Mersin ve Van'dan sonra EKO-JİN Komünü Dersim'in Ovacık ilçesinde de faaliyete geçti. İşe yöresel ekmek yapmakla başlayan Dersimli kadınlar, yaz ayı ile birlikte çalışmalarını genişleterek ve ilçelere de yayarak büyütmeyi hedefliyor. Amaçlarının ekonominin temel öğesi olan kadınları tekrar ekonominin bir parçası haline getirmek olduğunu belirten KJA Ekonomi Komisyonu üyesi Songül Erden, "Yapacağımız özel işletme ya da kar amaçlı işletme değil. Kooperatif denen sistemi kurmak istiyoruz. Bunun için ise köy komünü oluşturmakla başladık" dedi.
Kürdistan'da tarihsel geçmişi binlerce yıla dayanan komünal ekonomi, kapitalist ekonomiye karşı gittikçe yaygınlaşarak hayat bulmaya devam ediyor. Kadın emeğinin bertaraf edilmesine karşı ilkin Mersin ardından Van'da da faaliyete geçen EKO-JİN, KJA Ekonomi Komisyonu tarafından Dersim'de de hayata geçirilmeye başlandı. Dersim'in Ovacık ilçesinde faaliyete başlayan EKO-JİN'in faaliyetlerini anlatan KJA Ekonomi Komisyonu üyesi Songül Erden, kadının üretimde olduğu gibi ticarette ki gücünün de gösterilmeye çalışıldığını söyledi.
Ovacık'ta yöresel ekmekler yaparak faaliyete geçen EKO-JİN'in önümüzdeki günlerde açılışını gerçekleştireceklerini ifade eden Erden, kadının ekonomi içerisinde zaten sürekli olduğunu fakat kapitalist modernite ile birlikte ekonominin kadınlara kapatıldığını söyledi. Erden, "Kadın ekonominin içerisinde her zaman zaten vardı. Kapitalist modernite denilen sistemin aslında ekonominin temel öznesi olan kadını düşmanlaştırmış, ekonominin dışına bırakarak kadın sanki ekonomiden anlamıyormuş gibi bir algı yarattı. Kadınlar oysa gerek anne, gerek eş olarak ev ekonomisiyle evi çekip çeviren olarak ekonominin her alanında var" dedi.
'Kadınları dışlanan ekonominin tekrar bir parçası haline getirmek istiyoruz'
İlkin Mersin'de turşu yapımı ile başlayan sistemin gelişmesiyle birlikte Dersim'in Ovacık ilçesinde de hayata geçirdiklerini vurgulayan Erden, amacın ise ekonominin temel öğesi olan kadını tekrar ekonominin bir parçası haline getirmek olduğunu ifade etti. "EKO-JİN, ekolojik kadın demektir" diyen Erden, bütün projelerde sistem olarak yapılan en önemli yöntemin ise doğanın dengesine zarar vermeden üretim yapmak olduğunu belirtti. Yaptıkları faaliyetleri de anlatan Erden, şöyle devam etti: "İlk faaliyet Xızır ayına denk geldiğinden dolayı 5 kadın yöresel ekmek yaparak çalışıyordu. Şimdi ise 3 kadın çalışmakta. Bugün 3-5 kadın ile başlayan faaliyetimiz zamanla gelişecek. Kış süreci olduğundan dolayı ekmek yapmakla başladığımız komün yaz ayı ile birlikte tarlalarda konserve, turşu için çeşitli ürünler ekerek bir sonraki seneye kadar ürünler elde edip genişleyerek devam edeceğiz."
Projeyi birçok kadının desteklediğini aktaran Erden, köylülerin ise tarlalarını kendilerine tahsis ederek, beraber ekip, biçip, paylaşmak istediklerini belirttiğini ifa etti. Temel prensip olarak kadını ekonomiye dâhil etmek istediklerinin altını çizen Erden, "Yapacağımız özel işletme ya da kar amaçlı işletme değil. Kooperatif denen sistemi kurmak istiyoruz. Bunun için ise köy komünü oluşturmakla başladık. Bundan sonrası ise Kürdistan'da açılan diğer kurumlarla ortaklaşarak üretimimizi kadınlar olarak güçlendirmek olacaktır" şeklinde konuştu.
'Kadınlar ekonomide güçlerini gösterecek'
3 haftadır faaliyete geçen ve kadınların yaptıkları yöresel ekmeklerle Ovacık'ta hayat bulan EKO-JİN, 3 kadın tarafından günlük 200 ekmek satışı gerçekleştirerek üretimine devam ediyor. Ovacık'taki EKO-JİN'in açılışı yapıldıktan sonra Mazgirt ilçesine bağlı Akpazar beldesinde de aynı projeyi hayata geçirmek için çalışmalarını sürdüreceklerini dile getiren Erden, tüm kadınların ekonomi alanında güçlerini göstermesi gerektiğini belirtti.
(mc/ao/pu)