Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu 2018 yılı raporunu açıkladı. Buna göre geçtiğimiz yıl Türkiye’de 440 kadın erkekler tarafından öldürüldü, 317 kadın da cinsel şiddete maruz kaldı.
Erkekler tarafından katledilen kadın sayısı 2015 yılında 303, 2016’da 328, 2017’de 409’du. Cinayetlerin yüzde 85’i eşler, sevgililer, eski eşler, ayrılmak istedikleri sevgililer tarafından işlendi.
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun 2018 yılı veri raporuna göre;
Kadınların 105’i kendi hayatına dair karar almak, 16’sı boşanmak istediği için öldürülürken, 131 şüpheli ölüm ve 134 tesbit edilemeyen cinayet işlendi. 2018 yılında en çok kadın cinayeti işlenen iller; İstanbul (64), Antalya (24), Bursa (23), İzmir (19), Adana (15), Antep (13) ve Konya (12) olarak açıklandı.
Kadınların kazanılmış haklarına yönelik saldırıların artması, OHAL süreciyle artan şiddet politikaları nedeniyle öldürülen kadın sayısı daha da arttı. Kadın cinayetlerinde geçtiğimiz yıl faili belli olmayan cinayet sayısı daha çoğaldı. Devlet yine kadınları koruyamadı ve “koruma altında” olan kadınlar katledildi. Yaş aralığında düşüş gözlenirken 19-25 yaş arasında toplam 59 kadın öldürüldü.
2018 yılında öldürülen çocuk sayısı 26 olarak açıklandı. Bu çocuklardan 11’i babaları tarafından (6’sı annesiyle birlikte) öldürüldü. Çocuklar bulundukları her alanda kaldıkları yurtlarda, okullarda öğretmenleri ve okul çalışanları, evlerinde ise en yakınları tarafından cinsel istismara uğradı. 3 çocuk cinsel istismara uğradıktan sonra katledildi.
2018 yılında kadın cinayetlerinin artmasının başlıca nedeni olarak devletin kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddete karşı önlem almak yerine daha çok arttıracak uygulama ve yasaları getirmeye çalışması, var olan kanun ve sözleşmelere uymaması gösterildi.
2018 yılı kadın mücadelesinin de arttığı bir yıl oldu. Türkiye’nin her yerinden 500’den fazla kadının katıldığı ve “Kadınlar durmayacak!” şiarıyla Türkiye Kadın Meclisi’nin toplandığı Mart ayında en düşük kadın cinayeti yaşandı. Kadın mücadelesi sayesinde birçok kadın feminizmle tanıştı. En çok üniversiteli kadınların mücadeleyi anlamaya ve mücadeleye katılmaya dönük çabası gözlemlendi. Üniversiteli kadınlar kendi okudukları üniversitelerde Üniversite Kadın Meclisleri kurdu ve bu sayede üniversiteli kadınların örgütlenmesinde artış yaşandı.
Raporda yandaş medyanın neredeyse her gün hedef gösterdiği ve devletin de kaldırmak için fırsat kolladığı 6284 sayılı Koruma Kanunu’na değinilerek, bu yasanın yürürlüğe girdiği 2011 yılında en az kadın cinayetinin yaşandığı vurgulandı. 6284 sayılı yasanın en çok saldırıya uğradığı 2018 yılında katledilen kadının sayısının arttığına dikkat çekildi.
Geçen yılın raporu böyle iken 2019 yılına da kadın cinayetleriyle girildi. 2019’un ilk haftasında Burdur’un Karamanlı ilçesinde bir kadın erkek arkadaşı tarafından Çankaya Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olan Ceren Damar Şenel ise kopya çekerken yakaladığı öğrencisi tarafından vahşice katledildi.
Geçtiğimiz yıl Almanya’da da her halktan ve inançtan kadınlar yine erkeklerin işlediği cinayetler sonucu yaşamını yitirdi. Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) geçtiğimiz yıl Kasım ayında kadına yönelik şiddete karşı “Kadına yönelik şiddet politiktir!- O, sen de olabilirdin!” adlı bir kampanya başlattı. Bu kampanya ile kadına yönelik şiddete dikkat çekilerek kadınların erkek şiddetinden korunması hedefleniyor.
Her yaştan ve her eğitim düzeyinden kadınların şiddete uğradığı ve erkekler tarafından öldürüldüğü günümüzde Avrupa’da yaşayan bütün kadınların bu kampanyayı sahiplenmesi ve artık her kadının kadına yönelik şiddete karşı çok ciddi bir mücadele içinde olması gerekiyor.