Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / Munzur Özgür Aksın Meclisi kuruldu

Munzur Özgür Aksın Meclisi kuruldu

17 Şubat 2017, 18:35

Munzur Vadisi üzerinde yapımı planlanan baraj ve HES’lere karşı aralarında dernek, siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin de bulunduğu çok sayıda kurum ve kuruluş, ‘Munzur Özgür Aksın Meclisi’ni kurdu. Meclis, tüm baraj ve HES’lere karşı mücadele kararı alarak konuyu dünyanın her yerine taşıyacaklarını vurguladı

Dersim’deki Munzur Nehri üzerinde yapımı planlanan baraj ve HES’lere karşı kentteki siyasi parti, belediye başkanları, dernek ve sivil toplum örgütleri ile HES karşıtı 32 kurum, Dersim Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) toplantı salonunda açıklama yaptı. Basın toplantısında, Konaktepe Barajı ve Konaktepe HES I ile HES II’nin yapımı için verilen Acele Kamulaştırma kararının ardından Dersim’deki kurum ve kuruluşların bir araya gelerek “Munzur Özgür Aksın Meclisi”ni kurduğunu belirten TSO Başkanı Yusuf Cengiz, Munzur Vadisi’nin baraj ve HES’lerle yok edilmek istendiğini söyledi.

Konuya ilişkin açıklama yapan Cengiz, “Dersim’deki emek örgütleri, meslek odaları, kanaat ve inanç önderleri, çiftçiler, su mücadelesi verenler, yaşam savunucuları, ekoloji hareketleri, muhtarlar, belediye başkanları ve il genel meclis üyeleri, milletvekilleri ve demokratik kitle örgütleri ile bir araya gelerek konuyu ülke ve dünya gündeme taşıma, yasal her türlü çalışmayı yapma ve hükümet yetkilileri ile görüşme dahil çalışma ve girişimlerde bulunma kararı aldık” dedi.

Amacımızı coğrafyamızı baraj bataklığından kurtarmak

Baraj ve HES projelerinin bir an önce durdurulması konusunda siyasi nüans farkı gözetmeksizin bir arada durma, konuyu ülke ve dünya gündemine taşıma kararı aldıklarını yineleyen Cengiz, “Amacımız 1961 yılından bu yana ilimizde gerçekleştirilen ve gerçekleştirilmeye çalışılan baraj ve HES’lere karşı yaşam ve hayatı savunmak ve coğrafyamızı baraj bataklığından kurtarmaktır” dedi.

Danıştayın kararı hiçe sayıldı

Bakanlar Kurulu kararı ile 1971 yılında Milli Park olarak ilan edilen Munzur Vadisi’nde yapımı kararlaştırılan toplam 4 baraj ve 5 HES projesinin bulunduğunu hatırlatan Cengiz, baraj projelerinden en büyüğü konumundaki Konaktepe Barajı ve Konaktepe HES I ile HES II Projesi’ne karşı açılan davada Danıştay 13. Dairesi’nin “ÇED raporu gereklidir” demesine rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Danıştay kararlarını hiçe saydığını anımsattı. Böylelikle bu projelerin Nazım İmar Planı ile Uygulama İmar Planı’nı onayladığını hatırlatan Cengiz, İmar Planları’na karşı açılan davanın İdare Mahkemesi’nde devam ettiğini, keşif ve bilirkişi incelemesi yapılması ara kararına rağmen 13 Ocak 2017 tarihli ve 29947 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2016/9574 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Konaktepe Barajı ve HES I-II için Acele Kamulaştırma Kararı alındığını söyledi. Cengiz, bu kararın hukuka aykırı olduğunu belirtti.

‘Mücadeleyi yükseltmeliyiz’

Tüm Dersimlilerin barajlara karşı mücadele edeceğini söyleyen Cengiz, “Dersimlilerin Türkiye’de ve dünyada örgütlü bulundukları her yerde doğanın tahribatına neden olacak her türlü uygulamaya karşı mücadele edeceklerini belirtmek isteriz” dedi.

‘MUNZUR VADİSİ KORUNMALIDIR’

Munzur Vadisi’nin neden korunması gerektiğine dair Cengiz şunları sıraladı:

* Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme hükümlerine göre Munzur Vadisi Milli Parkı Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alması gereken alanlardandır. Keza, Munzur Vadisi Milli Parkı 1. Derece Doğal Sit Alanı olarak tespit ve tescil edilmesi gereken bir alandır. Nitekim Elazığ Müze Müdürlüğü uzmanlarının anılan doğrultuda hazırlanmış raporu bulunmaktadır.

* Munzur Milli Parkı florasında hali hazırda 1.600 adet bitki türü saptanmış olup, bunlardan yüzde 18’i Munzur’a endemik türlerden oluşmaktadır.

* Munzur Milli Parkı faunasında Munzur Alası dahil saptanmış çeşitli endemik canlı türleri bulunmaktadır. Belirtmek gerekir ki yakın zamana kadar neslinin tükendiği değerlendirilen Anadolu Parsı’nın Munzur Havzası’nda yaşadığına dair işaretler ve akademik tespitler bulunmaktadır.

* Munzur Vadisi Milli Parkı flora ve fauna açısından eşsiz türlere sahip bir alan olup tabiat özellikleri ve güzellikleri ile de önemli bir sahadır. Munzur Vadisi, bilim, muhafaza ve doğal güzellik açısından istisnai evrensel değeri olan oluşumları barındırdığı gibi tükenme tehdidi altındaki hayvan ve bitki türlerini de barındırmaktadır.

* Munzur ve Pülümür Vadileri Türkiye ve Dünya ölçeğinde ekosistemler içermekte olup başta tarım, hayvancılık ve doğa sporları olmak üzere önemli bir potansiyele sahiptir. Bu değerler de yaşadığımız Dünyanın zenginliğidir.

* Munzur, Alevilik bakımından da bir inanç ve ibadet merkezidir. Yöre mitolojisinde önemli yer bulan Munzur’un Efsanevi bir yanı da bulunmaktadır. Ayrıca iki vadide onlarca inanç yeri (Hızır Gölügöl, Nişange, Ulu Ağaç v.d. ) mevcut olup sürekli ziyaret edilmekte ve adaklar adanmaktadır.

Munzur Özgür Aksın Meclisi içerisinde yer alanlar ise şöyle sıralandı:

“Dersim Barosu, Ticaret Ve Sanayi Odası, Milletvekilleri, Esnaf Ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Şoförler Cemiyeti, Dersin Kültür Ve Dayanışma Vakfı, CHP, HDP,DBP, EMEP, ESP, İHD, Dersim Dernekleri Federasyonu, Dersim Alevi Dernekleri Federasyonu, Bedensel Engelliler Derneği, Katılan İl Genel Meclis Üyeleri (Merkez, Pulur (Ovacık), Pilemûriye (Pülümür), Qisle (Nazımiye), Xozat (Hozat), Pêrtage (Pertek), Mazgêrd (Mazgirt), Katılan İlçe Belediye Başkanları (Pilemûriye-Qisle-Pulur-Mazgêrd-Xozat-Çemişgezek), Alevi Dernekleri, Muhtarlar, Arıcılar Birliği, Mimar ve Mühendisler Odası Temsilciliği, Muhasebeciler Ve Mali Müşavirler Odası Temsilciliği, Dersim Ekoloji Meclisi, Kadın Dernekleri, Munzur Koruma Kurulu, Basın, İstanbul Dersim Araştırma Meclisi, KESK Dönem Sözcülüğü, YOL-İŞ 1-2, Munzur Çevre Derneği, Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, Dersim Kültürel Ve Doğal Miras Koruma Girişimi ve İlçelerde kurulan Baraj karşıtı platformlar, Dersim eski milletvekilleri, mecliste çevreye duyarlı olan milletvekilleri, büyük şehirlerde ve ülke dışında oluşturulacak platformlar da daha sonra eklenecektir.”

Bu haber 664 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Etnik, dini, sosyo-politik kimliği ve doğasıyla tarihsel özgünlüğü olan Der..