa Mahkemesine götürülmesini talep etti. Hakim, dokunulmazlıkların kaldırılmasını içeren Anayasa Değişikliğinin Anayasa’ya aykırılık iddialarının incelenmesine karar vererek, duruşmayı 3 Mayıs gününe erteledi.

ADLİYE ÖNÜNDE 'HAYIR' MESAJI

Duruşmanın ardından, adliye önünde HDP üye ve yöneticileri ile İspanya Sosyalist Partisi genel başkan yardımcıları, bu hukuksuzluğu tanımayacaklarını ve tek adamlık rejime ‘Hayır’ diyeceklerini vurguladı.  

Bu haber 582 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Prof. Dr. Bedriye Poyraz, Dersim’deki tarikat örgütlenmesinde Munzur Üniver..