Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / Öcalan için BM'ye başvuru

Öcalan için BM'ye başvuru

28 Temmuz 2016, 16:40

Darbe girişimi ve adından ilan edilen OHAL'in ilk olarak İmralı Cezaevi'nde uygulanması, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki kayıgıların daha da artmasına neden oldu.

Öcalan'ın avukatları, ağırlaştırılmış tecrit koşullarının yerinde incelemesi talebiyle 12 Temmuz'da Birleşmiş Milletlere başvurduğu ortaya çıktı. İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Dairesi'ne yapılan bu başvuru, darbe girişiminin ardından daha büyük önem kazanırken, gözler BM'den gelecek yanıta çevrildi

HABER MERKEZİ - 17 yıldır İmralı Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevi'nde tecritte ve Olağanüstü Hal (OHAL) ile ağırlaştırılmış tecritte tutulan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile 5 yıldır avukatları, 5 Nisan 2015 tarihinden bu yana ise İmralı Heyeti üyeleri görüştürülmüyor. Öcalan'a dair kaygılar, darbe girişiminin ardından daha da artarken, darbecilerin Öcalan'a yönelik suikast hazırlığında bulunulduğu yönünde yansıyan kimi bilgi ve haberlere rağmen, kendisiyle görüşmeye dönük yapılan tüm başvuruları olumsuz yanıtlanması ise endişeleri arttırdı. Öcalan'ın avukatlarının darbe girişiminin hemen öncesinde var olan tecrit nedeniyle Birleşmiş Milletlere başvurduğu öğrenildi.

İnceleme yerinde yapılsın

Öcalan'ın avukatları 12 Temmuz tarihinde BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Dairesi'ne başvurarak, müvekkilleri üzerindeki ağırlaştırılmış tecridin yerinde incelenmesini istedi. Başvuru "İşkence ve diğer acımasız, gayri insani veya aşağılayıcı davranış veya cezalandırmaya yönelik özel raportör", "Terörizme karşı koyarken insan haklarının tanınması ve korunmasına yönelik özel raportör", "dava dışı, özel ve keyfi uygulamalara yönelik özel raportör", "azınlık hususlarına yönelik özel raportör" ve "Irkçılık, ırkçı ayırım; yabancı düşmanlığı ve ilgili hoşgörüsüzlüğün yeni formlarına yönelik özel raportör"ün de aralarında bulunduğu 8 ayrı raportöre yapıldı.

Raportörler görevlendirilsin

Avukatlar başvurularında müvekkilleri Öcalan'a uygulanan ağır tecrit koşullarını aktarıp, avukat, aile, ziyaret haklarının ve haberleşme hakkının engellendiğini söyledi. Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesi'nin (CPT) İmralı Cezaevi'nde yaptığı ziyaretleri ve bu ziyaretlerin ardından tecrit koşullarının kaldırılmasına dönük hükümete tavsife kararlarının da içinde bulunduğu raporları da başvurularına ekleyen avukatlar, BM'den Öcalan'ın tutulduğu ağır tecrit koşullarının yerinde görülmesi ve bu koşulların müvekkil üzerindeki etkilerinin saptanması için tespitler yapması için raportörlerini görevlendirmesini talep etti.

Yerinde inceleyin

Avukatların başvurusunun talep kısmında şu ifadelere yer aldı: Bugün ne zamana kadar sürdürüleceği belli olmayan, hukukun ve hukuk makamlarının etki etmediği, tamamen siyasi iktidar politikaları doğrultusunda yaklaşımların sergilendiği İmralı Tecrit Sisteminin son bulması ve her hâlükârda koşullarının hukuka uygun hale getirilmesi gerekmektedir. Bunun için; Müvekkile karşı uygulanan ağır tecrit koşullarının yerinde görülmesi ve bu koşulların müvekkil üzerindeki etkilerinin saptanması için tespitler yapılmak üzere ilgili cezaevinin ve müvekkilin tarafınızca ziyareti, müvekkil üzerinde uygulanan ağır tecrit koşullarının kaldırılması, müvekkilin ailesi ve avukatları ile görüşme hakkına engel olunmasına son verilmesi, müvekkil ve avukatları arasındaki her türlü iletişim engelinin kaldırılması için Türk Hükümeti ve BM nezdinde gereğinin yapılmasını rica ederiz.

 

(DİHA)

Bu haber 605 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Boksör İsmail Özen, Almanya’da spor, medya ve iş dünyasında tanınan bir isi..