Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / ‘Posta oturmak için su gibi aziz olacaksın’

‘Posta oturmak için su gibi aziz olacaksın’

05 Mart 2017, 14:08

Adıyaman’da Cemevinde Valinin posta oturtulması, yeni bir tartışmayı da gündeme getirdi. ‘Kimler haq minderine oturabilir?’ Bawa Mansur Pirlerinden Nesimi Genlik kimlerin bu makama oturabileceğini PİRHA’ya anlattı.

Adıyaman Cemevindeki  Cemde  devlet erkanının posta oturtulması tartışması sürerken, bu makama kimlerin oturabileceğini Bawa Mansur Piri Nesimi Genlik’e sorduk. Pir Genlik ilk olarak, Alevi inancında uluların oturduğu  yerin post değil, hak minderi hak döşeği olduğunu söyledi.

Genlik, “Hakkın döşeği deriz oturduğumuz yere, makamlara. Bu hak döşeğine oturan insanlar tabi sıradan insanlar değillerdir. Bu insanlar evliya ve onların çocukları, onların soyundan gelen ocakzadelerdir. Bilhassa inandığımız insanların çocuklarıdır bunlar. Ali El Münteza insanlığın atasıdır. Fatma ul münteza insanlığın anasıdır. Bu ana ve babadan gelen insanların bu minderde oturup insanlara insanlık öğretisini öğretmeleri bizim inancımızın şartlarındandır” diye konuştu.

“HAK MİNDERİNE OTURMAK İÇİN HÜSEYNİ BİR RUH TAŞIMAK GEREKİYOR”

Pir Nesimi Genlik, “Biz bu inancımızı güneşin doğuşu dünyanın nurlanması olarak kullanıyoruz. O döşeğe oturan her kimse kesinlikle o nurdan kısmetini almış, dünya şuuru yerinde, çevrenine tahrifat vermeyen, zalimden yana olmayan mazlumdan yana olan Hüseyini bir ruh taşıması gerekiyor” dedi.

“DÜNYAYI KİRLETMEYENLERİN MAKAMI DİYORUZ”

Genlik şunları vurguladı:

“Hüseyini bir ruhu olmayan insanın o mindere oturması bizce minderi teslim etmez. Makamı da teslim etmez. O adamdır, zengin olmuş, dünya kadar malı vardır fakat gelip o döşeğe oturamaz.  Zira biz ona hak döşeği diyoruz. Hak’ın buyruğu diyoruz. Hak’ın ilahi gücü ve kudreti diyoruz. Ay’ı, suyu, toprağı yaratanların dünyayı kirletmeyenlerin, ekolojik balansı bozmayanların makamı diyoruz. Haram lokma yemeyenlerin makamı diyoruz. Zulmedenlere lanet okuyanların mekânı diyoruz. İyilik yapmışlara, insanlığı öğretmişlere bin rahmet okuyoruz. Onların mekanı diyoruz.”

Alevi inancına göre dünyada herkesin kardeş olduğunu, haram lokmanın yenilmemesi gerektiğini belirten Pir Genlik, “Zalimliğin olmaması gerekiyor. Bütün mazlumların savunması gerekiyor. Zira mazlumlara en güzel inananlar hak’ka inananlardır. Hak olmazsa mazlumlar birşeyi dile getirmezler” dedi.

“İNANÇSAL OLARAK ŞUNU SÖYLEMEK GEREKİYOR”

Alevi inancının okullarda, eğitim alanlarında gelişmesinin yasaklandığına ve Alevilerin ara ara hayat haklarının kısıtlandığına işaret eden Pir Genlik,  ceme dahi girmenin kolay olmadığını şu sözlerle dile getirdi:

“Cemde ruhen temiz olman gerekir. Gelmesi başkadır. Orada hak minderinde oturması başkadır. Oturması ile gelmesini karıştırmayalım.  Cemevine giden yetkililer, kulluk görevleri kabul olsun ama Cemevi hakkın yasanını, rızalık yasanını kabul ediyor. Yasasızların yasalarını kabul etmiyor.  O insan gönüllerini o yasalardan temizlesinler, gelir girerler. Normal yurttaş olarak girerler. Talip niyetine otururlar, yurttaş niyetine otururlar. Makamım budur, falanım, filanım diye haq minderine kimse oturamaz.  Oraya oturacak adam toprak gibi mukaddes verimli, su gibi aziz olacak. Güneş gibi aydınlatacak. Ekmeğini, ateşini pişirecek kadar sana yakın olacak. Bizde hakın sevdası vardır.

Ahmet Bakır/DERSİM

Bu haber 480 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Demokratik Alevi Dernekleri (DAD), 4. Olağan Genel Merkez Kongresi’ni Dersi..