Avrupa Forum (AF) Haber Merkezi
Ulm’da Tohum Kültür Merkezi’de, Göppingen’de VHS’de ve dün de Ludwigsburg Alevi Kültür Merkezi’nde gösterime sunuldu. İzleyiciler, gösterimlerde yönetmen Altay’la da sohbet gerçekleştirme olanağına sahip oldu. Belgesel, 29 Mart Çarşamba günü de Esslingen’de Komunales Kino’da gösterilecek.
Nujin filmi, Altay’ın birebir tanıklık ettiği Kobanê’nin üç YPJ savaşçısı olan Şehit Viyan Peyman, Elif Kobanê ve Arjin’in Kobanê kent savaşı içindeki günlük yaşam ve direnişini işliyor.
Nû Jîn (Yeni yaşam) adlı belgesel “Kadın yaşamdır. Yaşam Direniştir. Direniş de Kobanê’dir” sloganıyla Kobanê’de IŞİD’e karşı YPJ saflarına katılan Elif Kobanê (18) Viyan Peyman ve Arjîn adlı savaşçıların Kobanê de yaşanan savaşın içindeki yaşamlarını konu alıyor. Nû Jîn ayrıca IŞİD’in 15 Eylül’de Kobanêye saldırısına ve YPG, YPJ’nin bu saldırıya karşı 5 aylık direnişine üç kadın savaşçının yaşamı üzerinden ayna tutmaya çalışıyor.
Film gösterimi, Ulm’da HDK-Ulm, AGİF, ATİF, SKB, ADHK, YJK-E, NAV-DEM, SYKP, MLPD, Yeni Kadın, REBELL’in, Göppingen’de Göppinger Solidaritätsbündnis für Rojava’nın ve Ludwigsburg’ta da Alevi Kültür Merkezi (LBAKM) tarfından organize edildi.
Film, Türkiye’de bir çok yerde seyirciyle buluştu. Essen Üniversitesi, Aachen, Düsseldorf, Bonn, Berlin ve daha bir çok şehirde gösterime sunulan film; Avrupa’nın önemli merkezleri ile Avrupa genelinde seyircisiyle buluşmayı bekliyor. Filmi gösterime sunmak isteyenler, Mezopotamya Sinema Yapım 13″ün: ncm.sinema@gmail.com ya da doğrudan yönetmen Veysi Altay’ın elektronik posta adresi; veysialtay@hotmail.com üzerinden ulaşabilirler. Veysi Altay’ın ‘Nujin’den önce; 1990-1996 yılları arasında devletin işlediği ve fail-i meçhul olarak bilinen cinayetlerin işlediği belgesel filmi, “Faili Devlet” ve “33 Yıllık Direniş Berfo Ana” belgesel filmi var. Filmde; 105 yaşında hayata veda eden Berfo Ana’nın, 12 Eylül darbesinde gözaltında kaybedilen oğlu, Cemil Kırbayır’ı arama mücadelesi, konu ediniliyor. Berfo Ana oğlunun kemiklerine ulaşmadan yaşamını yitirmişti. Aynı zamanda fotoğraf sanatçısı olan Altay’ın yine insan hakları çalışmaları sırasında birlikte mücadele verdiği Cumartesi Annelerini konu edinen kayıp fotoğraf sergileri yani sıra aynı temayı işleyen; “Em en Wenda (Biz Kayıplar) adlı, bir de yayınlanmış kitabı var.
Filmin fragmanı: https://www.youtube.com/watch?v=Knn7s0gM6MY&feature=youtu.be